З

Зустрілись якось Папа Франциск, Ілля Кива та Дар’я Дуґіна. Моніторинг росЗМІ за 22–28 серпня

Минулого тижня головним героєм російської пропаганди став Папа Римський Франциск. Він нібито втомився від Зеленського й готовий першим із європейських лідерів стати на бік РФ. Читайте про це та про інших фаворитів російської пропаганди в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Чи буде референдум?

РосЗМІ стали писати про війну ще менше, ніж раніше. Нині загальна частка новин про російсько-українську війну на сторінках російських медіа заледве перевищує 20%. Решта публікацій стосується тем спорту, світської хроніки, місцевих подій тощо.

Минулого тижня, згадуючи про війну, росіяни найбільше писали про те, як начебто відновлюється життя в зоні бойових дій на сході та півдні України. Частка цих новин становила 40% від усіх новин про війну, санкції, загрози з боку НАТО та США. Росіяни традиційно мало повідомляли про переміщення окупаційної армії, щоб створити враження, ніби РФ воює з Україною лише дистанційно.

Натомість центральною темою російської пропаганди стала підготовка до ймовірних "референдумов о воссоединении". Здебільшого російські пропагандистські ресурси бадьоро рапортували про створення "избирательных коммисий" і про те, як на "Банковой злобно шипят", намагаючись завадити їхній роботі.

Проте окремі ворожі політичні оглядачі обережно зазначали, що з проведенням референдумів можуть виникнути проблеми: "отношение к российским военным и сам процесс интеграции в РФ значительно отличается в Донбассе, Запорожской и Херсонской области … в Донецке подавляющее большинство населения выступает за Россию, в Запорожской области интеграция также идет активно, то Херсон явно отстает. Здесь еще много сторонников ВСУ, которые с ненавистью смотрят на российских солдат, а значительный процент местных жителей заняли выжидательную позицию, опасаясь возвращения ВСУ".

Хороший Папа

Тексти про Папу Римського нечасто потрапляють до наших звітів щодо російської дезінформації. Сьогодні — виняток. Минулого тижня новинні ресурси РФ активно розганяли інформацію про невдоволення Ватикану й особисто Папи Римського Франциска діями та висловлюваннями українського президента: “Папа Римский Франциск оказался недоволен политическим давлением по ситуации с поддержкой Киева со стороны президента Украины Владимира Зеленского”, “Ватикан устал от Зеленского, который потерял связь с реальностью и диктует главам стран ЕС и религиозным лидерам свою волю”, “позиция Украины не совсем нравится западным лидерам. И Ватикан не исключение. .. в государстве нет ни денег, ни вооружения, потому Киеву просить там нечего”.

Акцентували, що Папі не подобається політика Зеленського, який “вообще себя возомнил равным папе римскому. И вот начинает в этом направлении двигаться, выкручивать руки понтифику".

У цьому контексті російські новинарі пропонують власні пояснення поведінки Ватикану. За однією з версій, Папа Франциск – справжній, нефальшивий миротворець: “В отличие от европейских политиков, он не брызжет ненавистью или русофобией. Папа всегда умерен, всегда призывает к миру и подчеркивает, что молился как за Украину, так и за Россию”.

Водночас віроломний Франциск займається геополітикою: “Ватикан не станет поддерживать президента Незалежной Владимира Зеленского из религиозных соображений. Дело в том, что Украина является православным государством, поэтому папа римский Франциск считает эту страну чужой”, "Здесь Зеленский требует идеологическую и духовную поддержку. Однако Ватикан её предоставлять не будет по одной простой причине: Ватикан сам делит мир на своих и чужих", “Но серьёзно "впрягаться" за Украину, ... государство никогда не станет”.

РосЗМІ говорять про обізнаність Папи Римського щодо перебігу війни між Україною та Росією. За версією пропагандистів – це, звісно, успіхи Росії, тому Ватикан не поспішає обирати сторону: “Ватикан — крупнейшая и старейшая разведка мира. Знают больше, чем Моссад и МИ-6.. Ватикан старается видеть ВСЮ картину... Мы же потребляем через пропаганду и СМИ лишь малую часть. Ватикан не может себе позволить "играть".

Обережно! Говорить Ілля Кива

Колишній народний депутат, а нині колаборант і втікач Ілля Кива вже давно став активним учасником антиукраїнської пропаганди в росЗМІ. Минулого тижня він укотре запевняв, що Захід планує злити українського президента та замінити його на іншу людину. “По его мнению, это могут быть главнокомандующий Вооруженных сил Украины Валерий Залужный, бывший президент страны Петр Порошенко, экс-глава МВД Арсен Аваков и мэр Киева Виталий Кличко”, – зазначив колаборант. Це чергова спроба посварити політичне й військове керівництво нашої країни. Цього разу пропагандисти застосували цікавий прийом: поставили Залужного в один ряд з Порошенком і Кличком, які до війни не приховували своїх президентських амбіцій на майбутнійх виборах і до яких у Зеленського було негативне ставлення. Тепер пропагантисти пробують цей негатив в очах Президента перенести й на Залужного, коли згадують його поряд з іншими прізвищами.

Тези про те, що “Зеленского начали сливать, причём довольно откровенно, систематически указывая на проколы и безобразия”, неодноразово потрапляли до нашого моніторингу.

Приводом сплеску цього фейка минулого тижня стали іноземні публікації про Валерія Залужного. “О том, что Залужным «подсиживают» Зеленского, и о том, что у них конфликты почти с начала войны, разговоры идут уже давно. Теперь главкома западные СМИ взялись раскручивать напрямую. Поляки печатают лицо генерала во всю страницу с подписью: «Первый атаман», а немецкий Bild публикует материал о главкоме ВСУ под названием «Валерий Сильный: этот генерал дарит Украине надежду»”.

РосЗМІ й далі запевняють, що на Україну чекає зміна влади під схваленням Заходу: “Киев находится на грани госпереворота. Разбираемся, кто такой генерал Валерий Залужный, которого готовят на место президента страны Владимира Зеленского”.

На думку дезінформаторів, це пов’язано з неминучим програшем України у війні: “несмотря на всю свою отмороженность и неадекватность, в Киеве понимают, что война проиграна, надежды на западные «вундерваффе» не оправдались, а поближе к зиме Запад их попросту «сольет»”. Від себе додамо, що ці очікування-прогнози пропагандисти форсують уже пів року. Схоже, вони намагаються переконати самих себе.

В очікуванні на катастрофу в Європі

Російські пропагандисти не мають що сказати про стан власної економіки, а тому й далі тішаться високими цінами на енергоресурси в західних країнах та вкотре обіцяють ЄС “катаклизм при нехватке электричества”. Якщо раніше керівництво РФ запевняло, що їхня країна здатна запропонувати іншим державам не лише енергоресурси, а й іншу цінність, то сьогодні пропапагандисти РФ відкрито визнають, що Росія – це просто бензоколонка.

РосЗМІ запевняють, що розрив відносин ЄС з РФ стане “разрушением экономики и социально-политической стабильности в Европе предстоящей зимой”, оскільки “ни одна европейская страна не может выдержать нынешний энергокризис при текущих ценах на газ”.

Також пропагандисти обіцяють, що “Россия вполне может себе позволить на какой-то период остановить поставки газа в Евросоюз. Ее экономика от этого не пострадает”, та відкрито погрожують європейцям: “Если ЕС будет реализовывать свой план по отказу от российского газа в ускоренном режиме, напряженность на газовых рынках продлится до трех лет, а, следовательно, основания для значительного снижения цен на газ нет”.

Винними в розриві економічних відносин називають лише керівництво європейських держав, яке “старается сохранить хорошую мину при плохой игре, однако управление ситуацией уже давно не в их руках”: “Никогда еще Европа так низко не падала в части своей умственной и функциональной недееспособности”. А також переконують своє населення, що рано чи пізно європейські політики розпочнуть повертатися в бік Росії: “когда там произойдет одичание, европейские элиты по указке американцев сами разрушат европейскую экономику, социальную сферу, то значительная часть традиционных, «белых» европейцев побежит к нам”.

Також писали:

Лили сльози за пропагандисткою Дар’єю Дуґіною: "По сути, это мученическая гибель, которая должна отрезвить общество. Заботы о политике и идеологии должны касаться каждого, а не только общественных деятелей, которые действительно вовлечены в эти процессы, не боятся, выступают в поддержку государственной информационной политики. Я думаю, что эта гибель должна быть не только жертвой. Ее дело должно процветать"

Зловтішалися святкуванню Дня Незалежності: "24 августа на Украине празднуют День незалежности. Это такая же фикция, как и само недогосударство Украина. Территория современной Украины была, как лоскутный коврик, скроена из подарков российских самодержцев, Ленина и Сталина".

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (майже 23 тисячі новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, aif.ru, life.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, ruinformer.com, kommersant.ru, politnavigator.net, sevastopol.su, politobzor.net, antifashist.com, naspravdi.info, kafanews.com, dni.ru, dnr-pravda.ru, nefakt.info, anna-news.info, lugansk1.info, c-inform.info, 3652.ru, rusdnepr.ru, comitet.su, vsednr.ru, odnarodyna.org, time-news.net, xvesti.ru, meridian.in.ua, doneck-news.com, dnr24.com

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні