Д

Де взяти електроенергію? Вугілля, яке потрібне половині українських ТЕС, видобувають на окупованих територіях (ІНФОГРАФІКА)

Споживання електроенергії не рівномірне. Протягом доби існує два піки. Перший близько 9-ї години ранку, другий — о 6-й вечора. Основа української енергетики — атомні електростанції — не можуть збільшувати і зменшувати виробництво, вони виробляють одну й ту ж кількість енергії і вдень, і вночі. Аби перекрити пікові навантаження, включаються ТЕС, тобто станції, які спалюють вугілля і виробляють електроенергію. І тут у нас проблеми.

Збір даних: Андрій Газін, Володимир Голомб, графіка: Дмитро Мокрий-Вороновський

Щоб їх зрозуміти, варто заглибитися в технічні деталі. Українські ТЕС палять два види вугілля: одні — марку А і П, другі — ДГ і Г. Для нас важливі марки А і П та проблеми з ними. Їх використовує приблизно половина українських ТЕС, а всі українські шахти, котрі видобувають це вугілля, залишилися на окупованих територіях. Такого вугілля у світі мало, його пропозиція не надто широка.

І відтепер щороку перед Україною стоїть дилема: де взяти вугілля для половини своїх теплоелектростанцій, аби не відключати електроенергію. Минулого року частково купували вугілля в ПАР, частково електроенергію в Росії. Ця залежність і стала причиною того, що Україна підписала з РФ договір, у якому зобов’язалася поставляти електроенергію в Крим.

Детальніше про вугілля в українській енергетиці дивіться на нашій інфографіці

Щоб подивитися інфографіку в повному розмірі, клікніть на малюнок.

*****

Збір даних для інфографіки: за підтримки "Ініціатив з розвитку аналітичних центрів", яку виконує Міжнародний фонд "Відродження" у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA). Думки та пропозиції викладені у цій публікації є позицією автора та не обов'язково відображають позицію уряду Швеції.

Виготовлення графіки: за підтримки NED

вугілля економіка інфографіка війна енергетика

Знак гривні
Знак гривні