П

Підсумки року: що нас порадувало і що засмутило у 2009-ому

Наприкінці року прийнято складати рейтинги, підбивати підсумки і робити прогнози. Останнє – справа невдячна. Рейтинги – це довге вовтузіння з критеріями і купа ображених на виході )). А от підсумки – річ суб'єктивна і тому приємна. Редакція ZaUA.org спробувала підсумувати 2009-ий – що нас засмутило і що порадувало.

ЗАСМУТИЛО

1. В першу чергу засмутило зниження зарплат. :) Особливо неприємно це виглядає на фоні того, що ціни з початку року зросли на 12% (за офіційними даними).

2. Яценюк виявився пустишкою. Кандидат у президенти-2010, на якого багато хто покладав сподівання як на молодого і адекватного реформатора, раптом здувся на очах. Неадекватна кампанія призвела до того, що найреальніший претендент на почесне третє місце втратив майже половину рейтингу.

3. Переведення грального бізнесу на сірий режим роботи. Абсолютно дебільний зразок регуляції – бюджет втратив купу надходжень, а салони гральних автоматів продовжують працювати у звичному режимі, хіба що змінивши вивіску на “Інтерактивний клуб”.

4. Вона забороняє. Аналогічно протягом року уряд намагався провести кілька законів чи підзаконних актів, які утискують права громадян (закон №404 про начебто боротьбу з дитячою порнографією, втручання у роботу аптек, неадекватна діяльність експертної комісії з моралі). На щастя, завдяки громадському збуренню цю неадекватність переважно вдавалося призупинити на стадії “законотворення”.

5. “Усі артисти – то проститутки” (с). Цей афоризм гурту Kult підтвердився повною мірою цього року. Від “не суки і не криси” Наталії Могилевської аж до шанованого Олега Скрипки – більшість вітчизняних зірок вписалася у виборчу кампанію з відвертим наміром нарубати грошей.

Під Юлін тур не підписався хіба що "Рамштайн" )). Фотожаба - з Хайблоґґера

6. Шокувало те, як наш уряд вперто не давав гроші для армії – дійшло до того, що керівник Генштабу натякнув на можливість заворушень у військах. Збройні сили ледве животіли, не кажучи вже про розвиток. На фоні цього страшнувато було спостерігати, як прем'єр хіхікає над тупуватими жартами Кремля.

7. Лозінщина: наша провінція досі живе за феодальними законами. Голованівський (район на Кіровоградщині) панок (бютівець, а до 2004-го – регіонал) Віктор Лозінський знущався над “кріпосними” наче який-небудь Ярема Вишневецький, а після резонансного вбивства одного з “кріпосних” розчинився у повітрі. Добре, хоч у розшук оголосили і подільників затримали (одного, правда, вже випустили).

8. Ручне управління країною. Схоже, нашому прем'єру комфортно працювати без ключових людей в урядовій команді – навіть без міністра фінансів.

9. Черновецький остаточно занурився у нірвану. Шість відпусток протягом року – це діагноз для столиці, в якій ледь животіє будівництво нових доріг, а комунальні служби перебувають на грані банкрутства й навіть не думають прибирати сніг. Соромно, коли в тебе такий мер.

10. Рейдери відродилися. Після короткого затишшя активізувалися майстри з перерозподілу чужого майна. У Каховці билися за коньячний завод, наче колись на дискотеках, із застосуванням дубців та інших підручних засобів, в Одесі ділили ринок зі стріляниною, в Києві виселяли людей із будинків.

11. Kрупний бізнес під час кризи почав виживати за рахунок держбюджету. Хоча він завжди був схильний до такого паразитування...

12. Непрофесійні дії уряду і НБУ з рекапіталізації банків. Рішення приймалися місяцями, хоча в розвинених країнах це робилося протягом лічених днів, а то й годин. В результаті вкладники багатьох банків, які луснули, не можуть забрати свої заощадженя. Це стосується і вкладників "Укрпромбанку", і "Надр". Коли Тимошенко звітує про повернення заощаджень, вона забуває сказати, що більше 60% вкладників "Укрпромбанку" змушені переоформлювати договори на "Родовід-банк" без перспективи побачити свої гроші протягом року.

13. Нестримний популізм наших політиків, який веде до конкретної економічної лажі. Замість того, аби використати кризу як шанс реформувати економіку, уряд і опозиція змагаються в роздачі народу безкоштовних слонів. В результаті за минулий рук сукупний державний (прямий) і гарантований державою борг України станом на листопад 2009 року становить 35,871 млрд дол. За даними Мінфіну, з початку цього року держборг у валютному вираженні збільшився на 45,8%, або на 11,273 млрд дол.

14. Паніка під час свинячого грипу. Такого не було 23 роки – з часів Чорнобиля. Нібито адекватні люди раптом масово почали носити непотрібні маски, скуповувати непотрібні ліки і вірити дебільним чуткам про “легеневу чуму” і “вакцину від Януковича”. Найнеприємніше, що адекватні поради щодо грипу були з самого початку, просто вони губилися в інформаційному шумі.

Цікаво, що на даний момент хворих грипом серед наших знайомих більше, ніж на момент паніки, але про це не говорять в новинах. Дивуватися немає чому. Рада виділила 600 млн грн на боротьбу з грипом - і тепер цю тему можна забути.

15. Прихід на Інтер російських пропагандистів. Після того, як "радником" інформаційної служби Інтера став довірений журналіст пропагандист Путіна Канавін, з каналу почали звільняти незручних журналістів.

16. Широка коаліція ПРіБЮТ. Янукович і Тимошенко вкотре спробували інституціонально оформити "двопартійну систему" в країні. Правда, після того, як скандальні подробиці угоди (на кшталт виборів президента парламентом) випливли назовні, високі сторони гучно кинули один одного. ))

ПОРАДУВАЛО

1. Найбільший за роки незалежності рівень народжуваності - у 2009-ому в Україні народилося близько 530 тисяч дітей (торік - 510 тисяч дітей). В порівнянні з попередніми роками, у списку регіонів, де народжується більше людей, ніж помирає, з'явилася Івано-Франківська область. І це при тамтешньому рівні заробітчанської міграції! Завдяки галичанам, закарпатцям, волинякам і киянам розрив між смертністю і народжуваністю поступово зменшується. За підсумками цього року він очікується відповідно 1 до 1,25.

2. Закінчилася кредитна лихоманка – цього року її не було взагалі. Наслідком цього стали ще два приємних факти: на третину подешевшала нерухомість (так звана “елітна нерухомість” навіть удвічі) і вдесятеро зменшилося негативне сальдо зовнішньої торгівлі (з $10 млрд до $1 млрд).

3. Порадував уряд, уперше продавши квоти на викиди відходів за Кіотським протоколом. Країна отримала 300 млн євро. для модернізації іпідприємств, які забруднюють довкілля. Щоправда є висока вірогідність того, що гроші підуть не на осучаснення ЖКХ, а на встановлення очисного обладнання на заводах Гайдука і Тарути, котрі входять в найближче оточення прем'єра. Не будучи урядовцем Гайдук особисто курував проект продажу квот.

4. Самоорганізація підприємців. Зразок успішної боротьби “малих” за свої права – те, як “спрощенці” здолали урядову постанову №366, яка примушували їх платити додаткові збори.

5. Самоорганізація громадян. Українці поступово учаться самоогранізації для вирішення свої маленьких проблем. Активісти “Збережи Старий Київ” дійшли до Верховного Суду і таки добилися того, що скандальна забудова Пейзажної алеї остаточно відійшла в минуле. Одесити, завалені снігом, не замерзали в заторах поодинці, а виручали один одного. Українські пасажири, покинуті своїм авіаперевізником на кілька днів в аеропорту Тревізо, допомагали один одному гідно пережити цей час. Сподіваємося, що ця мікротенденція в другій декаді 21-го століття стане мейнстрімом.

6. Підписали договір про реконструкцію газотранспортної системи укупі з Європою. Тепер треба, щоб уряд нарешті почав його виконувати.

Дніпропетровська ракета "Зеніт" на платформі "Морського старту" - прорив 2009 року у космонавтиці

7. Зближення церков. Дві найбільші християнські церкви країни - УПЦ (МП) й УПЦ-КП - нарешті офіційно оголосили про початок діалогу.

8. Євро-2012 таки відбудеться у нас – у чотирьох містах, ще й фінал залишився у Києві. Наразі цей чемпіонат подарував нам ще й реконструйовану дорогу Чоп-Львів-Рівне-Житомир, і два прекрасних стадіони у Донецьку й Харкові.

9. Збройний контракт з Іраком очікувані $2,5 млрд дають пречудовий шанс на розвиток нашого військо-промислового комплексу.

10. Космічний проект “Морський старт” на Міжнародному конгресі з астронавтики визнано науково-технічним проривом 2009 року. За 10 років наша ракета “Зеніт” вивела на орбіту 28 супутників.

11. Незалежне зовнішнє тестування вижило і розвивається. Тривожить те, що регіонали вкупі з сивочолим “академіком”-плагіатором Литвином хочуть відмінити цю практику, яку підтримує абсолютна більшість абітурієнтів та їх батьків.

12. Кримська міліція і СБУ демонструють, що півострів – український. Затримують незаконні перевезення ракет, знаходять у барах загублені документи ЧФ, кажуть “прощавайте” російським спецслужбам, котрі назавжди виїздять до Новоросійська...

13. Затримали Пукача. Наші силовики хоч і довго шукають, але таки знаходять резонансних розшукуваних.

14. Відродження роману. Сімейна хроніка Оксани Забужко, присвячена УПА і сьогоденню, і кривавий “Чорний Ворон” Василя Шкляра, присвячений Холодному Яру, стали хітами цьогорічного книговидання. Обидва твори написані сюжетно і цікаво – будемо сподіватися, що за живими класиками потягнуть інші літератори.

15. Відеозвернення Мєдвєдєва в “стильной чорной рубашечке” – розвеселило. Російський президент хоче бути схожим на російського прем'єра, тому “старательно пучит глаза”. ))

16. У закладах громадського харчування почала змінюватися музика і подешевшали страви. Дрібничка, а приємно – замість шансону крутять джаз, офіціанти стали ввічливі, а цінові пропозиції – стриманішими. ))

17. Подешевшали автомобілі. Те, що коштувало раніше $14 тисяч, зараз можна купити за $9 тисяч.

18. Бум твітера – послугами цього сервісу коротких повідомлень стали користуватися так само масово, як раніше ЖЖ. Це й не дивно, адже тепер інтернет є навіть у селах – завдяки популярності послуги мобільного інету. Кількість користувачів інтернетом в Україні за рік зросла більш ніж на 1,5 млн.

19. Шахтар виграв Кубок УЄФА – останній кубок, бо з осені турнір перейменовано на Лігу Європи. Ще одне прекрасне футбольне досягнення – наша збірна перемогла на Чемпіонаті Європи з футболу. Хоча це був чемпіонат серед гравців віком до 19 років (U19), у фіналі наші розгромили англійців 2:0. Уявляєте, що буде, коли вони підростуть? На цьому тлі провал нашої нинішньої збірної у відборі на ЧС-2010 навіть не засмутив – вже стало звичним. Тим більше, що на ЧЄ-2012 ми втрапляємо автоматично. ))

Наші юнаки - чемпіони Європи з футболу!

20. Почав виходити журнал “Країна” - ще один україномовний часопис.

21. Нарешті здійснили часткову диверсифікацію енергоносіїв. Кременчуцький НПЗ почав завозити нафту з Азербайджану – танкерами до Одеси, а звідти нафтопроводом у Кременчук.

22. Відбудова Батурина. Цього року держава нарешті повністю відбудувала історичний Батурин. Вже зараз турфірми пропонують екскурсії в це донедавна забуте Богом село

Раптом ми пропустили щось, що минулого року здалося важливим вам особисто – пишіть у коменти.

Завтра чекайте ще кілька підсумкових матеріалів. Зокрема, враження від першої декади XXI-го сторіччя від журналу “Нью Йоркер”.

новий рік економіка суспільство політика

Знак гривні
Знак гривні