П

Продукти дорожчають. Масло купуємо в Білорусі, картоплю в Єгипті, часник у Китаї

Я запитав: "Почім сир?" "Двадцять вісім. Поки що", - відповіла бабуся на ринку.

Торгувався: Антон ЗІКОРА

- Тобто скоро буде двадцять шість? - кореспондент ZaUA.org був традиційно саркастичний.

- Ні, буде по тридцять, - відповіла торговка. – У всіх уже по тридцять.

Зрозуміло, мова йшла про продукт, який на російський називається «творогом», а не про твердий сир, вартість якого вже як мінімум удвічі вище. Причому різке, майже на 40%, подорожчання відбулося відразу після Нового року.

За словами експетів, "сирне" подорожчання має три основні причини: зростання закупівельних цін, збільшення обсягу експорту (в основному до Росії) і введення нового податку.

На початку тижня до мене прийшли гості - православні люди, які тримають пост. Я запитав, що їм приготувати, вони сказали: «Відвари гречки - якщо не шкода».

Виявилося, що гречки може бути шкода, бо вона подорожчала приблизно на 2,5 гривні - до 7,5-8 за кілограм. Це, звичайно, дрібниці в порівнянні з сиром, який коштував 45, а зараз - 70. Тому - ласкаво просимо в гості, люди православні!

Подорожчання гречки експерти пов'язують з її низьким урожаєм. Але по-моєму, це не вірно, адже в такому випадку ціна на неї зросла б раніше, а не саме в період Великого посту.

Помітно подорожчав ще один базовий «пісний» продукт - картопля. Якщо раніше кілограм коштував близько двох гривень, то зараз - більше чотирьох.

Найбільше подорожчав твердий сир - на 40%

І ще про пісне: літрова пляшка олії з початку року подорожчала приблизно на гривню.

А от подорожчання цукру на 3-5 гривень - до 11-13 відбулося ще до виборів, і це стало підставою для звинувачення Юлією Тимошенко своїх супротивників.

На думку прем'єра, подорожання цурку - технологія, яку політичні конкуренти застосували, щоб дискредитувати діяльність її уряду.

Ох ці політичні конкуренти! Пити каву в фаст-фуді «Смачна картопля» в переході на столичній станції «Театральна» за дев'ять гривень замість недавніх п'яти, усвідомлюючи, що причиною тому - подорожчання цукру, не дуже комфортно.

Втім, ціни на каву теж виросли. Якщо раніше пачку італійської «Лавацци» можна було купити за 40 гривень, сьогодні вона коштує не менше півсотні.

Зовсім не пісні яйця теж подорожчали. Якщо до нового року вони коштували 7-8 гривень, то сьогодні менше 9 у Києві не знайдеш. Домашні яйця на станції метро «Лівобережна» в Києві взагалі коштують 11 гривень за десяток.

"Не встиг взятися за яйця, масло зникло" (с) Аляксандр Лукашенка кінця 90-тих.

Ситуація з маслом взагалі шокує - виявляється, білоруське масло стрімо витісняє українське (дивись нижче доверстку "Що ми імпортуємо з продуктів")

Tарілка солянки у фаст-фуді «Пузата хата» коштує вже не 6.90, як раніше, а дев'ять. Кажуть, їжа подорожчала в усіх основних точках громадського харчування, де може перекусити середній киянин: у «Двох гусях» і «Домашній кухні».

Мешканцям інших місць України не легше. За кілька тижнів товари, які формують споживчий кошик пересічного жителя країни, подорожчали на 30-50%. Це стало найбільшим показником з 2005 року.

Заради об'єктивності слід сказати, що ціни зростають не тільки завдяки діяльності чи бездіяльності Кабінету міністрів - у інфляції багато складових.

Зарплатня українців у минулому році упала до рекордного мінімума - тепер менше нас у Європі не заробляє ніхто, навіть молдавани та білоруси

Фото: Pадіо "Свобода"

Якщо розглядати глобально, то це війна всіх проти всіх - де кожен хоче додати свої п'ять копійок до товару, який він продає. Тож не дивно, що до цього процесу збираються підключитися такі природні альтруїсти, як водії маршрутних таксі.

Голова Київської міської організації роботодавців-перевізників Валерій Липецький нещодавно заявив, що проїзд подорожчає приблизно на 20-25% і сягне 2-3 гривень.

Песимізму додають слова того ж таки прем'єр-міністра: "Усі ці кризи - цукрові, інші, всі вони на три-чотири дні".

Українцям усе тугіше затягують паски: ціни на продукти ростуть, як гриби після дощу. Торговці виправдовуються: такі умови диктують світові ринки, а ми – безпорадні заручники цін.

Ну звичайно! Це спекулянти винні, що Україна вже закуповує картоплю в Африці, часник - у Китаї, а цукор – в Бразилії.

Що з продуктів ми імпортуємо:

Січень, за даними Держкомстату, продемонстрував найістотніший у річному обчисленні стрибок інфляції. Найбільше (майже на 15%) подорожчали цукор та овочі.

Майже на 10% - сири, молоко (через низьку закупівельну ціну селяни вважають за краще здавати корів на м'ясо), кисломолочна продукція і масло.

Тимошенко обіцяла цукор по 7 грн, а він зараз коштує 12-13 грн. В Україні повністю ліквідована цукрова галузь - тепер одна надія на бразильський імпорт.

Вершкового масла українського виробництва вже не існує в природі — ми віднедавна закуповуємо його в Білорусі (а тут лише фасуємо) і повністю залежимо від зовнішніх цін. А ще кілька років тому в Україні була протилежна ситуація. Так само, як і з цукром.

Подорожчала й картопля. Цей «стратегічний» овоч, виявляється, тепер – страшний дефіцит. Саме тому в Україну вже везуть картоплю... з Африки, бо наша погнила на овочевих базах.

економіка агропром ціни

Знак гривні
Знак гривні