Д

Для війни у Афганістані США найняло приватну армію

Війна США в Афганістані потроху завершується, Пентагон виводить звідти свої підрозділи. А от війна з наркотрафіком силами американського військового підрядника лише розгортається.

Спенсер Акерман, Wired 21.11.12; переклад - Сергій Клімови4.

Усередині зони в Кабулі під назвою Табір цілісності (Camp Integrity) розташований командний пункт Пентагону, де невеличка група офіцерів спостерігає за американськими військовими операціями з ліквідації героїну і марихуани в Афганістані. Наркотрафік допомагає набивати кишені талібів. Тільки Camp Integrity - не військова база США. Це десятиакрова афганська штаб-квартира приватної охоронної компанії, раніше відомої як Блекуотер (Blackwater).

Ці офіцери працюють на напівтаємне Пентагонівське агентство, що зветься Контора з Антинаркотерористичної Програми, (Counter Narco-Terrorism Program Office або CNTPO). Тишком вона перетворилася на одного з найбільших фінансових донорів для приватних підрядників котрі надають послуги з безпеки в усьому США. Угоди з CNTPO оцінюються на суму більшу за 3 мільярди доларів. І Контора бачить своє безхмарне майбутнє в Афганістані.

Уряд США прагнув найняти охоронну фірму, щоб допомогти CNTPO "зберегти основні, оперативні осередки підтримки" у Кабулі. Підполковник Джеймс Грегорі, прес-секретар Пентагону, пояснює, що ці "осередки" не покінчили ще з жодним афганським наркодилером. Вони займаються приземленішими завданнями: наглядають за пентагонівськими контрактами по антинаркотичних програмах.

Мова йде, наприклад, про "навчання, перекладацьку діяльність, а також поставки машини та обладнання". Документ одначе вказує на те, що підрядники нікуди не збираються після завершення своєї угоди 29 вересня 2015 року. А це більше, ніж через рік після дати, коли афганські солдати і поліцейські повинні вийти на війну (замість американської армії – Прим. Пер.). І що є "найкращим урядовим осередком" для бази CNTPO? Правильно - Camp Integrity.

Афганський солдат в провінції Гільменд готується спалити марихуанове поле в рамках операції "Crack Back", 2011 рік. Фото: Flickr / МССБ

Пентагон передбачає, що для боротьби з наркотероризмом буде задіяно небагато людей: від двох до чотирьох співробітників. Але їх захист в «Таборі цілісності» є серйозним бізнесом. Є тендерна заявка до охоронної фірми від 6 листопада, яка може "гарантувати безпеку арсеналу зброї та технічне обслуговування, у тому числі можливість зберігання та виїзду зі зброєю і боєприпасами", особливо з 9-мм "стволами" і гвинтівками M4". Військові також вимагають від підрядника організувати безпечне бронетранспортування команди CNTPO - в першу чергу, "в Кабулі і його околицях", але з можливістю виїзду до віддалених районів".

CNTPO має давні стосунки з Blackwater, сумнозвісною охоронною фірмою, яка тепер відома як Academi. У 2009 році вона надала Blackwater контракт на навчання афганської поліції, і співробітники компанії, використовуючи цю угоду, отриували зброю від американських військових для приватного використання.

Але угода з "академіками" - лише невелика частина діяльності CNTPO. У неї є розширений мандат по боротьбі з наркотиками і тероризмом. Минулого року Контора запропонувала охоронним фірмам контракти щонайменше на 3 мільярди доларів, без урахування так званих The Re-Up варіантів, для виконання таких різноманітних завдань, як підготовка спецназівців Азербайджану і "повітряне транспортування до Засахарського регіону Африки". Деякі з його завдань, мають мало стосунку до боротьби з тероризмом і наркотрафіком, як от "медіааналіз та консультації посадових осіб уряду Пакистану щодо розробки веб-сайтів".

Все це вказує на зростаючу роль військових в афганському обігу наркотиків і грошей. Це, звичайно, велика проблема: У вівторок, Організація Об'єднаних Націй виявила, що афганські посіви маку зросли майже на 20 відсотків за останні два роки, особливо в південно-західній провінції Гільменд. Тільки минулого тижня американські військові пішли на незвичайний крок: почали називати муллу Найєма Барріха, оперативного зверхника Талібану у провінції Гільменд як "значного міжнародного наркодилера або злодія в законі", що дозволить США націлитися на його компанії-партнери.

Але місія США в Афганістані більше не має опікуватися наркотиками. Це не було однією з "залишкових" цілей, які генерал Джозеф Данфорд, ставленик президента Обами в Афганістані, нещодавно описував в Сенаті. Але оскільки Пентагон дає такий карт-бланш контртерористичній і контрнаркотичній діяльності, залишкові сили в Афганістані могли б покінчити з Барріхом і його багаторічними кримінальними колегами за підтримки Кабульської зони Academi.

війна світ переклад афганістан

Знак гривні
Знак гривні