П

Пінчук, Садовий та інші. Хто володіє найпопулярнішими ФМ-станціями в Україні (ІНФОГРАФІКА)

Ми визначили найпопулярніші радіостанції та розібралися у структурі їх власності. Тепер відомо, кого з радійників питати персонально, якщо вони не виконуватимуть закон про квоти на українську музику.

Збір даних: Ліза Кузнєцова

Щоб подивитися графіку повністю, клікайте на лінк

З першого квітня 2016 року всі засоби масової інформації офіційно зобов’язані оприлюднювати інформацію про структуру власності на своїх сайтах..

Закон передбачає, що теле- та радіоорганізації повинні розкривати інформацію про кінцевих бенефіціарів, тобто своїх власників. Оприлюднені структури власності – громіздкі і заплутані, з кінцями в офшорах та «підставними» іноземцями. Та зв'язок з українськими олігархами все-одно простежується.

Рейтинг популярності

Виміряють аудиторію радіостанцій кількома рейтинговими показниками. Один з них називається «Cov.Max%» і показує тижневе охоплення тієї чи іншої станції. Цей показник досліджує Національна асоціація телерадіомовників.

Минулого року Асоціація оприлюднила результати щоквартальних досліджень. На їх основі ми вивели середній «річний» рейтинг для кожної зі станцій, що в той чи інший період часу з’являлись у ТОП-10 найпопулярніших радіо.

За цією методикою топ-лист радіостанцій України за 2015 рік виглядає так:

1) Хіт ФМ,

2) Радио Шансон,

3) Русское Радио,

4) Люкс FM,

5) Ретро FM,

6) Наше Радіо,

7) Авторадио,

8) Kiss FM,

9) Радио Пятница,

10) Радио Roks,

11) Europa Plus.

За словами прес-секретаря Асоціації, близько 11,5 млн людей включають ФМ-радіо принаймні раз у тиждень. Та дослідники рахують тільки тих, хто мешкає у містах з населенням понад 50 тисяч.

Аудиторії радіостанцій перетинаються, бо слухачі часто перемикають канали. Яким чином відбувається такий перетин не відомо, відповідні дослідження не оприлюднювалися.

Власність

Дані про власність ми взяли із статті «Детектор медіа».

Колеги зібрали інформацію щодо власності чотирьох найбільших радіохолдингів і ще кількох інших радіостанцій. У матеріалі описані аргументовані припущення щодо зв'язку між окремими особами, які зазначаються у документах, як кінцеві бенефіціари, й українськими медіаолігархами. Ми проаналізували структури ще раз і спробували показати яким чином це виглядає.

Наприклад, радіостанції холдингу «ТАВР Медіа» оприлюднили надзаплутані структури, в яких видно, що власність станцій розподілена між багатьма власниками, часто через кількох юридичних осіб.

Це пов'язано з об’єднанням ліцензій регіональних станцій у всеукраїнську мережу. Але у більшості випадків ту чи іншу особу із «схеми власності»

ТАВРа можна пов'язати з родиною Пінчуків.

Адже зазначені персони часто фігурують в інших, не медійних, компаніях Пінчука. Не можна стверджувати, що розподіл холдингу між родинами Пінчуків і Баграєвих, поданий на графіці, є стовідсотково достовірним, але він близький до істини.

Про Пінчука нагадувати не потрібно. А його компаньйона Миколу Баграєва варто коротко представити. Це багаторічний народний депутат у фракції Тимошенко.

На момент публікації матеріалу «Детектор медіа» – 8 квітня 2016 – радіостанції холдингу Business Radio Group, у власність якого входить і «Радио Шансон» – друге за аудиторією радіо, ще не оприлюднили структури власності, хоча на той час строки минули.

Проте за деякий час інформація все ж з’явилась на їхньому сайті. Отже, володіють цією станцією родина Євтухових. Анатолій Євтухов працює генеральним директором Радіо Шансон, його син – директором.

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї

Радіостанції холдингу «UMH», який свого часу купив Сергій Курченко з оточення Януковича, перед вступом у дію нашого закону змінили власників. Тепер станціями Ретро FM, Авторадио, Радио Пятница і Europa Plus володіє житель офшорного Белізу – Бредлі Метью Адріан.

Ось його Фейсбук. Ні слова про радіобізнес та інвестиції в Україну.

Цей холдинг має значну частку на ринку, і в нього раніше входила й шоста у топ-рейтингу станція – «Наше Радио», власником якої віднедавна став Олександр Карташов. Він не відомий на медіа ринку. У коментарі ТЕКСТАМ Карташов розповів, що купив станцію через своїх юристів, а з Сергієм Курченком, який наразі переховується у Росії, особисто не контактував.

Ми також спробували розібратися, хто ж такий новий власник популярної радіостанції: «Я один із співвласників великого підприємства в Україні, яке розташоване в Полтаві. Ми займаємось виробництвом металевих виробів шляхом опрацювання металічного порошку (ред.: Полтавський завод порошкової металургії «АВК Пресс», існує з 2001 року), - розповів Карташов. - Я бізнесмен, і займаюсь тим, що приносить прибуток. На сьогоднішній день цифри, які я бачу зараз на папері, мене влаштовують».

Власність радіостанції «Люкс FM» розподілена між родиною Садових (оформлена на дружину мера Львова – Катерину Кіт-Садову), і родиною Андрейко.

Саме ці люди і формують музичну та мовну ефірну картинку України і те, в якому ключі слухачі почують новини у перерві між музикою.

Щоб подивитися графіку повністю, клікайте на лінк

фм радіо мова медіа інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні