З

Захід перестане спонсорувати Київ, якщо українці не відіб’ють Херсон. Моніторинг росЗМІ за 25–31 липня

Минулого тижня російські медіа сконцентрували свою увагу на півдні України. Український хоч і повільний, але контрнаступ і використання HIMARS’ів для ударів по лініях постачання створюють нову реальність, тож російським пропагандистам потрібно якось на неї реагувати. Також Росія знайшла нового ворога на міжнародній арені – державу Ізраїль. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Острах контрнаступу на Херсонщині

Російські пропагандистські медіа й далі обговорюють імовірність українського контрнаступу на херсонському напрямку. Тон цих повідомлень бравурно-заспокійливий. Основний меседж – українцям нічим наступати, це все не більш ніж "элемент психологической войны". Жодної небезпеки немає – переконують дезінформатори – "эпизодические атаки боевиков ВСУ на территории Херсонской области, как правило, обречены на провал". Водночас росЗМІ було важко не помічати удари HIMARS’ів по логістичній інфраструктурі ЗС РФ. Це називали "терроризмом" і "запугиванием мирного населения". Усе ж таки окупанти почуваються не зовсім спокійно на півдні України, а тому вдаються до залякувань: "любая попытка украинского наступления на Херсон априори выглядит для его потенциальных участников как самоубийство", "не исключено, что крупное контрнаступление ВСУ в направлении Херсона, обернется в итоге входом союзных сил в Николаев и Одессу".

Потенційний контрнаступ на Херсонщині також називали "политическими играми". Мовляв, це все роблять лише щоб вислужитися перед "западными кураторами" й отримати від них більше грошей, адже "укронацистов интересует только то, как бы побольше набить себе карманы".

Україна знову розвалюється

Російські пропагандисти активізували старий наратив "Україна – недодержава". Минулого тижня ми зафіксували майже 550 публікацій на цю тему (12% від усіх новин про війну). Схоже, це також пов’язано з острахом контрнаступу ЗСУ на Херсонщині. "Прежде, чем говорить о контрнаступлении, нужно вспомнить, в каком состоянии находится экономика Украины — по данным украинского же минфина, ежемесячно ей не хватает от 7 до 9 миллиардов (!) долларов" – маніпулюють цифрами російські пропагандисти. Український уряд намагається утримувати щомісячний дефіцит бюджетув межах 5 млрд доларів і поступово знижує цей показник. До того ж наше Міністерство фінансів сподівається до кінця року отримати близько 17 млрд доларів фінансової допомоги від західних країн. Але у викривленому світі російської пропаганди все, як завжди, навпаки: "Запад в дальнейшем не планирует спонсировать Киев. … для зарубежных стран в этом нет ни экономической, ни политической выгоды".

Також російські пропагандисти пишуть, що історія з контрнаступом потрібна для того, щоб відвернути увагу від "дележки властных полномочий". Дезінформатори повідомляють, що в українській владі суцільна гризня, а кадрові "чистки" невдовзі дістануться навіть Залужного. Усе оркеструє Андрій Єрмак, яким водночас маніпулюють зловісні "англосаксы".

Молдова у фокусі російської уваги

РосЗМІ вирішили вдатися до залякувань Молдови та її президентки Майї Санду. Російські псевдоаналітики прямо погрожували війною: "война между Молдовой и Россией, даже если предположить, что подобное возможно, имеет все шансы войти в Книгу рекордов Гиннеса как одна из самых коротких войн и времени на оказание «помощи» у Румынии просто не будет»". До речі, свого часу щось схоже в Росії говорили й про можливу війну з Україною.

Погрози Молдові надходили і з боку депутатів російської Думи: "политика властей Молдавии угрожает ее территориальной целостности. Угроза […] заключается в намерениях президента Майи Санду превратить страну в «румынскую провинцию»", "сенатор Джабаров уличил Запад в попытках создать из Молдавии вторую Украину, накачивая страну оружием".

Нападаючи особисто на Санду, російські медійники поширювали слова її противника, колишнього президента Молдови Ігоря Додона: "Молдове нужны нейтралитет и сбалансированные внешние отношения…. И если Майя Санду не понимает этого и не может принести хорошие времена, она должна уйти, а не жертвовать жизнями и благополучием людей из-за своих личных амбиций и свойственной ей жесткости".

Нападки на Ізраїль

Не секрет, що останнім часом простежується напруження у відносинах між Росією та Ізраїлем. Свого піку воно досягло після того, як у Кремлі ні з того ні з сього вирішили припинити діяльність Єврейського агентства Сохнут на території РФ. Як повідомляє ВВС, це пов’язано з тим, що росіяни бояться відтоку мізків зі своєї країни до Ізраїлю й намагаються всіляко обмежити шляхи еміграції.

Однак російські пропагандисти вирішили перекласти всю вину за зіпсовані відносини лише на Ізраїль і його прем’єр-міністра Яїра Лапіда. Його називають "популистом", "калифом на час" і навіть "израильским альтер-эго Зеленского". Це саме Лапід "сделал все, чтобы разрушить отношения Израиля и России", – кажуть російські пропагандисти.

У росЗМІ наголошують, що "Израиль занял русофобскую и проукраинскую позицию", та погрожують наслідками за утримання "антироссийской" позиції: "Тель-Авив открыто угрожает присоединиться к западным санкциям, и это действительно может оказаться серьезным ударом. Но не только по России, но и по самому Израилю", "возможности Москвы ограничены большим количеством проблем, которые приходится решать российской стороне. Однако эти проблемы абсолютно не сравнимы с теми, которые приходится решать Израилю".

Росія за “справжню” свободу слова

У лютому цього року в РФ запровадили жорстку цензуру й закрили майже всі ЗМІ, що хоча б на трішечки відхилялися від точки зору Кремля. Після цього російські медіа взялися писати, що на Заході відсутня вільна й чесна журналістика: "оппозиционных СМИ не существует ни в каком виде, любая информация подается исключительно в нужном правительству ключе".

Розганяли фейки про арешти журналістів, які критикують уряди: "если кто что-то «не то» сказал — скажем, выступил против политики геноцида или, тем более, выразил поддержку действиям России, его просто арестовывают".

Ця дезінформаційно-пропагандистська кампанія пов’язана з тим, що РФ намагається обмежити роботу іноземних ЗМІ після того, як у країні було майже повністю ліквідовано місцеву журналістику.

Російські високопосадовці стверджують: "западные СМИ за последние месяцы однозначно проиграли информационную войну на территории России. Потому что россияне стали им меньше доверять".

Водночас боротьбу з незалежною журналістикою в Росії подають як створення "препоны в СМИ и соцсетях для «вражеской» пропаганды и агитации, которые в России ведутся Западом активно и, повторяю, изощренно и с которыми она (Россия) борется самыми разными способами, в том числе, юридически-запретительными".

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів, які завантажилися для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми й базовано висновки.

Сайти: tass.ru, riafan.ru, lenta.ru, russian.rt.com, life.ru, aif.ru, news-front.info, slovodel.com, ruinformer.com, politnavigator.net, kommersant.ru, sevastopol.su, antifashist.com, politobzor.net, naspravdi.info, donbasstoday.ru, kafanews.com, anna-news.info, dnr-pravda.ru, c-inform.info, dni.ru, lugansk1.info, 3652.ru, rusdnepr.ru, vsednr.ru, comitet.su, time-news.net, odnarodyna.org, meridian.in.ua, xvesti.ru, doneck-news.com, sobytiya.info, vz.ru

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні