К

Кримська “бавовна” та гоніння на росіян. Моніторинг росЗМІ за 15–21 серпня

Серія ударів по військових об’єктах Криму заскочила російських пропагандистів зненацька. Вони намагались ігнорувати ці події, але не змогли. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу

"Хлопки до 07:00"

Провідні російські медіа традиційно мало пишуть про перебіг бойових дій на сході та півдні України. Здебільшого все зводиться до передруку надміру бравурних повідомлень від пресслужби МО РФ. "Ликвидированы более ста боевиков из Польши и Германии", "высокоточным оружием … уничтожены не менее 200 националистов" тощо. Однак схоже на те, що в середовищі російських пропагандистів і дезінформаторів поступово формується розкол. Окремі дописувачі другорядних пропагандистських сайтів почали зневажливо називати новинний стиль офіційних ЗМІ "конашенковщиной" (похідне від прізвища керівника пресслужби МО РФ – ред.). Вони закликають реалістичніше повідомляти про проблеми російської армії та вимагають повноцінної воєнної мобілізації російського суспільства.

Пропагандисти РФ зазвичай намагаються замовчувати свої ганебні поразки (як це було з потопленням крейсера "Москва", наприклад). Проте інколи їх масштаб такий значний, що не відреагувати на них стає неможливо. Характерним прикладом є серія нещодавніх українських диверсій та ударів по військових об’єктах армії РФ в окупованому Криму.

Спочатку російські новинарі намагалися заспокоїти населення за допомогою офіційних коментарів від представників окупаційної адміністрації. Проте згодом їм довелося перемкнутися на агресивно-конспірологічні наративи, щоб спробувати перетворити страх на гнів і лють. Вибухи на військових авіабазах та складах у Криму називали "терроризмом". Звісно, українська влада, або ж "компания полностью свихнувшихся шоуменов", не могла зорганізувати це сама. За їхніми спинами стоїть США: "для Киева Крым – одна из приоритетных целей, а их американские коллеги с радостью выступят спонсорами подобного терроризма".

Найрадикальніші російські коментатори закликають посилювати репресії в Криму: "А надо просто больше сюсюкаться с тварями, которые в соцсетях открыто пишут о том, что Крым оккупирован, и о том, что скоро придут ВСУ. Это же просто личное мнение граждан, за что наказывать?", "… диверсии в Крыму — это результат мягкой политики в отношении проукраинских сил на полуострове, почуявших слабину".

З тривогою відзначаємо, що ярлик терористів намагаються навісити й на корінні народи Криму: "Чубаров и Джемилев в ближайшее время выедут в Стамбул, чтобы и там развернуть движение в поддержку «партизанского движения» в Крыму. И лозунгом станет возвращение всего Крыма под контроль татар»".

Порівняння росіян з євреями в нацистській Німеччині

РосЗМІ дедалі частіше пишуть про несправедливе ставлення західних країн до етнічних росіян. Минулого тижня в російських медіа навіть з’явилися порівняння становища росіян за кордоном з становищем євреїв у Третьому Рейху: “Живущие в Латвии русские оказались сегодня в той же ситуации, что и евреи в нацистской Германии”, “«железный занавес 2.0» вполне может потянуть на геноцид, очень похожий на гитлеровский Холокост в отношении евреев. На ограничения по одному признаку – рождения” . Поява таких тез пов’язана з обговоренням питання щодо обмежень у видачі європейськими країнами віз громадянам РФ.

Водночас новинарі намагаються переконати, що ситуація з візовими обмеженнями для росіян в окремих країнах не стане критичною. Наприклад, візову політику Фінляндії оцінюють як таку, що не вплине на життя більшості росіян: “Сокращение выдачи финских туристических виз отразится прежде всего на жителях Северо-Западного региона, в частности, Ленинградской области….для жителей остальных регионов России это не станет проблемой, так как, помимо Финляндии, туристические визы выдают другие популярные европейские страны”.

Цікаво, що новини, у яких ідеться про обмеження пересування для росіян, подають з тезами штибу “забороняють, ну а нам і не треба”. Наприклад, заборону видачі віз в Естонію часто подавали в контексті, що Естонія давно стала нецікавою для росіян, особливо для патріотів: “Большинство патриотов, к слову, исключили Эстонию из своих туристических планов ещё в 2007 году, после сноса Бронзового солдата. Тем же, кто планировал использовать Эстонию для путешествий по Европе, придётся скорректировать свои планы, но и они столкнутся лишь с умеренным неудобством.”

Політику обмеження вільного пересування для росіян пропагандисти подають лише як вияв шовінізму та націоналізму – “антироссийская идеология ЕС”. І намагаються відмежувати такі рішення від фактору війни РФ проти України, щоб не виставляти виним керівництво Росії в бідах росіян:

То, что это националистическое заявление, это совершенно однозначно. Призывы ограничить свободу передвижения для россиян являются фактически отказом Эстонии от собственного законодательства и собственных обязательств в рамках международного права”, “Министерство иностранных дел России назвало открытым проявлением шовинизма призывы некоторых европейских стран перестать выдавать шенгенские визы гражданам РФ”.

Західними країнами крокують привиди нацизму та фашизму

Пропагандисти й новинарі росЗМІ не припиняють переконувати своє населення, що їх оточують фашисти та нацисти, а їхня війна в Україні праведна.

Наприклад, керівництво Румунії та Молдови називають послідовниками диктатора Румунії Іона Антонеску: “С откровенными фашистами, прямыми адептами Антонеску и продолжателями его дела нельзя церемониться”. Загалом керівництво ЄС асоціюють з нацистами: “Западный мир, который, собственно говоря, поддерживает нацистов”, “Вот такие «кадры» сейчас олицетворяют Европу!”.

Водночас пропагандисти намагаються пояснити населенню, що західна культура та світогляд далекі від російської ідеології, яка грунтується на консерватизмі, і критикують лібералізм та толерантність “в культурной сфере — с тотальным навязыванием “расовой” и “гендерной” повестки в школах, университетах и госпиталях”.

А головними нацистами в російських ЗМІ сьогодні виступають не лише українці, а й американці: “продвигают и финансируют «новую форму глобального фашизма», превращают Украину в нацистское государство, продолжают проекты Третьего рейха в Японии, в ходе которых производились биологические опыты на живых людях”, “«толерантность» официальной Америки к фашизму и неонацистам, декларируемая как свобода слова, мнений и волеязъявления – это всего лишь один из отголосков того чудовищного исторического прошлого, через которое прошло само американское государство, и которое сейчас стыдливо замалчивается, это прежде всего фашизм по отношению к американским гражданам, массово подвергшихся сегрегации, стерилизации, в рамках евгенического учения о «чистоте расы».

Це не в Росії погано, це – "глобальная рецессия"

Фіксуємо появу нового наративу, за допомогою якого росіян намагаються переконати, що нинішня економічна скрута в РФ не є наслідком західних санкцій. "Мировой экономике грозит рецессия", "число кризисных проявлений растет по всему миру", "кризис проявляется везде" – нагнітали паніку російські пропагандисти.

Доповнювали ці апокаліптичні віщування за допомогою яскравих деталей: "инфляция, падение потребительского спроса, резкое сокращение так называемого среднего класса, который переходит в разряд бедных, увеличение цен на сырье, энергоносители, продукцию АПК, падение доходов населения и т. п. Кризис проявляется везде: от перспектив банкротства девелоперов в Китае до краха финансового рынка в США".

Прикметно, що причини цих бід, за версією російських псевдоекономістів, абсолютно невідомі, вони виникли якось неначе самі по собі. Розв’язати їх "абсолютно невозможно", тож російські ЗМІ радять своїм читачам затягнути паски та готуватися до "рецессии, которая может продлиться десятилетия, поскольку аналогов в истории человечество не имеет".

Також писали:

І далі звинувачували Україну в створенні небезпечної ситуації на ЗАЕС: "Сам факт обстрела Запорожской АЭС – акт, в чистом виде, ядерного терроризма. Однако нужно понимать предысторию, что в отношении ядерного терроризма – Украина давно целилась в такие действия. Еще в 2021 – начале 2022 гг. украинский президент требовал возврата к ядерному статусу и требовал ядерное оружие. Понятно, что Украина быстро сделать ядерную бомбу не могла, но «грязную» бомбу – вполне»".

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (майже 23 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, aif.ru, life.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, slovodel.com, ruinformer.com, politnavigator.net, kommersant.ru, sevastopol.su, politobzor.net, antifashist.com, kafanews.com, anna-news.info, naspravdi.info, nefakt.info, dnr-pravda.ru, dni.ru, lugansk1.info, c-inform.info, 3652.ru, rusdnepr.ru, vsednr.ru, comitet.su, odnarodyna.org, time-news.net, xvesti.ru, meridian.in.ua, doneck-news.com, sobytiya.info

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні