Т

Телеграм і суди Портнова. Кого звинувачує в інтернеті та на які теми судиться ексзаступник голови АП часів Януковича

ТЕКСТИ проаналізували судові позови, які подавав Андрій Портнов та його, як він сам пише, «юридична команда», і вміст його телеграм-каналу https://t.me/PortnovUA. У Telegram він доволі прямолінійно пояснює свої мету: «...это девальвация целых образов — влюбленных в себя героев Революции» або «забыть, что такое было (Революція гідності – ред.) в истории страны». Дискредитація Майдану – це один із постійних мотивів російської дезінформації, яка працює проти України.

Щодо судових позовів, то більшість із тих, які ми знайшли, пов'язані із захистом честі та гідності самого Андрія Портнова. Хоча трапляються й ідеологічні справи, які через обмеження дій окремих установ української держави з формування історичної пам'яті спрямовані на просування в українському суспільстві погляду на історію, який збігається з російським.

heat.gif

Інструмент залякування

Якщо телеграм-канали, які ми описували у нашому дослідженні «Тєлєга для слуги», використовували насамперед для маніпуляцій, то після прочитання Telegram Андрія Портнова у нас складається враження, що одним з основних призначень цього телеграм-каналу є залякування. Чи не в кожному його пості містяться погрози стосовно конкретних персоналій чи цілих груп українських громадян. Здається, коли автор пише фразу, яку ми зацитуємо нижче, то він хоче, щоб його читачі суто на фізіологічному рівні відчували, як хтось буквально перед їхнім обличчям розмахує беркутівським кийком або навіть і нквдшним наганом:

«Друзья, давайте начинать дискуссию, где с логистической точки зрения удобнее всего построить фильтрационный лагерь».

03.04.2019

Принаймні таке відчуття виникло у більшості моїх колег, яким я показав це висловлювання. Одна з них описала перші асоціації після прочитання цієї фрази: «ГУЛАГ. Вівчарки, вертухаї, колючий дріт, несправедливість, приреченість, смерть». Інша реакція була протилежна – ненависть до самого автора цих слів. Тут треба ще й враховувати, що він це писав у період виборів президента, які багато громадян відчували як доленосні та перебували на піку емоційної напруги.

Рефрени телеграм-каналу Портнова ще не вийшли на рівень ненависті руандійського радіо «Тисячі пагорбів» і прямо не закликали убивати й не повідомляли, де заховалися «порохоботи», але звучали на межі закликів до насильства:

«Всё идёт хорошо. Теперь надо будет без промедлений, очень быстро истребить порохоботов».

21.07.2019

Зверніть увагу, що речення сформульовані таким чином, що десь є план зі знищення «порохоботов», який начебто вдало реалізовується («Всё идёт хорошо») і зараз почнеться його наступний етап («Теперь надо будет без промедлений…»).

Далі ми наведемо цитати, які посилюють тривогу, викликають сильні емоції та розмивають тему переслідування активістів Революції гідності.

Автор дуже любить давати чіткі вказівки, що і як робити з невгодними «бродячими активістами» та «соросятами». «Им нельзя дать перерыв. Нужно сразу зарегистрировать по их деятельности уголовные производства и начать очень жестко кошмарить», – одна з типових фраз портновського телеграму на цю тему.

Телеграм-канал Портнова також дуже чітко розставляє акценти, хто саме має реалізовувати означені «ініціативи». Це, звісно, правоохоронці та судді:

«<…> Пора быстро переходить к арестам и расследованиям <…>. Очень быстро, жестко и по любому имеющемуся в архивах эпизоду. Сейчас есть шанс оперативно закончить со всем этим контингентом и забыть, что такое было в истории страны. Наберитесь воли, уважаемые правоохранители и судьи. Пора».

27.12.2019

Телеграм Портнова стає майже ідеальним інструментом для цькування незручних йому людей. На його каналі вироблено цілу низку хейтерських фразеологічних висловів, які вживаються з системною послідовністю від посту до посту.

Це «бродячие активисты», «бродячее отребье», загалом модифікацій з прикметником «бродячие» дуже багато. Ще одне дуже популярне на портновському телеграмі слово «гомосексуалист»/»гомосексуалисты». Також відбувається знеособлення опонентів – їх часто називають без прізвища, щось на кшталт «одесское животное», «тупое животное».

До власне питомої лексики телеграм-каналу Портнова додається лексика типового російського дезінформатора. Звісно, це фраза про «внешнее управление», куди ж без неї, і відповідно про несамостійність України як країни. Популярним героєм портновського телеграму також є Джордж Сорос. Звичайно, це він стоїть за «бродячими» активістами «всех мастей», скеровує їхні дії. Але все ж таки це вторинне. Виглядає так, що його головна задача – атака метанаративу модерної України про Майдан.

Вороги

Найголовнішим персонажем і центральним ворогом портновського телеграму є Петро Порошенко. Саме п'ятому президенту присвячена левова частка «філіппік» ексчиновника часів Януковича. Згідно з підрахунками ТЕКСТІВ, телеграм Портнова згадує його 1057 разів, не шкодуючи епітетів, з яких одним з основних є – «головний державний злочинець».

Телеграм Портнова не втомлюється закликати насамперед, певно, правоохоронців та суддів «звернути увагу на Порошенка». У цьому контексті він також не забуває згадувати про «нового Президента»:

«<…> Друзья, нет никакого другого варианта реализации государственной политики нового Президента, чем арест Порошенко. Нужны ежедневные облавы, допросы, аресты и конфискации у всего его актива и окружения. Нет другого варианта, только этот. Только тюрьма. Ничего другого не изобрели. Закрывайте его срочно».

02.10.2019

Портнов звинувачує Порошенка буквально у всьому, при цьому використовуючи як матеріали журналістських розслідувань, фінансованих західними інституціями (привіт «зовнішньому управлінню»), так і власні «напрацювання», включно зі скаргами до ДБР та позовами у судах. Треба віддати належне Портнову – він максимально чітко та правдиво пояснює у телеграмі, для чого потрібна така активна діяльність:

<…>Уверен, что по мере увеличения количества его (Порошенка – ред.) допросов, следственных действий с близким окружением, появления в СМИ новых фактов его поведения в процессе расследования, доказательств мародёрства и примеров систематической лжи, фигурант будет резко уменьшаться в весе и в какой-то точке станет ядовитым даже для собственных порохоботов. В этот момент с ним можно будет делать абсолютно всё и если его задержат за переход улицы на красный свет, никто не будет сомневаться в правильности и юридической чистоте этого решения.<…>

28.07.2019

Але, схоже, план дав збій, бо після серії порушених проти Порошенка справ навесні-влітку 2020 року рейтинг п'ятого президента почав рости. Червень 2020 Січень 2021

02.png

Дані: https://topic-radar.texty.org.ua/#/

Але, звісно, крім Порошенка, у портновському телеграмі є низка «заклятих ворогів», про які він теж не втомлюється розповідати. Це колишній лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук, персоналії з постмайданного політикуму, оточення Порошенка та активісти. А ще Парубій, Кличко, Пашинський, Стерненко. Як не дивно, всі асоціюються або з Майданом, або зі спротивом Росії, як Стерненко в Одесі. Останнім часом до цього переліку також варто додати голову РНБО Данілова, який, судячи з потоку дописів про нього, також привертає значну увагу чиновника часів Віктора Януковича.

Телеграм Портнова, здається, дуже наполегливо намагається знищити політичний імідж Вакарчука. Так само як і Порошенка, він звинувачує його одразу у кількох гріхах – у приховуванні доходів, у виступах перед росіянами під час боїв на Донбасі. Що цікаво, хоч Портнов по частинах розносить у своєму телеграмі Вакарчука, але водночас жодним словом не згадує його наступницю у партії – Кіру Рудик.

Щодо інших персоналій, які не оминає своєю увагою портновський телеграм, то тут варто згадати про Віталія Кличка. Показово, що активізація теми Кличка відбувається у чітко виражений час: між президентськими та парламентськими виборами 2019 року. Тоді на телеграм-каналі Портнова не минає і дня без згадок про Кличка.

Найцікавіше, що активність портновського телеграму щодо Кличка завжди зростала, коли між ним і Зеленським відбувалося політичне загострення. Нагадаємо, у новій владі тоді активно обговорювалося питання проведення дострокових виборів мера столиці та позбавлення його посади голови КМДА. І, здається, Портнов намагався бути якось дотичним до цих рішень. Про що він пише майже прямим текстом:

«<…>После того, как чиновник (Кличко – ред.) получит на выборах меньше одного процента, общественное мнение создаст все предпосылки для назначения президентским Указом понятного для Главы государства нового руководителя Киевской городской государственной администрации».

04.06.2019

Нагадаємо, що вибори відбулися вчасно і Кличко на них здобув 50,52%.

Дуже цікавий кейс із Пашинським. Як і багато кого іншого, Портнов звинувачує його у корупції. Та судитимуть Пашинського суто за кримінальною статтею. До речі, як напише портновський телеграм, у цій справі братимуть участь адвокати Портнова-юриста. При цьому Портнов абсолютно переконано передбачає, що суд обере Пашинському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ось запис у його телеграмі від 4 жовтня, саме тоді ДБР оголосить Пашинському підозру у заподіянні тяжкого тілесного ушкодження:

«Это именно наши адвокаты представляют потерпевшего, мы подаём ходатайства, жалобы, заявления и почти три года ведём в отношении него судебные процессы. Наши следующие прогнозы такие. На следующей неделе фигурант переедет в следственный изолятор и проведёт там какую-то часть своего случайного существования».

04.10.2019

І саме так воно і станеться. Через два дні після допису, 7 жовтня, Печерський суд оголосить Пашинському запобіжний захід у вигляді взяття під варту на два місяці.

Ось що напише телеграм Портнова після судового засідання:

«Порохоботы воют, что Пашинскому нужно было инкриминировать что-то коррупционное, а не бытовое. Не время, товарищи, выбирать. В этом случае было достаточно и антропологических признаков фигуранта. В полном соотвествии с криминологической теорией великого учёного Чезаре Ломброзо, когда необходимость обвинительного приговора вытекает из выражения твоего тупого лица. Ничего личного, друзья, просто такая суровая научная теория».

08.10.2019

Проте ні Порошенко чи його оточення, ні Вакарчук зі Стерненком, вочевидь, не є кінцевою ціллю всіх потуг Портнова. Кінцевою метою, і тут ми знову маємо завдячувати максимальній прямоті та безпосередності телеграму Портнова, є наступне:

«Друзья, это мы не Вакарчука сейчас размазываем. Это девальвация целых образов — влюбленных в себя героев Революции, активистов, беспричинно поющих гимны воров, бродячих в вышиванках мародёров, крадущих у армии налоги патриотов, самопровозгласившихся антикоррупционных функционеров, несуществующих реформаторских организаций, финансируемых из-за рубежа неправительственных организаций Сороса, сотрудничающих с ними радикалов и подворовывающих у жертв войны волонтёров. Всё это сейчас комплексно маргинализируется и уменьшается в размерах, постепенно исчезая в сопровождении позора и разочарования. Вот такой реванш, дорогие друзья, пятая колонна и шабаш».

11.03.2020

Треба віддати належне телеграму Портнова – ніхто так чітко і конкретно, як він, не виклав основну мету та план дій антимайданівських сил (як у цитаті, яку ми навели абзацем вище). І о диво, це співзучно з російською дезою. На графіку показано, як аналогічні наративи просувала російська дезінформація.

01.png

Дані: https://topic-radar.texty.org.ua/#/

Портнов-телеграм і Зеленський

Якщо брати дописи 2019 року, то можна подумати, що між нами найбільш справжній прихильник теперішнього президента України. Іноді він, здається, напряму заявляє про бажання допомогти Зеленському в його передвиборчій кампанії:

«<…> Думаю, Зеленскому пора немедленно самому потребовать дебатов с Порошенко. А мы публично подготовим и опубликуем для дебатов вопросы по каждой краже, офшору, отмытому доллару, похищенному активу и каждому сообщнику фигуранта. Будут отличные дебаты».

16.02.2019

Телеграм Портнова також «без зайвої скромності» заявляє, що давно бажав приходу Зеленського:

«Друзья, без лишней скромности напомню, что победы Зеленскому я пожелал ещё до его официального выдвижения, в конце декабря 2018-го».

19.04.2019

При цьому Портнов у телеграмі переконаний, що у нього із Зеленським однакові погляди на розслідування справ Майдану:

«Президент Владимир Зеленский на встрече с начальником Управления спецрасследований ГПУ Сергеем Горбатюком сказал, что считает расследование дел Майдана необъективным, так как, по его мнению, не расследуются убийства правоохранителей. Об этом одиозный Горбатюк заявил в эфире hromadske. Г-н Президент, это мудро <…>»

24.10.2019

До цього Портнов багато критикував Горбатюка і звинувачував його у приховуванні «масових убивств на Майдані».

Але з початком 2020 року у портновському телеграмі починають з’являтися дописи, які можна охарактеризувати фразою «все ж таки президент дечого не розуміє». Йдеться, звісно, насамперед про тих-таки «соросят»:

«Президент Владимир Зеленский заявил, что не ощущает какого-то влияния американского финансиста-миллиардера Джорджа Сороса на Украину. Вопрос влияния господина Сороса на Украину – я его не чувствую. Я думаю, что это все преувеличение, – заявил Президент. Г-н Президент, влияния не чувствуется, потому что они действуют автономно и не информируют Вас о своей деятельности, целях и задачах. Они без Вас управляют государством».

11.02.2020

Але все-таки Портнов, здається, не втрачає надії. Ось що він пише з нагоди відставки генпрокурора Рябошапки:

«И это не просто увольнение Генерального прокурора. Президент Украины показал сегодня, что можно и нужно сопротивляться внешнему управлению, иностранным фондам и посольствам. Мы поддерживаем меры по восстановлению государственного суверенитета и выражаем надежду на продолжение этого курса и исправление прошлых ошибок».

05.03.2020

Під час недавніх подій із закриттям медведчуківських телеканалів пости телеграму Портнова справді набувають критичних відтінків, але і тут є свої особливості. Так, гостра критика адресується не конкретній персоналії, а узагальненій «українській владі»:

«<…>Украинская власть взяла на вооружение самые отвратительные инструменты времён Порошенко, ключевой из которых — обход суда и внесудебная расправа. <…>»

10.02.2021

Як у цьому контексті не згадати його висловлювання, яке ми цитували вище: «необходимость обвинительного приговора вытекает из выражения твоего тупого лица». Нагадаємо, він це писав про Пашинського, якого, до речі, нещодавно виправдав суд.

Коли телеграм Портнова пише про президентський указ, яким той ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти телеканалів Медведчука, то примудряється написати так, щоб жодного разу не згадати слово «президент» чи «Зеленський». Це нагадує, як сам Зеленський до останнього часу уникав слова «Росія»:

«Указ о запрете телеканалов введён на основании решения парламента 2018-го года, — сообщило СБУ и СНБО. <…>»

04.04.2021

Загалом обережні дописи Портнова у телеграмі про Зеленського різко контрастують з тією шаленою критикою на адресу президента, яка вже понад рік лине з екранів таких нібито ідеологічно близьких до нього телеканалів медведчуківського пулу.

Президент чує, президент знає

Портнов у своїх дописах у телеграм дуже часто звертається до Зеленського. Але от питання: а що ж власне Президент, чи читає він Портнова, чи дослуховується до його порад?

У Портнова і Зеленського є одна історія, яка може слугувати підтвердженням того, що Зеленський не лише знає про існування Портнова, а й, можливо, деякі «ідеї» чи «ініціативи» ексчиновника Януковича знаходять відгук у нашого теперішнього президента.

Так, одразу після президентських виборів у травні 2019 року Портнов-телеграм вперше напише про потребу люстрації для державних діячів часів Петра Порошенка:

«Друзья, буду непопулярен. Новой политической команде нужно прямо заявить, что закон о люстрации должен быть отменён, а все новые лица должны быть заменены опытными и профессиональными<…>»

15.05.2019

Десь за два місяці Портнов у телеграмі буде вже набагато конкретніший. За його словами, він розробив цілий законопроєкт про люстрацію для посадових осіб, призначених за часів Порошенка:

«Друзья, разработал короткий законопроект об изменении закона о люстрации – запрещается занимать любые государственные должности лицам, назначенным в период правления предыдущего политичного режима с 22 февраля 2014 года по 20 мая 2019-го. <…>.»

04.07.2019

І о диво! Буквально через кілька днів після появи цього допису, 11 липня, Володимир Зеленський оприлюднить у своєму фейсбуці відеоролик, у якому заявить наступне: «Нами (! – ред.) напрацьовано законопроєкт про розширення норм закону "Про очищення влади". Пропоную до переліку посад, які підпадають під люстрацію, додати президента України, всіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади в період із 23 лютого 2014-го до 19 травня 2019 року».

Цікаво, що у законопроєкті Зеленського відображена ідея, про яку писав Портнов: люструвати чиновників, які обіймали посади з 2014 по 2019 рік.

Портнов, звісно, у своєму телеграмі підтримає ініціативу президента. У першому рядку, ніби між іншим, згадає, що цей законопроєкт «ініційований» президентом. Ну звичайно, після того як ти написав, що підготував законопроєкт, ще й написати, що ти його ініціював – це справді було б занадто, президент міг би цього не зрозуміти чи не дай боже образитися.

Офіс Президента, Олег Татаров

Загалом у телеграмі Портнова небагато дописів про Офіс президента. Спершу може здатися, що якихось особливих стосунків між ОП та Портновим немає. Принаймні, як пише сам ексчиновник часів Януковича, інформацію про позицію Офісу він дізнається з відкритих джерел:

«Прослушал брифинг Главы Офиса Президента Андрея Богдана. Расшифровал два ключевых сигнала. Первый – Кличко будет уволен, второй – будет подвергнут справедливому уголовному преследованию. А вы говорили, Офис Президента вам не нравится. Прекрасный Офис».

30.07.2019

Але потім таки виявляється, що дорогу до Офісу президента Портнов точно знає. А в ОП знають про нього:

«Друзья, информирую, что сегодня посетил офис Президента Украины. Наша встреча с заместителем Главы Офиса Президента Кириллом Тимошенко состоялась по итогам предыдущего заседания Совета по свободе слова и защиты журналистов, в рамках которого функционеры Радио Свобода дезинформировали руководство страны о проблемах с безопасностью их журналистов. <…>»

18.11.2019

Трапляються у нього і критичні дописи щодо роботи цієї установи. До речі, це його останній допис про Офіс президента, надалі в телеграмі Портнова вмикається щодо ОП режим «тиші»:

«Офис Президента зачем-то опубликовал сегодня заявление, что доволен тем, какие результаты показывает НАБУ. Дико извиняюсь, а какие результаты оно показывает и на что вы выменяли у него такую лояльность? <…>»

30.04.2020

І що цікаво – за кілька місяців після останнього допису про ОП Зеленський призначає своїм указом на посаду заступника керівника Офісу Олега Татарова, який був адвокатом Портнова, а потім вів із ним спільні справи. «Я і моя команда, і команда відомого юриста Андрія Володимировича Портнова представляють потерпілих у даному кримінальному провадженні», – каже Татаров, він у цій справі представляє потерпілих під час подій 2 травня 2014 року в Одесі. Тоді під час вуличних сутичок проросійських бойовиків і українських активістів, які вийшли зупинити російську «весну» у своєму місті, російські бойовики забарикадувалися в Будинку профспілок, де через їхню необережність сталася пожежа і близько 50 людей загинуло. З цього моменту «одеська трагедія» стає поширеним мемом у російських дезінформаційних ЗМІ.

Здавалося б, телеграм Портнова мав наповнитися різними інсайдами з Офісу та розповідями про звитяги давнього знайомого. Але зась. Щодо Татарова, його діяльності в ОП, у телеграмі Портнова зберігається абсолютна мовчанка, ніби такого працівника у президентській вертикалі просто не існує. Але все це триває лише до певного часу. Коли ж починається загострення між НАБУ, його очільником Артемом Ситником і Татаровим, телеграм Портнова просто вибухає. Дописи на захист Олега Татарова йдуть один за одним. При цьому Портнов у телеграмі іноді пише чистісіньку правду про діяльність Татарова в Офісі президента:

«<…>Сытник (продавец) официально продал товар — уголовное дело одного из ключевых воров команды Порошенко Микитася (покупатель), получив взамен достаточно дешевый и бесперспективный донос на чиновника офиса президента Татарова, четыре месяца системно доказывавшего, что Сытник — находящийся под внешним управлением государственный преступник».

02.12.2020

Іншими словами, Андрій Портнов чорним по білому заявляє нам, що президент України Володимир Зеленський взяв до себе на роботу і фінансує за бюджетний кошт діяльність людини, яка системно керується російським наративом про «зовнішнє управління» Україною. Для підсилення ефекту от ще один допис із портновського телеграму на цю тему:

«По делу Татарова можно подвести первые итоги. Оказалось, что можно в несколько касаний вытереть ноги одновременно об внешнее управление, Сытника, националистов, бродячих активистов и весь остальной ширпотреб. Теперь вторая фаза — надо всё это рогулиное гнездо пошагово катком закатать».

30.12.2020

Бужанський, Дубінський та інші друзі

Як не дивно, на телеграмі Портнова ви не знайдете майже жодної згадки про його ідеологічних однодумців – партію ОПЗЖ. Про такі відомі персоналії проросійських сил, як Віктор Медведчук, ви теж майже не почуєте. Єдина, про кого з цієї когорти Портнов згадує більш-менш на системній основі – це Олена Лукаш.

А от на першій та другій позиціях за згадками та, основне, репостами у портновському телеграмі розташувалися представники зовсім іншої політичної сили – «Слуги народу». Йдеться про Максима Бужанського та Олександра Дубінського. Саме їхні дописи та матеріали є лідерами серед репостів портновського телеграму, який 59 разів репостить різноманітні перли Максима Бужанського та 34 рази одкровення Олександра Дубінського.

Щодо інших політичних сил та персоналій, впадає у вічі майже повна мовчанка Андрія Портнова з приводу такого відомого українського політика, як Юлія Тимошенко. Серед тисяч дописів у телеграмі Портнов лише кілька разів прохопиться про Тимошенко. До того ж його дописи є не надто критичними щодо відомої політикині, що і не дивно, адже він потрапив у велику політику, ставши депутатом від БЮТ. Так, в одному з дописів він висловлює свою стурбованість з приводу участі у президентській кампанії Тимошенко людини з таким самим прізвищем – Юрія Тимошенка, в іншій – порівнює її з Вакарчуком:

«Все пишут о вчерашних дебатах Тимошенко и Вакарчука. Приношу читателям извинения за то, что я говорил, что он тупой. Он оказался очень тупой».

29.06.2019

Інсайди та впливи

Читаючи телеграм Портнова, можна одразу помітити його обізнаність щодо діяльності Державного бюро розслідувань. На якому етапі закінчується ДБР і починається Портнов-телеграм, іноді просто складно визначити. Ось кілька стандартних дописів Портнова щодо розслідування ДБР діяльності Петра Порошенка:

«Порошенко, завтра у Вас допрос в ГБР. Прибыть с паспортом».

08.01.2020

«Пётр Порошенко, 9 декабря, 12 декабря и 23 декабря у Вас допросы в Государственном бюро расследований. Паспорт с собой».

05.12.2019

Через ознайомленість автора портновського телеграму з усіма нюансами надісланої повістки іноді навіть здається, що він сам пише повістки до Порошенка і потім про них звітує у Telegram. У цьому повідомленні навіть міститься конкретна адреса, на яку начебто мала бути надіслана повістка:

«Пётр Порошенко, по делу о государственной измене, 24 января в 11-00 с паспортом явиться к следователю ГБР. Повестка ушла на официальный адрес на Грушевского, 9а».

Безпосередність Портнова та асоціювання себе з ДБР іноді просто вражає:

«Директор Государственного бюро расследований Роман Труба заявил сегодня СМИ, что иногда получал новости о деятельности ГБР из Telegram-канала Портнова и сам подписался на этот канал. Обращаюсь к ГПУ, МВД, СБУ, ДФС, НАБУ и САП, – хотите узнавать о своей деятельности раньше самих себя – подписывайтесь на Портнова».

05.12.2020

Зрозуміло, що звільнення очільника ДБР Романа Труби викликало непідробний жаль у автора скандального телеграм-каналу:

«Сегодня уволен директор ГБР Роман Труба. Хочу поблагодарить его, его заместителей, руководителей подразделений, аппарат и следователей за удовлетворительную работу. <…>»

Печерський народний трибунал

«Печерський народний трибунал» – саме так в одному зі своїх дописів Портнов називає Печерський районний суд. Хоча зазвичай його дописи про українські суди починаються по-іншому: «Друзья, сообщаю, что Печерский, дай ему Бог здоровья, суд…». Далі слідує реляція про чергову судову перемогу Портнова. Замість Печерського, можна сміливо без зміни контексту поставити Окружний адміністративний суд Києва чи Київський апеляційний суд, чи ще якусь судову інстанцію.

У цьому розділі ми подивимося, чим же займається Портнов-адвокат.

ТЕКСТИ проаналізували понад 700 судових рішень та ухвал 2018–2019 років, де фігурував або Портнов, або представники його юридичної команди, і отримані результати просто вражають. Виявляється, в Україні є суди, які винесли десятки рішень і ухвал на користь Портнова та представників його «юридичної команди», і не прийняли жодного рішення чи ухвали, які б йшли всупереч його позовних вимог.

Лідерами із задоволення різноманітних позовних заяв і клопотань Портнова та його юристів, без сумніву, є Печерський районний суд. Останнім загалом винесено шість рішень та 17 ухвал, які тою чи іншою мірою задовольняють позови та клопотання Портнова і Ко.

Хотілося б написати, що наступним має йти Окружний адміністративний суд Києв (ОАСК), але на другому місці все ж опиняється інша судова установа – Верховний суд України. Загалом, за підрахунками ТЕКСТІВ, ним винесено чотири рішення та п'ять ухвал на користь Портнова та його юридичної команди. (Щоправда, Верховний суд також виніс одне рішення та одну ухвалу на користь юридичних супротивників Портнова).

І вже третє місце у нашому рейтингу любові до Портнова та його адвокатів ділять аж три суди: Київський апеляційний суд, Шостий апеляційний адміністративний суд і ОАСК. У всіх них по три рішення на користь Портнова та його юристів.

А як щодо судів, що свого часу не задовольнили позовні вимоги Портнова та Ко? Такі теж є, але їх значно менше. Тут вже згадувався Верховний суд України, ще по одному рішенню було винесено Печерським районним судом та Шостим апеляційним адміністративним судом, одне рішення було прийняте Подільським районним судом, по одній ухвалі було винесено Деснянським та Шевченківським районними судами. Водночас ОАСК, Київський апеляційний суд із 2018 по 2020 рік не прийнли жодного рішення, яке б суперечило позовними вимогами та клопотаннями Портнова та Ко.

Підсумовуючи – у Портнова є більше шансів виграти в якомусь звичайному районному суді, ніж у суді, розташованому в центрі столиці.

Якщо проаналізувати судову активність безпосередньо Портнова, можна зробити одне несподіване відкриття – більшість із цих процесів так чи інакше стосується його самого.

Так, у судовій практиці Портнова трапляються суди, де він захищає «ідеологічний базис» Росії (применшення ролі Революції гідності, шельмування борців за незалежність як злочинців, медіакампанія з необхідності арешту Порошенка), хоча обґрунтовує це посяганням на свої права. Йдеться, наприклад, про позови про скасування державних заходів щодо днів народження українських військових і партизанів, які воювали з Росією в 1918–20 роках та під час Другої світової, та позов із вимогою переглянути підручники з історії для 5 та 11 класів, зокрема у розділах про Революцію гідності. Чи намагання арештувати активи «Кузні на «Рибальському».

Але більшість процесів, де фігурує Портнов, пов’язані з ним особисто. Про це свідчить надзвичайно велика кількість судових процесів, що стосуються захисту його «честі, гідності та ділової репутації».

Передовсім йдеться про судові процеси, де відповідачами виступають різноманітні медіа. У різний час він судився з Укрінформом, «24 каналом», телеканалом «Прямий» (позови пов'язані із захистом честі, гідності та ділової репутації та спростуванням недостовірної інформації).

Окремо варто згадати за судовий процес із журналістами-розслідувачами програми «Схеми», що виходить на Радіо Свобода. Представники «Схем» звернулися у Печерський суд із позовами на Портнова про захист прав на приватність. Нагадаємо, він оприлюднив персональні дані водіїв знімальної групи «Схем», яка збирала про нього інформацію. Втім, суд став на бік Портнова, відхилив прохання зобов’язати видалити з телеграм-каналу персональні дані та постановив відшкодувати 52 тис. грн витрат на юридичне обслуговування.

Крім нескінченної війни з медіа, Портнов також системно займається «зачищенням» усього, що ставить під підозру його репутацію. Він намагається судовими рішеннями максимально убезпечитися від будь-яких закидів, звісно, щодо власної персони.

Так, він судиться з Посольством України в Канаді про визнання протиправними дій щодо направлення у 2016–2018 роках до Міністерства закордонних справ Канади інформації про наявність кримінальних проваджень на території України стосовно нього. Він також звертається з позовом про захист честі, гідності та ділової репутації до Міністерства закордонних справ та Генеральної прокуратури України.

Портнов виграє всі суди (включно з ВСУ) про те, що він безперервно проживав на території України з 2014 по 2019 роки. Він також звертається з позовом до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення комітету щодо можливого порушення академічної доброчесності у тексті його дисертаційного дослідження.

Подає позов до держави Україна про відшкодування майнової та моральної шкоди. Йдеться про інформування Генпрокуратурою представницьких органів ЄС щодо наявності кримінальних справ у Портнова. Зрештою суд присуджує стягнути з держави Україна 6,8 млн грн відшкодування за матеріальні та моральні збитки. Але відмовляється брати ці кошти через «складну ситуацію з наповненням українського бюджету».

Тут варто нагадати, що про державний бюджет піклується людина, яка водночас пише про протиправність націоналізації ПриватБанку, з якого колишні власники вкрали близько $5 млрд, які компенсувалися вкладникам із державного бюджету:

«Окружной суд признал незаконной национализацию Приватбанка. Теперь все, кто эту национализацию реализовывал и кто на неё надоумил должны сесть в тюрьму. Юридический факт противоправности действий чиновников установлен судом»/

18.04.2019

Портнов судиться не лише з державними установами. Він виступає представником позивача у суді щодо приватизації квартири колишнім заступником голови СБУ Віктором Кононенком. Здається, це щире намагання притягнути до відповідальності чиновника часів Петра Порошенка, але і тут можуть бути особисті моменти. Так, у портновському телеграмі можна знайти такий допис щодо Кононенка:

«Заместитель Главы СБУ Виктор Кононенко сегодня зачем-то дал поручение Департаменту защиты национальной государственности СБУ начать в отношении меня оперативно-технические мероприятия, чтобы установить предстоящие контакты и встречи в Киеве».

08.05.2019

Звісно, тут перелічені далеко не всі судові справи, до яких причетний Портнов. Дуже часто в тих чи інших судових справах беруть участь якісь юристи (як він сам пише: «наша юридическая команда»). Портнов згадує про їхню участь у справах Стерненка, Пашинського. Він також пише про роботу «нашей юридической команды» щодо захисту представників силових органів, яких звинувачують у злочинах під час Революції гідності. Так, за інформацією телеграму Портнова, завдяки роботі його «юридичної команди» були змінені запобіжні заходи співробітникам МВС та «Омеги».

f2ada42-klichko,-jatsenjuk-i-tjagnibok---na-peregovorakh-u-janukovicha.jpg

Лідери опозиції на переговорах із Віктором Януковичем. Крайній зліва з боку Януковича – Андрій Портнов. 25 січня 2014 року

З повідомлень у медіа стає зрозуміло, що йдеться про ексбійця «Омеги» Володимира Косенка, який звинувачується у вбивстві та пораненні активістів Майдану, а також слідчих київського МВС Олександра Ващука та Артема Єльцова, котрих також звинувачують у злочинах під час Революції гідності. Інтереси ексбійця «Омеги» у суді представляли адвокати Богдан Бівалькевич та Євген Солодко. (Саме ці адвокати захищають беркутівців, інших адвокатів у справі немає. Тобто або Портнов бреше у своєму телеграмі, що у нього команда, або це вони. Плюс вони працюють на компанію, керівним партнером якої був друг Портнова – Татаров. Вони також беруть участь у суді по Стерненку, де Портнов теж пише про юридичну команду).

Євген Солодко відомий тим, що захищав у суді інтереси ексголови «Партії регіонів» Олександра Єфремова. Щодо Богдана Бівалькевича, то він також захищав у суді Ващука та Єльцова. І представляв інтереси родичів загиблого Івана Кузнєцова у суді по Стерненку. З цим адвокатом все більш-менш очевидно, його фотографія є на сайті юридичної компанії «Креденс», яка ще зовсім недавно мала назву «Татаров Фаринник Головко». Ось його характеристика з сайту «Креденс»: «Адвокат, досвід роботи у слідчих підрозділах – 26 років. Обіймав посаду начальника управління ГСУ МВС України».

Серед адвокатів, з якими співпрацює Андрій Портнов, є й такі, які примудряються паралельно ще й працювати на таких одіозних проросійських діячів, як Анатолій Шарій. Йдеться про адвокатку Каріну Мікітян, яка представляла інтереси Шарія у суді за його позовом до телеканалу «Еспресо». До речі, Мікітян не лише захищає інтереси Портнова, а й свого часу була його помічницею, коли він був народним депутатом Верховної Ради п'ятого та шостого скликань.

Цікаво, що судових розглядів, де б адвокат Портнов представляв інтереси клієнтів, які не пов'язані з Майданом, політиками та політикою, ми не знайшли.

Погрози суддям

А тим суддям та судам, де є загроза, що вони можуть відступити від «генеральної лінії», портновський телеграм не шкодує епітетів, іноді навіть зриваючись на прямі погрози.

Ось яка порада з’явиться на телеграмі Портнова щодо судового засідання над Надією Савченко та Володимиром Рубаном у Броварському міськрайонному суді Київської області в останні дні президентства Порошенка:

«<…>Мой вам совет, уважаемые судьи, от греха подальше, прекратите быть филиалом Генеральной прокуратуры и прикрытием для маньяка с Банковой. А то оно может уже через неделю плохо закончиться».

15.04.2019

Нагадаємо, цей допис з’явився 15 квітня, цього ж дня на своєму засіданні Броварський суд звільнить з-під варти Савченко та Рубана.

А от ще один знаковий суд, і знову погроза судді втратити роботу від портновського телеграму. Йдеться про Старобільський районний суд Луганської області, який розглядатиме справу Олександра Єфремова. Після того як суд продовжить Єфремову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, у телеграмі Портнова з’явиться наступний запис:

«Друзья, похоже Порошенко и Луценко обманули судей Старобельского суда, взявших в заложники Александра Ефремова. Никто из них не только не смог попасть в вышестоящие суды, но и пройти процедуру оценивания в высшей квалификационной комиссии, чтобы хотя бы остаться в своём. Это значит, что они больше не будут судьями. И мы примем в этом активное участие и сделаем всё возможное. <…>»

24.04.2019

Переляк херсонського суду

Стосовно впливу Портнова на судову систему є один випадок, який вибивається з великої кількості інших. Головне управління СБУ в АР Крим у липні 2019 року в рамках розслідування справи про держзраду, перевіряючи, зокрема, і причетність Андрія Портнова до дій по анексії Криму, попросило надати дозвіл на доступ до плівок із записами розмов радника президента Росії Сєрґєя Глазьєва, які були оприлюднені під час суду над Януковичем у 2018 році.

Суд видає відповідну ухвалу, в якій, зокрема, є така фраза: «дозволити вилучення (виїмку) копій аудіозаписів перемовин ОСОБА_2 з іншими особами, що містяться у матеріалах зазначеного кримінального провадження, а також копій інших матеріалів, що можуть підтвердити чи спростувати причетність колишнього заступника голови Адміністрації Президента України ОСОБА_1 до вчинення кримінальних правопорушень». Під Особою_1 логічно припустити, що тут мається на увазі Андрій Портнов, який якраз і обіймав посаду заступника голови адміністрації президента при Вікторі Януковичі та згодом бурхливо реагував на це рішення у своєму телеграмі.

І буквально через кілька днів суд… переписує власну ухвалу, викидаючи будь-яку згадку про Портнова.

«Друзья, хочу проинформировать. Как я вчера и предупреждал, подлый поступок подконтрольного Порошенко крымского СБУ о том, что я, якобы, прохожу в деле о госизмене сегодня получил своё завершение. Судья Херсонского суда, который вчера технически переписал в решение мою фамилию из ходатайства следователя-порохобота, сегодня внёс в него изменения и удалил мою фамилию во всех падежах и склонениях из всего текста решения <…>»

Справа Шеремета і слід СБУ

Мабуть, вже трохи забулося, але свого часу Портнов намагався грати дуже активну роль у справі з вбивством Павла Шеремета.

Так, на сторінках портновського телеграму здійснюється активне вкидання різноманітної інформації про затриманих волонтерів, що мала конфіденційний характер і в реальності могла бути отримана лише правоохоронними органами:

«По добытым мной данным (! – ред.), фигуранты имели 14 телефонных соединений и 89 контактов в Facebook ещё до убийства и 90 (74 звонка, 16 смс) и 163 контакта в Facebook после трагедии. Кроме того, у Антоненко было 15 звонков с мужем Кузьменко Кияном до убийства Павла и 253 соединения после его убийства. Ну и вообще, после убийства они не особо стеснялись друг друга».

31.01.2020

Але на волонтерах, вочевидь, дехто зупинятися не хотів. І на портновському телеграмі один за одним починають з’являтися матеріали, що мають чітко прив’язати СБУ до вбивства Павла Шеремета.

«Уважаемые журналисты, информирую, что по делу Павла Шеремета, сотрудники Департамента защиты национальной государственности (департамент Т СБУ) в период правления Василия Грицака изъяли сервера видеокамер в районе взрыва журналиста и позже вернули их владельцам уже полностью стёртыми, отформатированными, а в некоторых случаях и заменёнными на новые. Кроме того, следствие располагает доказательствами о сотрудничестве и официальной агентурной работе в департаменте Т СБУ трёх задержанных подозреваемых в убийстве журналиста».

14.12.2019

Далі більше. Портнов заявляє про можливі контакти працівників СБУ з підозрюваними у вбивстві Павла Шеремета та навіть називає конкретні прізвища, таким чином намагаючись спрямувати слідство в цьому напрямку. До того ж для удару вибирається саме відділ, відповідальний за державну безпеку – департамент контрозвідки.

«А пока информирую, что в период трагедии с Шереметом, с сегодняшними подозреваемыми в его убийстве на постоянной основе контактировали также больше десяти других сотрудников СБУ. Мы требуем немедленно задержать сотрудника ДКР СБУ Андрея Омельченко и начать большое расследование преступной деятельности сотрудников СБУ времён Грицака-Порошенко, стоявшей за организацией насилия и расправы над украинскими гражданами».

30.01.2020

Звісно, такі звинувачення мали бути якимось чином підкріплені. І Андрій Портнов оприлюднює аудіозапис нібито розмови співробітника СБУ Андрія Омельченка з одним із тодішніх фігурантів справи Владиславом Грищенком. Джерел, звідки отриманий цей «запис», Портнов не розкриває.

А 1 лютого він презентує вже другий запис:

«Друзья, Вашему вниманию аудиофайл подозреваемой в убийстве Павла Шеремета Кузьменко, которая выражает серьёзную озабоченность предстоящей ликвидацией одного из подразделений СБУ. Это ещё один эпизод, показывающий, что СБУ Порошенко-Грицака была преступной организацией, контролировавшей насилие».

Таким чином Портнов робить дедалі агресивніші спроби прив’язати працівників СБУ часів Порошенка до вбивства Шеремета. І, здається, у силовій вертикалі влади у нього знаходяться однодумці. Так, речник МВС Артем Шевченко у листуванні з колишньою прессекретаркою полку поліції «Дніпро-1» зазначає, що «опера-контрики накосячили» і «втягнули людей у мокре», маючи на увазі, вочевидь, оперативників СБУ.

Здається, розгортанню сценарію з причетністю працівників СБУ вже ніщо не може завадити. 4 лютого на портновському телеграмі з’являється допис, що Портнов був «допрошен следователем Национальной полиции об обнародованных мной аудиозаписях переговоров подозреваемых в убийстве Шеремета с сотрудниками СБУ. Записи передал следствию, а источники их получения моя профессиональная тайна». Того ж дня у Telegram Портнова з’являється допис, що до справи Шеремета вже причетні 13 працівників СБУ. Здавалося б, події після цього мали розвиватися за принципом наростання.

Але стається навпаки – портновський телеграм після цього наче вимикає. Так, там згадується час від часу про справу Шеремета, далі продовжує активно інформаційно пресувати затриманих волонтерів, але от про слід СБУ чомусь повністю «забуває».

Стерненко

Саме Сергій Стерненко є одним із постійних героїв дописів Портнова. Останній приділяє йому чимало часу, і йдеться не лише про Telegram. Портнов намагається брати активну участь у юридичних справах проти Стерненка. До «розробки» Стерненка залучена ціла група юристів та колишніх правоохоронців:

«<…> нами сформирована группа из семи адвокатов, которые будут представлять семью погибшего. В понедельник они официально приступят к юридическим процедурам. Кроме того, в группу вошли бывшие руководители следственных подразделений МВД, ранее специализировавшиеся на раскрытии особо тяжких насильственных преступлений. <…>»

20.04.2019

Що ж це за група адвокатів? За повідомленням медіа, йдеться про вже згадане адвокатське об’єднання «Креденс», засновником якого є колишній працівник МВС Василь Фаринник та керівним партнером якого (принаймні до недавнього часу) був теперішній заступник керівника Офісу президента Олег Татаров.

Сам Портнов пояснює, чому він та Ко зайнялися захистом загиблого Кузнєцова, таким чином:

«По обращению наших адвокатов, суд признал незаконным и отменил подозрение, врученное посмертно Ивану Кузнецову <…> Это судебное решение разрушает версию следствия, что убийца защищался от нападения и создаёт прямые основания для изменения квалификации подозрения фигуранту. Наша юридическая команда будет добиваться переквалификации на умышленное убийство с особой жестокостью, предусматривающее пожизненное лишение свободы».

23.06.2020

Варто зазначити, що впродовж всього висвітлення справи Стерненка телеграм Портнова продовжує дуже жорстко критикувати всіх, хто, на його думку, так чи інакше причетний до її «затягування». Його Telegram не жаліє правоохоронних органів – Генпрокуратуру та СБУ, від яких він вимагає дедалі жорсткіших дій щодо одеського активіста.

Та хоча Стерненко й дістав вирок про позбавлення волі, але не в тій справі, над якою працювати «юристи Портнова». Вони займалися справою, в якій йшлося про вбивство під час самооборони, Стерненка ж засудили за викрадення активіста партії «Родіна», яке одеський активіст заперечує.

Інформаційні партнери

Інформаційний вплив телеграм-каналу Портнова не обмежується самим Telegram. Інформація з нього досить широко розходиться українським інформаційним середовищем, і не лише ним.

Загалом інформаційна взаємодія Telegram із медіа виглядає наступним чином. Більш-менш цінна з інформаційного погляду новина на портновському телеграмі, найпевніше, буде підхоплена інформаційним агентством «Українські новини».

Саме «Українські новини» найбільш системно серед українських медіа спостерігають за всіма порухами телеграму Портнова і висвітлюють їх. Вони можуть просто перепостити новину з портновського телеграму або, якщо її фактаж аж занадто сумнівний, постаратися підтвердити чи спростувати її в інших фігурантів посту.

Після «Українських новин» цю новину зазвичай підхоплює «Страна» та інші проросійські видання в Україні. Коли інформаційний сплеск від допису Портнова стає занадто помітний, так чи інакше цитувати оприлюднену у його телеграмі інформацію починають і інші видання.

Якщо інформація на Telegram має потенційну можливість стати інформаційною «бомбою», у справу вступають вже суто російські медіа. Так сталося, наприклад, коли 10 грудня 2019 року у портновському телеграмі з’явиться пост «Государственное бюро расследований сегодня начало уголовное производство по факту государственной измены Петром Порошенко при подписании Минских соглашений». При цьому Портнов розмістить копію відповіді ДБР на його ім'я, з якої випливає, що це він звернувся до Бюро з приводу можливої держзради.

Цей пост із посиланням на телеграм Портнова вмить підхоплять не лише українські, а й усі російські видання. Йдеться не про звичайні зливні бачки, а про великі, зокрема державні, «медіа» сусідньої держави. Першоджерелом у всіх цих виданнях проходитиме саме пост із портновського телеграм-каналу.

Як уже згадувалося, Портнов також виявляється дуже наполегливим у питанні захисту власних «честі та гідності» від посягань медіа, які роблять його фігурантами розслідувань або в ефірі яких були зроблені обурливі для нього заяви. Йдеться про Радіо Свобода, «24 канал», телеканал «Прямий», «Новое время» та деякі інші ЗМІ. Портновський телеграм не шкодує образливих слів на їхню адресу, а сам Портнов витрачає купу свого часу та часу своїх адвокатів на суди з ними, здебільшого здобуваючи перемогу.

Після прочитання телеграму Портнова може скластися враження про нього як про вкрай ефективного та успішного діяча, хоча сам Портнов нібито себе публічною особою не вважає. Проте це далеко не так. На сьогодні Портнову не вдалося повністю реалізувати жодного із заявлених глобальних «проєктів».

Йому не вдалося посадити Петра Порошенка, когось з авторитетних членів його команди, чи заблокувати продаж «Кузні на Рибальському».

Натомість видно, що його пости вкладаються у картину, яку малює російська дезінформація.

При цьому розгалужена система промоції російської дези поширює дописи та розмірковування Портнова.

Якщо телеграм-канали на кшталт «Легітимного», «Темного рицаря» тощо мали на меті впливати на депутатів від «Слуги народу», то схоже, що Портнов-телеграм намагався застосувати принцип рефлексивного управління на правоохоронний блок у державі.

Вище ми показали, як Портнов у своєму Telegram використовує емоційну лексику, щоб тиснути на суддів, хвалиться близькістю з ОП та демонструє обізнаність із діяльністю ДБР. З цього можна припустити, що на початку каденції Зеленського цей телеграм-канал мав на меті «взяти на понт» конформістів із середовища суддів та правоохоронців для того, щоб впливати на їхні рішення та дії.

Наприклад, через кримінальні справи дискредитувати політичні сили, які уособлюють Майдан та виступають за рішучі дії у захисті від російської агресії. Згадаємо наведену вище цитату: «Уверен, что по мере увеличения количества его (Порошенка – ред.) допросов, следственных действий с близким окружением, ...фигурант ...в какой-то точке станет ядовитым даже для собственных порохоботов».

Якби цей план удався, то сам Зеленський в один момент несподівано постав би перед новою реальністю, коли, крім проросійських політиків і медіа, в країні не залишилося б організованих і фінансово забезпечених політичних сил із чіткою позицією щодо Росії.

Але з літа 2020 року активність телеграму Портнова падає, хоча і не зникає повністю. Цікаво, що тоді ж починає змінюватися і політика Зеленського щодо миру з Росією, Україна починає займати жорсткішу позицію (це вилилося у постанову Ради про проведення місцевих виборів, а згодом і буксування переговорів у Тимчасовій контактній групі).

Навіть ситуація з прокурором Божком, який вів справу проти Портнова і звинуватив останнього у погрозах, закінчилася далеко не так, як він про це розповідав на сторінках свого телеграм-каналу. Божка, що наважився виступити проти «самого» Портнова, не звільнили й точно не понизили, зробивши заступником прокурора Тернопільської області. Зараз він бере участь у конкурсі на керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури.

А у нещодавньому рішенні суду щодо переписування підручників з історії говорити про якусь однозначну перемогу Портнова не доводиться, зараз багато що залежатиме від позиції Міністерства освіти та науки України. Є певна ситуативна перемога у справі Стерненка, але і тут хочеться вірити, що це не кінець. До того ж в ув'язненні активіста зацікавлений не лише Портнов, а й впливові одеські політики, де його і судили.

Портнов не досягнув і точно не досягне найголовнішого – йому ніколи не вдасться дискредитувати ті здобутки, які були виборені українцями тяжкої зими 2013–2014 років.

А тепер трохи лексики й епітетів із Telegram Андрія Портнова

Ірина Венедіктова: «лауреат конкурса на самую полуразвитую амёбу», «Венедиктова, Супрун и остальной ширпотреб», «Вас ждёт позорное размазывание во всех ключевых вызовах. Берём курс на Ваш очень быстрый дембель и маргинализацию. Наблюдайте за сложной для Вашего развития шахматной партией, раз такие легкомысленные и недалёкие»

Медіа та журналісти: «задроченное быдло», «скандальноизвестное одиозное», «издание Сороса», «опустившаяся до маразма», «обезьяна перепуганная», «влюблённый в себя пропагандист», «одиозная помойка», «фейковая помойка», «глупое, причастное к пропаганде войны и насилия, самовлюблённое животное»

Порошенко: «главный государственный и военный преступник», «недалёкий диктатор», «мародер»

Політичні опоненти: «ебантесса», «включённые по квоте гомосексуалистов», «политические гомосексуалисты», «назначенный по квоте гуманоидов», «золотой призёр рейтинга самых ограниченных в развитии»

Фракція «Слуги народу»: «набранная по газетному объявлению случайная политическая сила»

Активісти: «бродячие радикалы», «бродячие рогули», «бродячий ширпотреб», «бродячие животные», «бродячее быдло», «бродячий с растянутыми коленями мусор», «патриоты-мародеры», «тунеядцы, ряженные патриоты», «блудячий воровской соросятник», «облезлые порохоботы», «свезённые всех мастей рогули», «моральные уроды», «преступное отребье», «майданное отребье», «майдановское животное», «больное маргинальное животное», «амебы», «воши», «политические и обычные гомосексуалисты», «радикальные гомосексуалисты», «глупые гомосексуалисты», «тупые гомосексуалисты»

венедіктова прокуратура суд стерненко роcія революція гідності оаск порошенко портнов російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні