Ф

Фактчек. Чи справді нинішні пожежі в Австралії - безпрецедентні?

Консервативні коментатори відзначають довгу історію пожеж бушу в Австралії, вказуючи, що нічого незвичного в цьому сезоні не відбувається. Експерти незгодні. Нічого подібного на цьогорічні пожежі ми ще не бачили.

Переклад з The Guardian

Від редакції "Текстів": ця стаття вийшла ще в листопаді 2019 року. За грудень та початок січня, масштаби катастрофи з пожежами у Австралії, стали набагато більшими.

пожежник намагається впоратись із пожежею поблизу Сіднею: безпрецедентно низький рівень опадів призвів до незвично раннього та лютого сезону пожеж бушу

Австралія потерпає від руйнівного сезону пожеж бушу, що почалися дуже рано в кількох штатах водночас і спалили сотні тисяч гектару, знищили сотні домівок та призвели до втрати шести людських життів.

Найгірше вражений пожежами Новий Південний Уельс, де випалено 1.65 млн гектарів - що більше за всю площу Сіднея з околицями. Всі шість загиблих людей - загинули саме тут, знищено понад 600 домівок. В один час пожежники боролись із вогняним фронтом завдовжки близько 6 тисяч кілометрів, що еквівалентно дорозі від Сіднея до Перта й назад.

У штаті Квінсленд, згоріли 20 домівок, випалено близько 180 тисяч гектарів. У штаті Вікторія, де сезон пожеж у буші зазвичай починається раніше, вітри, що дмуть зі швидкістю 100 км/год, розпалили понад 60 осередків пожежі під час безпрецедентної хвилі спеки, що накрила країну в листопаді.

Теплова хвиля, що накрила Австралію

У північно-західних і центральних регіонах, було оголошено найвищий, червоний рівень попередження. Міністерка надзвичайних ситуацій штату, Лайза Невілл, порівняла ситуацію "з найгіршими умовами, які зазвичай можна побачити в лютому-березні".

Сім районів на півдні Австралії було позначено як такі, що перебувають під катастрофічним ризиком, поки температура піднялася до понад 40 градусів. На півострові Йорк вогонь випалив близько 5 тисяч гектарів, пошкодивши принаймні 11 домівок і призвівши до госпіталізації 33 людей. На заході Австралії пожежі бушу також почалися рано в кількох регіонів, змушуючи боятися гіршого надалі влітку, були також невеликі пожежі бушу в Тасманії.


Бачили, як горить Австралія? Скоро це очікує на нас усіх

Це безпрецедентно?

Австралія завжди потерпала від руйнівних пожеж бушу - на цьому наголошували деякі колумністи та газети у своїх передовицях. Проте вчені стверджують, що цьогорічні пожежі не мають паралелей у кількох аспектах.

Почнемо зі становищем у Новому Південному Уельсі. За останні 50 років було тільки два календарних роки, коли площі вигоряння були сумісними: 1974 та 1984. Ці два роки, а також 2019-й, значно більші за будь-який інший рік, як показує графік, зроблений за даними Офісу довкілля та спадку штату:

станом на 22 листопада 2019

Але науковці стверджують, що цьогорічні умови докорінно відрізняються - і в гірший бік - порівняно з деякими з пожеж, яких зазнала країна в минулому.

Пожежі 1974 року відбувалися у віддалених сільських районах на крайньому заході штату, пожираючи переважно зелені травоподібні рослини, без дерев. Такі умови тоді були створені високим рівнем опадів, що призвело до утворення великої кількості "палива" у віддалених від людей степових зонах.

На противагу цьому, пожежі на сході штату цього року спричинені якраз браком дощів. Розмах пожеж значною мірою пов'язаний із кількістю сухого матеріалу, часом у дуже малоймовірних місцях - а це пов'язано з рекордною посухою.

Кількість опадів за січень-серпень 2019 року була рекордно низькою за весь період спостережень в деяких регіонах - включно з рівнинами на півночі Нового Південного Уельсу та низинами на півдні Квінсленда. В обох штатах рекордно низький рівень вологості ґрунту. Зростання швидкості вітру при низькій вологості створило ідеальні умови для поширення маленьких пожеж на великі площі.


Те саме стосується торф'яників під Києвом. Через сухіший ґрунт, пожеж дедалі більшатиме, смог щороку ставатиме густішим

посуха в Австралії

З січня 2017 року досі триває посуха в Австралії. У відсотках вказано брак кількості опадів за період січень 2017 - серпень 2019 порівняно з довгостроковим середнім показником. За ці тридцять два місяці майже скрізь відчувався брак дощів: жовтим позначено серйозну нестачу, оранжевим - загрозливу нестачу, а червоним - рекордно низьку кількість опадів.

Все це створило безпрецедентну ситуацію для Нового Південного Вельса. "Природні характеристики ландшафту, які часто запобігають пожежам, як-от вологіші ліси, зараз просто горят. Скоріш за все, це матиме довгострокові екологічні наслідки".

Директор центру пожеж університету Тасманії, Девід Боумен, каже, що безпрецедентна природа пожеж, які почалися цієї весни в Австралії, видна через їхню інтенсивність і географічне поширення по всій країні - на час написання статті вони вирували у п'яти штатах водночас.

Ризик пожеж показують дані австралійського Метеорологічного бюро щодо загального покажчика ризику лісових пожеж:

майже скрізь ризик пожеж вищий за середній, червоним - рекордний

Боумен стверджу, що надзвичайна природа цього сезону пожеж очевидна на кількох рівнях: обсяг випаленої території, сухість і погана якість повітря, що впливає на людей по всій країні. Дим у Новому Південному Уельсі та Квінсленді спричинив до різкого зростання кількості людей, які звертаються по невідкладну допомогу із дихальними проблемами.

Але як яскравий доказ він показує ділянки, які раніше ніколи не потерпали від пожеж раніше, включно з дощовими тропічними лісами, вологими евкаліптовими лісами, висушеними болотами, де впав рівень ґрунтових вод.

Він каже, що одним із найбільш разючих образів надзвичайних пожежонебезпечних умов була знищена бананова плантація в Тейлорс Арм, на півночі Нового Південного Уельсу. Він вказує на це, а також на втрату рослинності ери Гондвани в Тасманійському заповіднику, що належить до об'єктів світової спадщини та яка не горіла вже тисячу років, - як на докази змін.

"Різниці лежать одна на одній, шар за шаром, - каже Боумен. - Якщо звузити погляд, то можна сказати, що "нічого не ясно". Але якщо розширити кут огляду, все очевидно.

Я написав книгу про австралійські дощові ліси. Я бачив кожен австралійський біом цього типу, і той факт, що багато різних варіантів таких екосистем по всій країні горять упродовж тих самих кількох років - це лобове попереджувальне світло".

Що кажуть інші професіонали, що мають справу з вогнем?

Практично те саме, що й науковці.

Двадцять три колишні керівники пожежних і надзвичайних служб з усієї країни спільно виступили з застереженням, що кліматична криза робить пожежі бушу смертоноснішими, а сезон пожеж - довшим, і закликали уряд до дій.

Ніл Біббі, колишній керівник пожежної служби Вікторії й один із 23 підписантів, каже: "В останні кілька років ми розуміємо, що справи почали змінюватись і що це - нове майбутнє... Ставатиме лише гірше".

Нинішній керівник Австралійської ради пожежних і надзвичайних служб, Стюарт Елліс, каже, що цей сезон пожеж бушу вже має "перманентну природу".

Ендрю Гіссінг, експерт з дій у надзвичайних ситуацій в Центрі пожеж бушу та природних небезпек, каже, що аналіз ушкоджень будинків у сезони пожеж бушу від 1925 дотепер показує, що вже на листопад 2019 року сезон був третім найгіршим у Новому Південному Уельсі. Що стосується Квінсленду, то третина всіх фінансових страти від пожеж будівель, якщо рахувати з 1925 року, сталася саме в 2019.

Це зміна клімату в дії?

У жодній пожежі не можна звинуватити винятково зміну клімату - проте Боумен стверджує, що зростання температур, надзвичайна сухість, погіршення сезонів пожеж, екстремальні спалахи пожежонебезпечної погоди та поширення пожеж на всю країну - все це збігається зі сценаріями проекцій майбутніх змін клімату.

Викиди парникових газів явно впливають на зростання температур, а через них непрямо впливають і на зростання сухості на сході Австралії. Нещодавнє дослідження показало, що екстремальні температури, які спричинили історичні пожежі бушу 2018 року на півночі Квінсленда, з учетверо більшою ймовірністю повинні були статися саме через зміни клімату, спричинені людиною.

Коротко кажучи, так, зміни клімату можуть зробити пожежі гіршими й роблять їх такими.

Бредсток каже, що ряд опублікованих досліджень виявив, що збільшення концентрації парникових газів збільшує ризик того типу пожеж, які впливають на ліси на сході Нового Південного Уельсу - і водночас зменшують імовірність тих пожеж, які сталися в 1974 році (коли через опади виросло більше трави).

Сара Перкінс-Кіркпатрік, з центру досліджень змін клімату університету Нового Південного Вельсу, каже, що дослідження виявили збільшення тривалості пожежонебезпечного сезону, особливо на сході Австралії, де він починається раніше. І це триватиме принаймні до 2050 року.

"Ми знаємо, що збільшилась імовірність катастрофічних умов, у тому числі навесні", - каже вона.

Бредсток додає: "Треба наголосити, що це далеко не кінець".

австралія клімат катастрофа пожежа

Знак гривні
Знак гривні