Антикорупційний ефект

Зелений Кропивницький - це інструмент, що допомагає Міській раді міста Кропивницького інформувати громадськість про рішення прийняті у сфері озеленення, а громадськості - контролювати ці рішення.

Сфера озеленення у більшості українських міст є закритою та непрозорою. Несподівані вирубки дерев, неправильна обрізка крон призводить до обурення в соціальних мережах, звернень громадськості та протестів. Інколи посадовці навмисне приймають такі рішення для того, щоб “розчистити” територію під будівництво або новий магазин.

Міська рада міста Кропивницького однією з перших в Україні відкриває детальні та актуальні дані щодо управління зеленими насадженнями. Відтепер будь-хто може завчасно перевірити, які роботи передбачені, хто є їх замовником, а хто - виконавцем. За декілька кліків можна подивитися, чи мають право зрізати дерева комунальні служби, та чи достовірні їх документи.

Це забезпечуватиме прозорість та обґрунтованість рішень міської влади, допоможе ефективніше використовувати кошти громади, зменшить корупційні ризики.

Екологічний ефект

Містам потрібні дерева. Вони захищають вулиці від надмірної температури влітку – про це раніше ми писали у матеріалі ”Бетонна пустеля”. Дерева також затримують надлишок води під час тривалих дощів та очищають повітря від забруднення й пилу. Місто виграє, якщо дерев стає більше.

Але не можна просто бездумно засадити усі вулиці деревами. Інколи вони можуть заважати дорожньому руху та будівництву, крім того, дерева часом хворіють або висихають. Тому дерева потрібно доглядати та контролювати. Для цього потрібна довіра й співпраця як міських служб, так і активістів. Одна з цілей нашого інструменту – забезпечити співпрацю через підвищення прозорості.

Як користуватися інструментом?

На карті зображено дерева, які зрізали, обрізали та висаджували за рішенням місцевої влади. Кожна точка на карті – це одне дерево. Натискайте на них і переглядайте деталі про роботи, які з ним відбуватимуться.

Ми зобразили на карті схему міста Кропивницький і дерева, з якими працювали або працюватимуть комунальники. У верхній правій частині карти ви можете переключитися між трьома “шарами” карти: на кожному з них зображені дерева, які зрубають, які обріжуть і які посадять. Ви можете натиснути на кожне дерево і з’ясувати його вид, адресу та хто замовник (якщо це видалення чи обрізання гілок).

Також внизу є графік, на ньому показано, скільки дерев зрубали, обрізали чи посадили кожного місяця. Не в усіх дерев є точні координати, тому програма розподіляє їх на карті приблизно. Якщо ви натиснете на стовпчик з карти, зникнуть усі точки, окрім відповідного місяця. Ви можете повернутись до повної карти, натиснувши на круглу стрілку.

Дерево, яке росте на вулиці, в парку чи в інших публічних просторах міста, не можна видалити чи обрізати просто так. Людина чи організація, якій дерево заважає, можуть звернутися до міської влади, щоб його прибрали. Часто вони просять зрубати хворі дерева, небезпечні для перехожих чи будівель. Інколи заявники просять видалити здорове дерево, яке заважає будівництву або перекриває проїзд у двір.

Ці звернення розглядає спеціальна комісія, яка вирішує, чи варто видаляти дерево та скільки коштуватиме посадити нове. У випадку із заявниками, саме комісія вирішує, чи причини достатні, щоб зрубати дерево. Свої висновки комісія викладає у документі - акті обстеження зелених насаджень. Якщо ви хочете перевірити, чи певне дерево вирубали законно, вам потрібно шукати цей документ.

Також комісія сама повинна стежити за станом дерев у місті і видаляти старі та хворі дерева. Якщо дерево здорове, людина, яка попросила його видалити, мусить сплатити за це. Сума залежить від віку і розміру дерева. Ці гроші підуть на те, щоб посадити нові дерева.