З

За межами біткоїна. Сім способів заробити на технології зашифрованих грошей

Життєспроможність грошової одиниці значною мірою залежить від того, наскільки вона здатна захищати себе від підробок та запобігати потенційним суперечкам щодо прав власності на неї. Технології, що використовуються в цифровій валюті "біткоїн", забезпечують кращу стійкість грошей, ніж у традиційних валютах. І застосування цих технологій не обмежується тільки грішми.

Автор: Пітер Уейнер, InfoWorld

Від свого початку комп’ютерна криптовалюта біткоїн супроводжувалася загадковою, майже кримінальною аурою. Походження технології та ім’я засновника були покриті таємницею – і залишаються такими до сьогодні. Додайте до цього ще й причетність до скандалу з сервісом SilkRoad, у якому анонімні користувачі оплачували біткоїнами наркотики, за що автор ідеї отримав пожиттєве ув’язнення, і неважко зрозуміти, чому багато хто рефлекторно розглядав біткоїни як механізм фінансування «підпільного» світу. Навіть математика технології є настільки непроглядною, що це спонукає чекати від неї найгіршого.

Вся іронія в тому, що математичне підгрунтя біткоїнів забезпечує надійну реєстрацію їхніх легітимних власників, що гарантує більшу стійкість проти шахрайства, ніж ті системи, які зараз використовує бізнес. Крім цього, відкрита й орієнтована на колективну співпрацю методика, за допомогою якої система біткоїн опрацьовує взаємні транзакції, створює щось на зразок «мережі взаємної довіри», яка вкрай необхідна для укладання будь-яких ділових угод.

Інакше кажучи, якщо трохи глибше розглянути технологію, яка стоїть за біткоїном, то ви швидко побачите низку інтригуючих можливостей для бізнесового застосування, які виходять за межі власне криптовалюти.

Тож розглянемо глибше ті підвалини та механізми, на які спирається біткоїн, і як саме компанії можуть отримати вигоду від непорушності фундаменту біткоїнів – так званого блок-чейну (blockchain).

Справжня вартість біткоїна: блок-чейн

Життєспроможність грошової одиниці значною мірою залежить від того, наскільки вона здатна захищати себе від підробок та запобігати потенційним суперечкам щодо прав власності на неї. Біткоїн вирішує цю проблему шляхом створення чіткого ланцюжка власників для кожної монети в обігу – завдяки загальнодоступному журналу обліку, відомому як блок-чейн. Блок-чейн – і процес його доповнення та обслуговування – виявився настільки успішним, що це швидко привернуло увагу дослідників та підприємців, які працюють над створенням систем, спрямованих на забезпечення довіри між конкурентами у галузях, які виходять за межі власне криптовалюти.

Завдання блок-чейну просте: фіксувати будь-який перехід біткоїна від власника до власника, який був здійснений хоч коли. Коли одна особа передає право власності на визначену кількість біткоїнів іншій особі, ця транзакція підтверджується мережею біткоїн (через процес, відомий як майнінг, mining) у формі новоствореного блоку транзакцій, який після цього додається до довгого ланцюга, що тягнеться аж до початку проекту. Цей ланцюжок блоків є більш потужним, ніж таблиця власників, бо дозволяє будь-кому в мережі відстежити шлях власності по кожній грошовій одиниці – аж до моменту, коли її вперше створили.

Інша важлива якість блок-чейну – це застосування т.зв. шифрування з відкритим ключем для ідентифікації власників у журналі обліку, де записується половина публічного ключа, а не, скажімо, номер рахунку соціального страхування його власника. Тільки особа, у якої є відповідна приватна частина ключа, може вирішити, що далі відбудеться з їхньою грошовою одиницею.

Такий рівень криптографії забезпечує достатню приватність, бо при цьому не фіксуються ніякі імена. Але ця криптографія є ще більш цінною тим, що вона гарантує, аби перехід грошових одиниць від власника до власника був можливий тільки після дозволу тієї особи, яка має закриту частину пари ключів шифрування. Підприємництво базується на довірі та гарантіях, і криптографія, вбудована в технологію блок-чейнів, надає чудову базу для плекання довіри поміж залученими до операцій сторонами.

Інший ключовий компонент блок-чейну – це децентралізований спосіб додавання нових вузлів до журналу обліку. Тут нема централізованої бази, де зберігаються записи, як у інших схемах, які використовують подібні журнали – таких, як система дорожніх чеків чи сервіс PayPal. Замість цього будь-хто може організувати наступний блок транзакцій біткоїнів за допомогою процесу, відомого як майнінг. Ця відкрита, орієнтована на колективну співпрацю структура робить блок-чейни зручними не тільки для підтримки альтернативної валюти. Будь-яка організація чи група організацій може довіряти блок-чейнам, тому що кожен у цій мережі має змогу долучитися до її розширення.

Процес додавання нових груп транзакцій до блок-чейнів може не виглядати достатньо цікавим, аби привернути широкий інтерес до цієї задачі, проте біткоїн підсолоджує пілюлю, пропонуючи винагороду тим, хто це робить. Аби додати наступний блок транзакцій до ланцюжка, вам треба розв’язати складну математичну головоломку, складену з комплексних криптографічних функцій. Перший, хто розв’яже цю задачу, додає блок до ланцюжка і отримує за це 25 «монет», вартість яких еквівалентна кільком тисячам доларів. Це настільки щедра винагорода, що деякі групи використовують для цього спеціальне комп’ютерне забезпечення, яке значно пришвидшує розрахунки , збільшуючи імовірність першими знайти відповідь, а отже, «намайнити» більше біткоїнів. Через те, що математичні задачі є важкими для розв’язання і дуже чіткими, кожен отримує рівноправний шанс у цьому змаганні, і це означає, що кожен виконує свою роль та робить внесок у блок-чейн.

Блок-чейн за межами криптовалюти

Цифрові підписи, які підтверджують кожну транзакцію, та процес колективної співпраці, у ході якого створюється блок-чейн, пропонують привабливий рівень упевненості та гарантій для тих, хто зацікавлений у використанні блок-чейнів для задач поза межами суто банківських та валютних питань.

Хоч блок-чейн біткоїнів зазвичай заповнений транзакціми біткоїнів, багато компаній досліджують можливість використання блок-чейну для відстеження інших операцій – свопових, торгівельних чи обмінних. Деякі шукають спосіб прив’язувати свої транзакції до блок-чейну біткоїнів, тоді як інші планують створити цілком окремий блок-чейн на базі здебільшого тих самих принципів.

Більш цікава робота стосується додавання нових функціональних можливостей до самого блок-чейну – можливостей, які роблять більше, ніж просто створюють іншу конкуруючу валюту з іншою конкуруючою назвою.

Понад сто компаній досліджують способи розширення блок-чейнів. Деякі хочуть збудувати торгівельну платформу; інші прагнуть створити більш надійну і захищену картку для ідентифікації особи; дехто хоче опрацьовувати розрахунки в біткоїнах так, щоб бізнес міг прийняти цю валюту з мінімумом клопоту. Обсяг можливих застосувань зростає просто вибухово.

Так як блок-чейн забезпечує бездоганну систему запису транзкцій між двома чи більшою кількістю сторін, і розвивається у формі колективної співпраці між залученими (а часто – і конкуруючими) суб’єктами, існує значний потенціал до застосування блок-чейну з метою скріплення складних бізнесових угод у спосіб, який зменшує ризик шахрайства чи зловживань.

1. Контракти

Більшість транзакцій у блок-чейні є цілком прозаїчними і полягають у передачі певної кількості біткоїнів від однієї особи до іншої. Але ця технологія також включає оригінальну спрощену мову для опису цієї транзакції. Опис може включати більш складну логіку, яку можна застосовувати для значно більшої кількості задач, ніж просто виплата боргу. Він може перевіряти виконання домовленостей між декількома людьми та забезпечувати щось на зразок умовного депозиту (коли кошти, якими одна сторона розраховується з іншою, передаються на зберігання до третьої особи – що є додатковою гарантією під час виконання ділової угоди).

У своїй найпростішій формі ця технологія може додавати цифровий підпис із текстового документу до блок-чейну. Тобто, фіксувати неспростовний запис домовленості, яку уклали між собою люди, і часу укладання цієї домовленості. Якщо в майбутньому щодо цього виникає суперечка, то її можна буде розв’язати за допомогою блок-чейну. Це рішення не є ідеальним, бо воно не дає змоги уникнути дебатів щодо того, як саме інтерпретувати текст контрактів, але вона усуває питання про те, а що ж саме було записане в документі з цим контрактом.

Робота з довільними текстовими документами – це тільки початок. Деякі розробники створили контракти за принципом умовного депозиту – із «запобіжниками», які блокують передачу коштів доти, доки всі сторони не дійдуть згоди, що умови контракту виконані. Ця технлогія може застосовуватися в більш складних групових угодах, на кшталт проектів з колективного фінансування від сервісів Indiegogo або Kickstarter. Коли люди перераховують на них свої кошти, їх можна розблокувати тільки тоді, коли проект набере більше грошей, ніж було вказано в заздалегідь визначеному для нього ліміті.

Наступне покоління блок-чейнів зможе застосовувати ще більш витончену та складну логіку. Можна уявити контракти з контрольними пунктами та аудитом, який перевіряє виконання. Або шаблонні контракти, які можна швидко підготувати і які будуть зрозумілі всім. Це відкриє ще більші можливості для колективної роботи, бо використання блок-чейнів гарантуватиме захищеність кожної сторони.

2. Цифрові предмети колекціонування

Цінність грошей головним чином полягає в їхньому обмеженому обігу. Ніхто не може просто взяти і надрукувати новий долар. Одна з найвидатніших рис біткоїнів полягає в алгоритмі, який тримає створення нових біткоїнів під жорстким контролем.

Необов’язково, щоб ця якість використовувалася суто для захисту валюти. Є багато популярних об’єктів, таких як картки з зображеннями бейсболістів або художні гравюри, які випущені в обмеженій кількості. Ця рідкість, незалежно від того, наскільки штучним є її походження, часто є бажаною якістю для колекціонерів, зацікавлених в інвестуванні у подібні предмети.

Є й більш прозаїчні потреби. Деякі команди з маркетингу намагаються обмежити кількість застосувань купонів на знижку. Деякі з них згодні, щоб купони використовувалися будь-яким клієнтом, натомість інші хочуть пропонувати особливі умови угод, що означає обмеження обігу купонів. Можливо, запас товарів є обмеженим; можливо, вони мають намір створити додатковий попит, запропонувавши ексклюзивні купони. В кожному разі, гарантування того, що існує обмежена кількість певних цифрових товарів якраз і належить до якостей блок-чейну.

Неважко уявити собі майбутню версію блок-чейну, яка спрощує процес обмеження цифрового обігу шляхом відстеження та підтверження існування цифрових товарів, таких як предмети для колекціонування або купони. Замість того, щоб обмежувати застосування блок-чейнів лише грошовою сферою, це дозволить користувачам додавати до них довільні об’єкти та сфери вжитку, які можуть бути будь-чим, а не тільки цифровими грішми.

3. Голосування

Типова грошова транзакція відбувається між двома людьми: один з них платить, інший отримує кошти. Але логіка обміну біткоїнів може включати вимогу, за якою багато користувачів мають надати свої підтверджені підписи.

Існує багато корпорацій та організацій, де голосування організоване погано. Часто волевиявлення реалізується «з голосу», під час процесу, який не фіксує тих, хто брав участь у голосуванні. Якщо голоси підраховані правильно, часто це не зафіксовано у відповідному протоколі, а якщо зафіксовано, то часто сам цей протокол не є ідеальним. Багато організацій просто не можуть дати ради з протоколами чи записами.

Здатність блок-чейнів пов’язувати декількох власників грошей можна також застосувати до відстеження того, чи люди дійшли згоди виконати й інші речі. Завдяки фіксуванню голосів та гарантуванню, що результати голосування будуть доступні для всіх і у далекому майбутньому, блок-чейн може стати підвалиною для управління.

4. Відстеження вантажів

Постачання товарів – це складний процес, який зазвичай включає людей із багатьох компаній. Якщо пакет дійшов до кінцевого адресата – всі щасливі. Якщо ні – то хтось має за це заплатити.

Один з традиційних засобів – це так звана «транспортна накладна», паперовий документ, який мандрує разом з товарами і фіксує відповідальність залучених до цього сторін. Механізм транзакцій, який використовується в блок-чейні, є кращим рішенням, тому що він може використовувати криптографічні підписи і в такий спосіб усувати недовіру. Якщо всі постачальники є частиною процесу із обчислення блок-чейну, вони будуть більш охоче довіряти транзакціям.

Майбутні версії блок-чейнів поширять цей процес і на абстрактні товари. Особа, яка ставить свій підпис наприкінці робочої зміни, тим самим передаватиме відповідальність іншому менеджеру. Контролери зможуть мінятися ролями та відповідальністю так часто, як це потрібно, і відстежувати ці зміни за допомогою блок- чейну.

5. Фіксація прогнозів

Кожен має свої передбачення щодо того, хто виграє бейсбольний кубок Super Bowl, але тільки ті, хто вгадав правильно, люблять хвалитися цим після ігор. Блок-чейн – це ідеальний засіб фіксації прогнозів у такий спосіб, щоб люди не могли потім відмовитися від своїх заяв.

Це стає все більш і більш потрібним у той час, коли компанії експериментують з ринками прогнозів, де співробітники роблять ставки на майбутнє. Залучення людей що того, аби вони ставили справжні гроші (або бали) на якісь події, зазвичай генерує кращі прогнози та результати, ніж прості опитування або покладання на одного так званого експерта. Ринки збирають мудрість натовпу і надають кращі результати.

І хоч ринки передбачень найвідоміші своїм прогнозуванням результатів виборів, вони можуть бути цілком корисними і в компаніях, задля збору прогнозів співробітників. Дехто планує інвестиції в нові виробничі лінії, пропонуючи співробітникам робити ставки на власні зарплатні протягом першого року роботи. Є десятки бізнесових рішень, які можна передати співробітникам на принципах колективного фінансування – наприклад, щодо прогнозів відвідування майбутніх конференцій або передбачення, який колір виявиться найбільш популярним у лінійці майбутніх продуктів. Усі ці прогнози можна сертифікувати за допомогою блок-чейну.

6. Мікротранзакції

У минулому багато компаній надавали сервіси по передплаті, які брали з клієнтів одну фіксовану суму за право доступу до необмеженої кількості транзакцій. Сплачувати одну суму простіше і зрозуміліше для будь-кого, і легше для відстеження, тому що нема потреби рахувати всі транзакції.

І хоч такі рішення є популярними і простими, їм притаманні внутрішні проблеми. Стає складніше відстежувати, які пропозиції справді були поціновані клієнтами, а якими скористалися лише через те, що вони входили в «пакет пропозицій». Надмірне споживання та марнотратство стає типовим явищем, бо користувачам не потрібно платити за кожний товар. Тому складні пропозиції часто витісняються дешевими пропозиціями.

Блок-чейн відкриває шлях для більш складних транзакцій, тому що він відстежує все. І хоч це можливо робити за допомогою звичайної бази даних чи файлу, це не забезпечує такого ж рівня певності чи широкої довіри. Споживачів можна долучити до обрахунків блок-чейнів, давши їм шанс підтвердити транзакції. Якщо споживачі будують блок-чейн, то вони довірятимуть і йому, і компанії.

Майбутні версії блок-чейнів зможуть спростити створення «локальних» валют. Уже зараз дехто використовуює базові принципи біткоїна для розробки власних локальних грошей для транзакцій всередині організацій – подібно до того, як компанії створюють «внутрінші» кредитні картки для корпоративних магазинів. Деякі крамниці чи бізнеси можуть застосувати подібні процеси для сертифікації «власних» грошей, які будуть використовуватися їхніми клієнтами.

7. Бонусні бали

Багато компаній мають програми винагород, такі як милі в авіакомпаніях, які створюють лояльність шляхом винагороди постійних клієнтів. Ці давно існуючі програми ведуть облік шляхом застосування звичайних систем, які працюють у стандартних базах даних.

Переведення цих бонусних програм на блок-чейни може збільшити довіру до них зі сторони користувачів, зробивши ці транзакції публічними. Воно також дозволяє організаціям відкрити ці транзакції, так щоб користувачі могли обмінюватися балами між собою. Багато чинних програм винагород суворо обмежує способи передачі або продажу балів, іноді дозволяючи це тільки для подружжя або людей, що проживають за тією ж адресою. Більш відкритий, заснований на посередництві блок-чейнів ринок, може розблокувати цінність таких балів, полегшити користувачам процес торгівлі ними та суттєво збільшити цікавість до ваших бонусних програм.

економіка технології гроші

Знак гривні
Знак гривні