М

Модифікований індекс БігМака: гривня по відношенню до долара оцінена правильно

Для екс-голови Федерального Резерву США Алана Грінспена найбільш улюбленим економічним індикатором була кількість спідньої білизни, яку купують чоловіки. Жарти про орієнтацію в сторону, однак цей, зазвичай постійний показник, знижується у часи рецесії(тоді чоловіки змінюють її рідше).

Автор: Анатолій Бондаренко

Економісти знають багато подібних незвичних індикаторів - від кольору губної помади або обкладинок журналів мод, до кількості пошуків в інтернеті строки "агент з нерухомості" (банк Англії використовує такий спосіб, щоб передбачити зростання цін на житло).

Ідея від "Економіст"

Індекс БігМака, на тлі усіх інших дивних показників, виглядає одним із найбільш корисних. "Фастфудівський" індикатор придумав журнал "Економіст" рівно 25 років тому назад. На початку навіть автори розцінювали його як напів жарт, однак за свою історію індекс неодноразово передбачав майбутню вартість валют краще, ніж інші методи. Наприклад, коли Євро лише було запроваджено, більшість експертів прогнозували його стрімке зростання по відношенню до долара. Однак індекс БігМака показував, що Євро вже на старті був переоцінений, і цей прогноз виявився вірним.

Малюнок: The Economist

З моменту заснування індекс БігМака набрав авторитет, йому навіть присвячено ряд академічних досліджень, і його використовують для оцінки валют фахівці з таких установ, як Світовий Банк або МВФ. Доходить до смішного - за легендою, уряд Аргентини у свій час намагався дотувати БігМаки (і лише тільки їх) в ресторанах Макдональдс - для того, щоб приховати справжній рівень інфляції в країні.

Яким чином рахують індекс?

В основу індекса БагМака покладена теорія паритету купівельної спроможності (РРР), тобто ідея про те, що в умовах ідеального ринку у продовженому часі ціна на однакові продукти в різних країнах повинна бути однаковою. У реальному світі вартість продукту відрізняється, і за допомогою цієї відмінності можна порівняти між собою різні валюти.

"Економіст" в якості подібного "універсального" продукту використовує БігМак, звідси і назва. Наприклад, цей гамбургер в США коштує чотири бакси, а в Україні - близько двох. Отже, гривня на 50% недооцінена по відношенню до долара, тобто її ціна повинна бути в районі чотири гривні за долар, а не вісім - як зараз.

Тобто, для підрахунку індексу БігМака ціну гамбургера у місцевій валюті ділять на її ціну в США, і порівнюють це число з обмінним курсом - якщо воно менше курсу, то валюта недооцінена, якщо більше - переоцінена по відношенні до долара.

У кінці липня "Економіст" в чергове підрахував індекс. Щоправда, Україна на цей раз не увійшла в число тих країн, для яких було здійснено підрахунок, тому усі наші ЗМІ, що днями написали про індекс, повідомили минулорічне значення для нашої країни, яке тут вже згадувалося - а саме, що "чесна вартість" гривні по відношенню до долара має бути, згідно індексу БігМака, 4 гривні за долар.

Однак насправді, на цей раз "Економіст" суттєво змінив методику підрахунку, і відтепер видання використовує модифікований індекс БігМака. Фахівці з "Економіст" врахували неодноразову критику, що лунала з приводу старого варіанта індексу - а саме, що різниця в ціні гамбургерів в різних країнах може бути викликана, наприклад, різницею в оплаті робочої сили. ТЕКСТИ вирішили власноруч підрахувати модифікований індекс для України, і нижче ви зможете переконатися, чи дійсно гривня настільки недооцінена.

Нова методика

Згідно нової, покращеної методики фахівці "Економіста" будують графік вартості БігМака у різних країнах, в залежності від ВВП країни на душу населення (Мал. 1). Як бачите, спостерігається чіткий позитивний зв'язок між ВВП та ціною БігМака (у багатших країнах вартість гамбургера більше). Далі, знаходяться параметри прямої (на малюнку вона намальована сірим кольором), яка найкраще відповідає цій залежності для усіх країн. (Клікайте на картинку, щоб збільшити розмір)

Мал. 1

Якщо провести умовну вертикальну лінію з точки, що відповідає реальній ціні бутерброда у конкретній країні, до перетину з прямою, то різниця між відповідним значенням на цій "ідеальній" прямій і реальною ціною БігМака буде показником того, наскільки недооцінена чи переоцінена валюта.

Тобто, усі точки що знаходяться нижче прямої - це недооцінені валюти світу (синім кольором показані найбільш недооцінені, 30% і вище); усі точки що потрапили вище прямої - переоцінені (червоним кольором вказані ті, що перегріті більш ніж на 30% вартості).

Останнім кроком підрахунку є коефіцієнт для цін, підібраний таким чином, щоб вартість долара була приведена до 100% (долар також недооцінений згідно більшості валют, приблизно на 20%). Результат підрахунку наведений на Мал. 2, і з нього видно що з урахуванням ВВП кожної країни найбільш переоціненою по відношенню до долара валютою в світі на сьогодні є бразильський реал, близько 145% більше вартості долара.

Ексклюзив: поточна вартість гривні по відношенню до долара є чесною, згідно нового індексу БігМака.

Найменш оціненими грошима є валюта Гонконгу: мінус 45% по відношенні до долара. І, сюрприз - гривня згідно модифікованого індексу БігМака має практично "чесну" ціну - вона недооцінена всього на 5%!

Мал. 2

Для всіх інших країн значення можете подивитися на графіку або в таблиці, що знаходиться за лінком. Сірими точками на графіку наведено значення старого варіанту індексу БігМака, для порівняння. (Клікайте на картинку, щоб збільшити розмір)

Ми підозрюємо, що принаймні частина прогнозуючої здатності старого індекса БігМака у наш час базується на тому, що люди у нього вірять. Наскільки успішним буде новий варіант індексу - може визначити лише час.

Додатково: індекс та графіки були зроблені за допомогою R - програмового середовища для статистичних підрахунків.

* * *

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода.

Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Ви можете підтримати ТЕКСТИ також і тим, що поширите цей матеріал і ці реквізити в соціальних мережах.

індекс гривня долар україна економіка datavis

Знак гривні
Знак гривні