У

Увага - збір коштів на статтю про обмеження трудових прав робітників у сталінському СРСР

Шановні читачі та співавтори "Текстів"! Продовжуючи нашу практику збору коштів на підготовку матеріалів, ми робимо нову спробу отримати з вашою допомогою фінанси на ще одну публікацію - цього разу на історико-економічну тему. Деталі - нижче.

Кошти збирає: Сергій Лук'янчук

Як відомо, нинішня влада взяла курс на "закручування гайок" у соціально-трудовій сфері. Підвищення пенсійного віку, збільшення податкового тиску на громадян, скорочення пільг, зменшення соціальних гарантій працюючим і т.д - всі ці ідеї або вже перебувають на етапі запровадження, або ж щодо них "зондується грунт".

Більше того, ті ж підходи характерні і для інших пострадянських країн, зокрема для Росії: там говорять про підвищення не тільки пенсійного віку, але й тривалості робочого дня, а також пропонують спростити процедуру звільнення, скоротити норми відпочинку працівників, надати працедавцеві право переводити співробітників на іншу роботу за спрощеною процедурою тощо тощо. З такими пропозиціями виступив російський олігарх Міхаіл Прохоров.

Однак є цікавий момент - аналогічні якщо не за формою, то за духом заходи із жорсткого скорочення трудових прав були запроваджені в 1938 році в сталінському СРСР. Це, зокрема:

- збільшення тривалості робочого тижня та робочого дня;

- запровадження карної відповідальності не лише для прогульників (це відомий факт), але й для т.зв. "літунів" - людей, які часто змінювали місце роботи;

- введення плати за навчання для школярів старших класів та студентів;

- скорочення декретної відпустки матерям;

- зменшення тривалості обідніх перерв (навіть так);

- створення т.зв. "трудових резервів" - по суті, примусового закріпачення молоді на підприємстві.

І так далі і тому подібне - список можна продовжувати.

Всі ці моменти можна дослідити в публікації. Не зле було б провести паралелі із тим, чому і в яких ситуаціях держава починає свідомо обмежувати соціальні права трудящих.

Цю роботу я оцінюю в 400 грн. Сюди входить вивчення документів, що регламентували трудові стосунки в 1938-1941 роках, а також (головна робота) пошук у ЗМІ того періоду прикладів, того, як саме ця проводилася ця політика влади. Така кампанія велася, зокрема, на сторінках газети "Правда" - є ідея знайти ці статті, відсканувати/сфотографувати та долучити до публікації.

Фандрайзинг триватиме тиждень, до 4 лютого. Мінімальний розмір пожертви - 20 грн. Спонсори тексту будуть згадані в репортажі окремим абзацем.

Крім цього, спонсори можуть сформулювати свої запитання по темі, на які автор спробує дати відповідь.

Інвестиції :-) приймаються в будь-якому вигляді: готівкою, на банківську картку, на веб-мані, на пейпел тощо. Деталі можна дізнатися тут чи запитати в коментарях унизу.

НАШ РАХУНОК НА ПЕЙПЕЛ: YKARCHEV@GMAIL.COM

НАШ ГАМАНЕЦЬ У ГРИВНЯХ НА ВЕБМАНІ

U336801545841

ГРОШІ НА РАХУНОК МОЖНА СЛАТИ І НА ТЕЛЕФОН

096 551 68 93 - ЦЕ КИЇВСТАР

Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Також за цією адресою просимо вказувати, що ви жертвуєте саме на цей проект

Хто за - прошу підтримати. :-)

редакційне пожертви

Знак гривні
Знак гривні