П

Погрози знищенням України, насмішки над вакцинацією і звинувачення влади в репресіях. Моніторинг дезінформації №75

  • Розповідали, як США «штовхають» Україну до війни
  • Розмірковували про вакцинний коктейль для українців та пропонували щепитися в Росії
  • Описували Зеленського як ображеного диктатора, що літав у Катар задля розмови з Байденом
  • Лякали Україну демографічною кризою
  • Шукали виправдання російській агресії у фейках
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 5—11 квітня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Останніми тижнями абсолютним лідером серед тем дезінформації залишається військове загострення. Ми вже писали, що цей наратив наростає синхронно зі збільшення кількості російських військ на кордоні та в зонах окупації. Істеричність інформаційної кампанії за минулий тиждень лише зросла, але головна теза не змінилася — «Україна готує загострення».

Маніпуляція тижня — як дезінформатори виривають цитати з контексту

Минулого тижня на російському сайті, що пише про Україну, вийшов текст під заголовком «Американские аналитики пишут, что Украина провалила вакцинацию, отказавшись от инициативы Медведчука по производству "Спутник V"» з посиланням на публікацію Kennan Institute, в якій авторка описує перебіг подій навколо вакцинації в Україні, згадуючи, зокрема, про Медведчука. Ці згадки і сподобались російським дезінформаторам. Щоправда, вони не процитували речення, де йшлося про «кишенькові канали» Медведчука або про його участь в «отруєнні публічної сфери» України дезінформацією.

США штовхають Україну до «європейської війни»

Українські клікбейтні сайти поширювали заяви сумнівних експертів про міжнародний статус України: «мы не субъект на мировой шахматной доске, а объект, страна, которой спускают план, которая только соглашается с определенными пунктами». Приводом став став франко-німецький план мирного врегулювання окупації частини східних областей, про який написали деякі медіа. Важко сказати, наскільки цей план реальний та актуальний, зважаючи на військове загострення, яке ініціювала Росія в останні тижні.

Іншим приводом для клікбейтерів стали заяви міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова про те, що Україні варто змінити Мінськ на інше місце для перемовин: «Резников и ему подобные провокаторы делают всё, чтобы сорвать переговорный процесс, до основания разрушив отношения с еще одним крупным соседом Украины Беларусью». Після торішніх протестів у Білорусі її самопроголошений президент Олександр Лукашенко потрапив у повну залежність від Росії. Тому Мінськ більше не є нейтральним майданчиком для переговорів України з Росією.

Клікбейтери разом із російськими сайтами, орієнтованими на українську тематику, поширюють численні заяви російських чиновників про те, що армію України чекає «ее последний бой», а «боевые действия в Донбассе, это станет “началом конца” для Украины».

Водночас вони намагаються саме Україну показати «винною» в загостренні, попри те, що заяви українського політичного керівництва виключно мирні («Украину и страны НАТО прекратить доходящую до истерики русофобскую пропагандистскую кампанию»).

Недавно ми писали про те, як дезінформація стала одним з елементів кампанії воєнного тиску, яку розгорнула Росія.

Оскільки Україна уникає конфлікту, дезінформаторам доводиться розгортати цілу конспірологічну теорію для того, щоб хоч якось приховати тиск Росії. Вони пишуть, що «Украина выступает лишь провокатором первого столкновения», а «США намерены развязать европейскую войну». Мета цієї війни «отстоять свою глобальную гегемонию, без которой США в одно касание превращаются в слабое и бедное региональное государство, внутренне нестабильное и склонное к распаду (хуже, чем Россия в 90-е)».

І звісно, провідні російські сайти не обійшлись без фантазій щодо того, які нові території може спробувати окупувати Росія: «"Я думаю, что в конечном итоге Украина потеряет Харьковскую область, потеряет Полтаву, очевидно, потеряет Мариуполь, и дай Бог, чтобы это не докатилось до Одессы, а то и Одессу потеряет».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Вакцинація від коронавірусу в Україні: «бессилие и глупость»

Українські маніпулятивні видання продовжують давати можливість попіаритися на темі коронавірусу псевдоекспертам, що популяризують проросійських політиків, особливо Медведчука: «зачем нужна такая власть, если вопросы с вакциной решают не Зеленский & Co, а оппозиционер Медведчук». Та вже почали розмірковувати про «вакцинный коктейль» для тих, хто отримав першу дозу CoviShield, але ДУЖЕ ГІПОТЕТИЧНО не зможе отримати його ж як другу («Одно ясно – ни в коем случае нельзя догоняться вражеским “Спутником”»). Зверніть увагу: проблеми ще немає, бо другу вакцину потрібно колоти через 90 днів, а дезінформатори вже створюють емоційну напругу і хвилювання в своєї аудиторії.

«Пусть Зеленский договорится с Pfizer, чтобы они дали Украине лицензию на производство будем и Pfizer производить. Почему не договорился? Версия № 1 нет у Зеленского контактов такого уровня как у Медведчука, который решил все вопросы по производству "Спутник V" лично с Путиным. Версия № 2 – Зеленский и компания обслуживают бизнес-интересы иностранных фармацевтических гигантов и помогают обогащаться Pfizer и другим».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, теж постійно піарять Медведчука, залякують, що «отказ от помощи Москвы в борьбе с эпидемией коронавируса может стоить Киеву очень дорого». Також стверджують, що це «отказ от производства вакцины от коронавируса "Спутник V" на Украине привел к массовым смертям». Крім того, цитують експертів, які рекомендують Росії «открыть бесплатные пункты вакцинации вокруг украинской границы» (та в сусідніх кімнатах зробити «пункт по выдаче паспортов» РФ).

У контексті критики відмови України від російської вакцини описують, як «в Европе, на которую всегда равняется Киев, за «Спутником V» выстроилась очередь». Подають це так, ніби ті країни, що не вакцинують населення російським препаратом, просто «ждут одобрения Европейского агентства лекарственных препаратов, но терпение многих из них уже на исходе». А російські мейнстримні сайти пояснюють відсутність цього схвалення фантастичними якостями "Супутника V", хоча, як відомо, його експорт супроводжується багатьма скандалами. Наприклад, до Словаччини вони постачали вакцину з іншим складом, ніж той, що згадувався у науковій статті в авторитетному медичному журналі. Ми також писали, що у вчених є сумніви щодо реальності результатів перевірки вакцини, описаних у статті в The Lancet.

Зеленський — маріонетка, диктатор та ображений «хороший еврейский мальчик»

Українські сайти-клікбейти слідом за російськими сайтами, що пишуть про Україну, поширюють тексти авторів, які під виглядом сатири проштовхують антиукраїнські тези. Цього разу, наприклад, сайт news24ua.com (а з ним і російські рупори «русского мира», сайти antifashist.com, nk.org.ua, naspravdi.info) опублікував текст, на думку автора якого, Зеленському «осталось только полностью прикончить многочисленных врагов, засевших в СМИ и на таможне, чтобы насладиться возможностью жить в настоящей демократической стране».

Проте іноді подібні емоційні спічі продукують не тільки ноунейм автори, а й народні депутати. Як у випадку з нардепом від ОПЗЖ, який заявив, що Зеленський «прагне закрити» партію Шарія через «особисту образу», а санкції щодо каналів Медведчука внесли за критику чинного президента. Водночас ні депутат, ні автори матеріалу не згадали про поширення на цих каналах антиукраїнської пропаганди і зв’язок власника з бізнесом на окупованих територіях.

Крім цього, російські сайти, орієнтовані на українську тематику, новини про Зеленського розбавляли конспірологією. Наприклад, ставили під сумнів реальність приїзду українського президента на передову (бо окоп на фотографії «не соответствует тому состоянию, в котором должны находиться в зоне боевых действий»). Або писали про те, що Зеленський літав до Катару виключно задля того, щоб подзвонити Байдену (а розмови з американським президентом напередодні насправді не було, бо Байден боїться нових «сливов»). Та просто вкотре нагадували, що Зеленський не тільки «просто марионетка», а й диктатор, який планує «переизбраться во второй раз, а потом поменять Конституцию и обнулить свои первые два срока». Дивно, що вони прямо не написали: як Путін.

«Репресії» проти Медведчука і Шарія. «Оппозиционные силы объединяются»

Українські маніпулятивні видання продовжують писати про «репресії» опозиції. Мітинг ОПЗЖ проти заборони партії Шарія вони називали свідченням об’єднання опозиційних сил, РНБО характеризували як «инструмент политических преследований партии власти», а обшук на базі охоронної фірми "Шторм", яку пов’язують з Медведчуком, описували так: «власти используют силовиков, чтобы нейтрализовать охрану оппозиционных политиков». «Лучше бы чем-то полезным занялись, а вертолеты со спецназом к границе с Россией направили».

Сам Медведчук тим часом підігрує російській дезінформації, розмірковуючи про «силовой захват Донбасса украинскими военными» і продукує цитати, які швидко підхоплюють російські мейнстримні сайти: «Политические репрессии на Украине должны отвлечь внимание граждан от реальных проблем в стране: нищеты, заоблачных коммунальных тарифов, кризиса в социальной сфере, провала кампании по вакцинации населения».

Україну чекає «социальное расслоение»

Цього тижня орієнтовані на Україну російські сайти багато писали про економіку й порівнювали Україну з Росією та окупованими територіями. Вони критикували економічні санкції України проти російських компаній і компаній на окупованих територіях як «пример пренебрежения международным правом и здравым смыслом». А санкції щодо «Россотрудничества» називали «беспрецедентными». «Россотрудничество» — це пропагандистська організація Росії на території інших країн.

Крім цього, дезінформатори хизувалися тим, що Росія перевозить своїх громадян в окупований Крим: «наибольший демографический прирост (населення — Тексти) в процентном отношении отмечен в Севастополе». Причина такого зростання населення нібито «развитие города» і «поддержка материнства и детства». В реальності Росія, ймовірно, намагається змінити демографічний склад населення Криму і збільшити там частку росіян. Це одна з причин, чому півострів зазнає проблем із водопостачанням. Зазначимо також, що значна частка переселенців може бути військовими або обслуговувати окупаційні війська в Криму.

Натомість для України дезінформатори малюють непривабливу картину депопуляції та безробіття: «Нет заводов, нет фабрик, нет колхозов или фермерских хозяйств, нет больниц и школ, нет институтов и конструкторских бюро, нет морских портов и аэропортов…Ничего уже не осталось на Украине». Не забувають також і про еміграцію: «навсегда выехали до четырех миллионов человек». Це не відповідає дійсності, але вкладається наратив про те, що Україна — це пропаща держава.

Провідні російські сайти пишуть, що Україну чекає «социальное расслоение», і несподівано згадують про реформу ринку землі. Вони повертаються до звичного наративу про зовнішнє управління: цього разу взяли популярну назву американської агенції з міжнародного розвитку USAID, що підтримує кредитні спілки для фермерів (у версії пропагандистів — хоче «заманить (фермерів — Тексти) в долговые ямы, чтобы затем отобрать в счет уплаты долга земельные паи для перепродажи иностранным латифундистам»). Кредитні спілки — це неприбуткові організації, які об’єднують людей (як-от фермерів). Учасники виплачуюють внески та можуть розташовувати депозити, а з цих грошей інші учасники можуть отримати дешеві кредити.

Фейк про «безпілотник ЗСУ» для виправдання агресії

Російські сайти продовжують поширювати історію про «хлопчика з Олександрівки», що нібито загинув від вибухового пристрою, скинутого з безпілотника. Цього тижня бойовики навіть «знайшли» винних серед військовослужбовців ЗСУ: «расследуется (псевдопрокуратурою бойовиків — Тексти) уголовное дело в отношении командира 59-ой отдельной мотопехотной бригады ВСУ Геннадия Шаповалова, а также подчиненных ему по службе военнослужащих по факту сброса взрывного устройства в Александровском». Насправді ж історія, яку поширили бойовики, суцільний фейк. Місце вибуху розташоване за 12 кілометрів до лінії фронту, і українські безпілотники просто не літають на таку відстань. До того ж бойовики не надають жодних деталей про особу загиблого та обставини смерті.

ООС: воєнні дії і окупація

Щодо безпосередньо бойових дій на лінії зіткнення, дезінформатори звинувачують українських військових у мінуванні, обстрілах Горлівки та пишуть про прибуття «праворадикалів».

Українська російська мова

Прессекретарку президента Юлію Мендель, яка слідом за міністром МВС Арсеном Аваковим сказала, що потрібно розвивати «російську українську мову», орієнтовані на Україну російські сайти звинуватили у заграванні з російськомовними виборцями. Паралельно вони скаржилися на «мовний закон» і мовного омбудсмена, якого вони охрестили «мовный надзиратель».

Однією з головних ліній пропаганди, якою Російська Федерація виправдовувала свою агресію проти України із самого її початку у 2014 році, була саме ідея захисту російськомовного населення.

Росія захистить Крим, а Україна «разрушает свое производство» під контролем МВФ

Російські провідні сайти та ті, що орієнтовані на Україну, здебільшого займаються промоцією «мудрої» російської політики в Криму. «Экономическая стратегия России принципиально другая, нежели экономическая стратегия Украины, которая следует указаниям МВФ и разрушает свое производство, подчеркнул эксперт».

Вони запевняють, що статус регіону у «безпеці» під охороною російських окупаційних військ. Особливо наголошують на захищеності мосту в Керчі.

РНБО — «інвестгопник»

Разом із заявами РНБО про підготовку нового пакету санкцій проти осіб, які пов’язані з роботою конвертаційних центрів та контрабандою, активізувались і проросійські сайти, що вважають санкції РНБО незаконним інструментом для боротьби чинної влади з політичними та бізнес-опонентами. РНБО називають «позасудовим арбітром у комерційних спорах» або ж «інвестгопником», діяльність якого відлякує від України останніх інвесторів.

Також писали

Про те, що суддю Чауса викрали українські спецслужби за допомогою українських дипломатів. Вони також намагалися знайти слід глави НАБУ у цій історії. У темі "Північного потоку-2" дезінформатори запевняли, що загострення біля кордонів України — це лише привід закрити газопровід. У релігійній тематиці лякали Україну «релігійною війною» з «мільйонами» прихильників російської православної церкви в Україні.

Висновки

Оскільки офіційно Україна не робить жодних агресивних кроків, не заявляє про підготовку до наступу, навіть не мобілізує армію, дезінформаторам доводиться викручуватися і вигадувати «ознаки української агресії». Тут їм у пригоді стають сумнівні повідомлення про цивільні жертви від українських безпілотників (далеко за лінією фронту), заяви союзників України про підтримку і слова українських чиновників. Але варто пам’ятати, що за своєю природою дезінформація здатна викривити будь-яку інформацію і явити її у потрібному світлі.

Збільшення кількості повідомлень на тему загострення та зростання їхньої агресивності є одним з елементів тиску, який зараз Росія чинить на Україну. Його мета — обмежити зовнішньополітичні можливості України та відрізати її від підтримки закордонних партнерів. А також посіяти паніку та зневіру в самій Україні.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 23193 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні