Х

“Хаймарси”, Медведчук і котики. Типологія українських мемів про війну

Віктор Медведчук, якого нещодавно обміняли на полонених “азовців”, удруге за війну став найпопулярнішим героєм мемів часів війни. У квітні українці раділи його арешту, у вересні – обміну на “азовців”. “Навіть в умовах розв’язаної Росією війни українці зберігають почуття гумору й народжують нові символи опору”, – зауважила українську рису Мелінда Сіммонс, пані посол Великої Британії, й додала гілочку бавовни до святкового букету в День Незалежності України.

Ми дослідили українські меми-зображення в популярних українських телеграм-каналах за перше півріччя війни (детальна методологія – наприкінці статті). Меми також бувають у вигляді тексту, але таких значно менше.

“Хаймарси”, Медведчук і котики.

Типологія українських мемів про війну

Віктор Медведчук, якого нещодавно обміняли на полонених “азовців”, удруге за війну став найпопулярнішим героєм мемів часів війни. У квітні українці раділи його арешту, у вересні – обміну на “азовців”.

“Навіть в умовах розв’язаної Росією війни українці зберігають почуття гумору й народжують нові символи опору”, – зауважила українську рису Мелінда Сіммонс, пані посол Великої Британії, й додала гілочку бавовни до святкового букету в День Незалежності України.

Ми дослідили українські меми-зображення в популярних українських телеграм-каналах за перше півріччя війни (детальна методологія – наприкінці статті). Меми також бувають у вигляді тексту, але таких значно менше.

Найсвіжіша хвиля мемів – про мобілізацію в Росії. Навіть усвідомлення того, що у ворожих окопах з'явиться багато хоч і не навчених, але солдатів, не може затьмарити українцям радості від спостереження паніки в Росії та на її кордонах.

Участь у народному мемотворенні також стала невіддільною частиною маркетингу великих бізнесів. Після першої “бавовни” в Криму до створення мемів долучились українські великі компанії, які "забронювавши" собі місце на Ластівчиному гнізді.

Головні події мемної творчості

Найбільше мемів від початку війни було створено 12 квітня, коли СБУ затримала проросійського політика Віктора Медведчука. Ми зафіксували того дня понад 550 мемів, що вдвічі більше, ніж у середньому за день у той час. Звісно, не всі картинки цього дня стосувались однієї події, однак загальне враження від їх кількості можна описати таким мемом:

Наведіть на зображення, щоб збільшити його.

Ця подія також дає можливість простежити швидкість створення та поширення мемів у телеграм-каналах. Новина про затримання Віктора Медведчука на офіційному телеграм-каналі Президента України Володимира Зеленського з’явилася о 21:08 і майже в той самий час (21:09) – у “мемних” каналах. А вже о 21:24 на картинках почали виникати дописи й інші модифікації.

Наступний помітний спалах мемів – про візит Анжеліни Джолі 30 квітня до Львова, де вона провідала дітей, які постраждали від ракетного удару в Краматорську. Разом зі світовою зіркою героєм мемів став хлопець, який її навіть не помітив.

Наступний сплеск – це Євробачення, фінал якого відбувся в ніч на 15 травня. Тут були помітні не тільки жарти про очевидність перемоги українців, а й зусилля тих, хто створював численні картинки із закликами гурту “Калуш” урятувати захисників “Азовсталі”.

Улітку середня кількість щоденно створених мемів зменшилась. Якщо на початок березня їх щодня створювали в середньому 280, то в червні – 196.

Сплески мемотворчості збігаються з добрими новинами з фронту: “жест доброй воли” військових РФ, які втекли з острова Зміїний (30 червня), і перша “бавовна” в Криму (9 серпня).

Воїни й котики

Ми згрупували всі досліджувані меми за типами зображень та отримали 12 умовних кластерів, розподілених за жанрами й темами. Цей розподіл хоча й не стрункий логічно, але дає враження про популярну тематику та жанри українських мемів воєнного часу.

Загалом фотографій тварин в інтернет-мемах понад 3,6%, і це окрім малюнків.

Цікаво, що популярний у медіа пес Патрон, який допомагав виявляти вибухові пристрої, а тепер збирає гроші для ЗСУ й зустрічається з високопосадовцями інших країн, не надто мемний персонаж – з ним ми виявили менш ніж 1% зображень. Натомість понад половина зображень з тваринами містить котиків.

Серед мемів про війну, створених після 24 лютого, 3% від усіх зображень – про зруйновані будинки, 3,4% – про військову техніку, 4,2% – про воїнів.

Третина досліджуваних мемів (35%) – це тексти, зокрема скриншоти дописів і коментарів із соцмереж, фрагменти листувань або просто текст на кольоровому тлі. Про що вони? Ми розпізнали текст на всіх зображеннях і порахували, які слова найчастіше трапляються в мемах.

Найчастіше вживані слова в мемах (ті, що найбільшого розміру на "хмарі" вище) пов’язані з війною. Але крім них можна зауважити й ті, що свідчать про теми української мемної творчості.

Наприклад, зі слів “корабель”, “русский”, “военный”, “нахуй” легко складається всім відома фраза про російський крейсер “Москва”. “Москва” теж є у цій хмарі.

Марка із зображенням російського крейсера, яку Укрпошта випустила 12 квітня, напередодні його затоплення українськими військовими, теж увійшла в історію сучасних мемів.

Повітряна тривога – ще один популярний привід для мемів, обидва слова також у топі. Українці пережили сотні повітряних тривог і почали частіше іронізувати на цю тему.

Зброя в мемах

Помітною темою мемів стала зброя: це можна побачити і в кластері тем, і у хмарі слів. Найбільше українці жартували про “Джавеліни”, “Байрактари” й “Хаймарси”. Роль різних видів озброєнь у різні періоди впродовж перших шести місяців війни відтворено в мемах.

На початку війни було більше жартів про “Джавеліни”, потім про “Байрактари” (пік мемів – коли збирали на “народний Байрактар”), а згодом про “Хаймарси”, які тісно пов’язані з мемами про “бавовну”.

Перші ракетні системи залпового вогню HIMARS прибули в Україну 23 червня. Уже 25 червня було опубліковане відео застосування американських систем залпового вогню. І одразу почали з’являтися меми.

На графіку нижче ми показали, коли і про яку зброю в телеграм-каналах ширилися меми.

"Мемні" політики

Ще один великий кластер – політики. Тут нічого нового й несподіваного. Основна трійка політиків, чиї зображення зустрічаються в мемах:

Володимир Зеленський – 667

Володимир Путін – 598

Віктор Медведчук – 280

Згадали й західних політиків. Особливою популярним в Україні є президент Франції Еммануель Макрон (232) і вже колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон (219).

Для аналізу ми зібрали з 30 телеграм-каналів 43 тис. мемних картинок, які було опубліковано від 24 лютого до 23 серпня включно. Обрали лише публічні канали з кількістю підписників понад 5000. Також відкинули локальні телеграм-канали й ті, жарти на яких присвячені одній або кільком окремим темам.

Кластеризацію зображень здійснювали за допомогою VGG16, аналізу головних компонент (PCA) для зменшення розмірності й бібліотеки sklern.clusters. При кластеризації використали алгоритм K-means.

Текст на зображеннях розпізнано за допомогою Python-tesseract, потім сформовано датасет. Зазначимо, що при обробці слова за змогою були приведені до їх кореневих лексичних компонентів (лематизовані), а потім використані для підрахунку частоти появи на мемах.

Наш аналіз стосується лише мемних зображень, водночас багато відеомемів, гівок, стікерів і просто тексту лишилися за межами цього тексту.

До речі: що таке меми й звідки вони взялися

Першим вжив слово "мем" і описав його значення еволюційний біолог і популяризатор науки Річард Докінз у книжці “Егоїстичний ген”. Він визначив мем як одиницю культурної передачі та стверджував, що будь-яка важлива для культури інформація складається з мемів.

Оксфордський словник англійської мови визначає меми як зображення, відео або текст, часто в різних варіаціях, які копіюють і поширюють.

Важко назвати конкретний перший створеним мем, однак Том Геркен у статті для BBC дійшов висновку, що найстарішим опублікованим мемом можна назвати комікс з сатиричного журналу The Judge, опублікованого в 1919-му або 1920 році.

Читайте також:

меми datavis війна інтернет культура

Знак гривні
Знак гривні