У

У боргах, як у шовках. Скільки і кому винні українці + борги олігархів (ІНФОГРАФІКА)

ТЕКСТИ порахували усі українські борги: скільки грошей позичила держава, скільки взяли у борг банки, скільки винні громадяни й наші підприємства. Окремо подивилися на борги «олігархів»: чи не маячить за понтовим фасадом привид банкрутства.

Борги рахував:Тимофій Крамарів

Борги малював: Дмитро Мокрий-Вороновський

Щоб розгорнути графіку на увесь екран, потрібно клікнути мишкою двічі

Масиви даних. Ми використали найсвіжіші доступні дані Мінфіну та Нацбанку щодо боргових зобов’язань, та дані Держкомстату щодо заборгованості із зарплат. Крім того, ми взяли інформацію про борги ключових компаній, які належать фігурантам ТОП-10 українського Forbes, оприлюдненого в квітні 2011 року (про кожного з фігурантів детально нижче).

Часовий проміжок. Не всі дані доступні на кінець 2011 року. НБУ частину даних дає на кінець 3-го кварталу, Мінфін – на кінець жовтня 2011 року, дані про борги фігурантів рейтингу Forbes – найсвіжіші з доступних (джерела вказано додатково). Держкомстат оприлюднив дані станом на січень 2012

Округлення. Для зручності всі розрахунки ведуться в мільярдах доларів США. В даних НБУ і Мінфіну округлення відбувалося до першої цифри після коми, тому в перерахунку і при додаванні окремі компоненти можуть не стикуватися.

Особливості «рейтингу багатіїв».

По-перше, ми просимо не сприймати опубліковані цифри як особистий борг конкретної особи – мова йде про офіційно або у відкритих джерелах оприлюднену інформацію про борги компаній.

По-друге, із зрозумілих причин жоден із підприємців не оприлюднює консолідованої звітності про свої борги, тому зазначені дані – результат збору інформації щонайменше з двох джерел. Також через цю причину, а також через відсутність консолідації активів у більшості фігурантів «рейтингу», інформація про борги бралась щодо найбільших відомих активів бізнесмена.

Для Ріната Ахметова це були Метінвест, ДТЕК, ПУМБ.

Для Віктора Пінчука – Інтерпайп.

Для Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського – Приватбанк та Укрнафта.

Інші активи також розглядалися, проте їхні офіційні борги несумірно малі. До речі, за таким же принципом відкидались інші незначні активи решти підприємців. Для загальної картини ми враховували борги двох власників «Привату» лише один раз.

Позички Ігоря Косюка та Андрія Веревського фактично відображають офіційно задекларовані у звітах та відкритих повідомленнях про борги «Миронівського хлібопродукту» та компанії Kernel.

Борги підприємств Олега Бахматюка зафіксовані за його власними оцінками. Цілком можливо, що він не врахував і боргів свого нового активу – VAB банку (зокрема, єврооблігації на $125 млн.). Проте наразі – в умовах досить заплутаної схеми фінансування різних компаній агрохолдингу «Авангард» та після скандалу, що зчинився довкола діяльності попереднього власника банку Сергія Максімова – ми схильні вірити підприємцеві на слово.

Чи не найважче підрахувати борги Дмитра Фірташа. Різнопланова Group DF, яка консолідує активи підприємця, не публікує єдиного звіту.

Офіційно відомо про близько $200 млн. позик хімконцерну «Стірол». Крім того, близько $90 млн. субординованого боргу залучив в останні кілька років «Надра банк». Він же, очевидно, стане і основним борговим тягарем для Дмитра Васильовича: станом на початок 2010 року боргові зобов’язання фінустанови оцінювалися у понад $800 млн. Навіть якщо частину з них вже погашено з кишені газового магната, ці гроші все одно треба буде десь заробити.

Підсумок. Більшість цифр говорять самі за себе, проте ми дозволимо собі звернути увагу на кілька пропорцій. Приміром, компанії Ріната Ахеметова винні світові більше, ніж взяло кредитів усе сільське господарство країни разом узяте. Десять головних олігархів країни, винні майже 7% ВВП, або приблизно кожен десятий долар від усіх корпоративних боргів. При цьому їхні статки перевищують 17,2% всього продукту, виробленого економікою за рік.

***

Матеріал підготований за підтримки Фонду "Відродження"

економіка банки борг інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні