І

Івано-Франківськ: епідемія за підтримки міської влади, «Свободи» та Зеленського

Прикарпаття стало епіцентром епідемії коронавірусу в Україні. Кількість хворих поступово зростала ще з осені, але місцева влада за виборами та святами вперто цього не помічала.

Мобільний госпіталь для хворих на COVID-19 у Івано-Франківську, лютий 2020. Фото ДСНС
Мобільний госпіталь для хворих на COVID-19 у Івано-Франківську, лютий 2020. Фото ДСНС

Субота, 27 лютого.

Цього дня на Івано-Франківщині зафіксували найбільше нових випадків коронавірусної інфекції COVID-19 у регіоні за весь час пандемії – 892 (!). Франківщина встановлює сумні рекорди в Україні за кількістю хворих вже майже місяць. Профільні лікарні переповнені, бракує медичного персоналу.

За тиждень у Богородчанах (за 15 км від обласного центру) для хворих на COVID-19 розгорнули мобільний госпіталь, в Івано-Франківську людей почали госпіталізовувати в окремий корпус пологового будинку, а у Верховині взагалі закрили пологове і дитяче відділення районної лікарні, щоб лікувати там хворих на коронавірус. В області встановили блокпости, обмежили рух транспорту, закладам харчування дозволили працювати на виніс, а непродовольчі магазини закрили. Франківщина переживає третій локдаун.

Кількість хворих на Прикарпатті не зросла раптово за тиждень, як може скластися враження через нинішню ситуацію в області. Місцева влада замість того, щоб зупинити пандемію, довго воліла її не помічати. До сьогоднішньої ситуації Івано-Франківськ рухався крок за кроком вже пів року. Варто згадати, що відбувалося тоді, щоб зрозуміти причини сьогоднішніх подій.

Епідемію затьмарили вибори

У серпні минулого року в Україні очікували першу потужну хвилю коронавірусу. На Прикарпатті почали фіксувати понад 100 випадків на день, до того – по кілька десятків. Прикарпатські міста та райони починають вносити до червоної зони. Міський голова Івано-Франківська, член партії "Свобода" Руслан Марцінків критикує поділ країни на зони та публічно «посилає лісом» центральну владу.

Із 31 серпня до червоної карантинної зони потрапляє й Івано-Франківськ. Проти запровадження обмежень в обласному центрі розпочинаються акції протесту – підприємці збираються під адмінбудівлями та поліцією. Їх активно підтримують міський голова та політичні партії. Всі готуються до місцевих виборів 25 жовтня. Вочевидь, для них голос виборця важливіший за його здоров’я, а іноді й за життя.

На початку вересня з офіційним початком передвиборчої кампанії в Івано-Франківську розгортається активна агітація – одні кандидати у депутати співають у дворах серенади, інші проводять родинні свята з масовим скупченням людей і без дотримання карантинних обмежень. У більшості з них бере участь і міський голова Івано-Франківська. Фотозвіти однопартійці Марцинківа виставляють у соцмережах.

Місцевий депутат Роман Харук агітує мешканців Івано-Франківська, вересень 2020.
Місцевий депутат Роман Харук агітує мешканців Івано-Франківська, вересень 2020.

Замість розробки плану виходу з червоної зони, Івано-Франківська міська рада вирішує скасувати її через суд. До слова, справа ще досі тягнеться.

Вже у вересні госпіталізують вже далеко не всіх хворих, а лише важких. Деякі медики попереджають, що місця в лікарнях закінчуються, але влада мовчить. До прикладу, на початку вересня лікар-реаніматолог Івано-Франківської центральної міської лікарні Іванна Дидик написала у Фейсбуці, що в лікарні не залишилося місць у реанімаційному відділенні та вільних апаратів ШВЛ. Вона звернулася до франківців із проханням дотримуватися карантинних обмежень та не брати участь у масових заходах.

Інформацію поспішили спростувати мер міста та керівництво лікарні. Мовляв, кількість хворих у медзакладах зменшується, а ситуація під контролем. Згодом допис лікарки про критичну ситуацію в лікарні зник із соцмереж.

Тим часом один за одним відбуваються з’їзди різних політичних партій за участю десятків делегатів з усієї області. Не боїться червоної зони під час передвиборчих перегонів і президент Володимир Зеленський. 18 вересня він приїздить на Прикарпаття, щоб похвалитися великим будівництвом та представити кандидатів від «Слуги народу». Місцева ЗЕ-команда за участю президента та обласних посадовців збирається на стадіоні Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу.

Виборча кампанія у розпалі. У середині жовтня щоденна кількість заражених COVID-19 перевищує дві сотні. Хворих з Івано-Франківська шпиталізують у райцентри. Руслан Марцінків знову спростовує ріст захворюваності – мовляв, місць у лікарні немає через те, що у міські медзаклади привозять хворих із районів.

Вибори минули і міський голова отримав небаченмй рівень підтримки майже 85% проголосували за нього, його партія "Свобода" взяла близько 66% місць у міськраді. Антикарантинна риторика внесла вклад у результат. Та реальність вперто нагадує про себе.

Нарешті після виборів, 27 жовтня, Марцінків зізнається, що місця в лікарнях Івано-Франквіська таки закінчилися, а людей шпиталізують виключно з високою температурою і підтвердженою пневмонією. Саме тому вирішили розгорнути в місті 200 додаткових ліжко-місць, 80 з яких – в одному з корпусів пологового будинку.

У листопаді кількість хворих збільшується до пів тисячі за добу. До кінця місяця подеколи фіксують і понад 600 випадків щоденно. "Бізнес повинен працювати за будь-якої ситуації", - говорить мер Франківська у листопаді минулого року в інтерв'ю Текстам.

Але вже на початку грудня кількість хворих зменшується. Прикарпаття, як і вся країна, готується до свят і січневого локдауну. Міський голова критикує рішення влади запровадити карантин вихідного дня та 13 грудня збирає сотні франківців на відкритті ялинки.

Мешканці Івано-Франківська на відкритті ялинки у грудні 2020 року. Фото з Фейсбук-сторінки мера Івано-Франківська
Мешканці Івано-Франківська на відкритті ялинки у грудні 2020 року. Фото з Фейсбук-сторінки мера Івано-Франківська

Свята під час локдауну

1 січня 2021 року. На Івано-Франківщині понад 12 тисяч активних хворих. Щоденна статистика показує, що захворюваність спадає вже з кінця грудня – хворіє понад сто людей, одужує – кілька сотень. От втримати б таку динаміку. Та Новий рік прикарпатці традиційно зустрічають масовими заходами з нагоди Дня народження Степана Бандери. А влада власним прикладом показує, що коронавірус не може змусити зрадити традиціям.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та новопризначений голова Івано-Франківської ОДА беруть участь у святкових заходах без масок та дотримання дистанції. Хоча за кілька днів до того Андрій Бойчук назвав боротьбу з пандемією одним із пріоритетних завдань на посаді.

Андрій Бойчук та Руслан Марцінків під час заходів на вшанування пам'яті Степана Бандери
Андрій Бойчук та Руслан Марцінків під час заходів на вшанування пам'яті Степана Бандери

8 січня 2021 року. В Україні перший день локдауну. На Івано-Франківщину ринув потік туристів. Користувачі соцмереж діляться кількасотметровою чергою на курорт «Буковель». Там працюють не лише підйомники, а й заклади харчування та місцевий сувенірний ринок. VIP-гостем курорту став президент Володимир Зеленський. Фото з ним масово ширяться соцмережами.

Президент Зеленський під час відпочинку у Буковелі. У Європі перша хвиля ковіду почалася саме з гірсько-лижного курорту.
Президент Зеленський під час відпочинку у Буковелі. У Європі перша хвиля ковіду почалася саме з гірсько-лижного курорту.

Локдаун. В Івано-Франківську та райцентрах велелюдно. Попри закриття закладів харчування, компанії збираються біля центральних ялинок, у скверах та біля закладів, що працюють на виніс.

Під час жорсткого карантину представники влади вітають прикарпатців із Різдвом, Маланкою, Водохрещем. У соцмережах виставляють світлини зі святкувань. Їх найактивнішим учасником залишається міський голова Івано-Франківська.

Руслан Марцінків веде парад Маланок у Франківську 14 січня, колядує на Водохреща, приймає колядників та відвідує церкви.

Наприкінці локдауну статистика невтішна. На Прикарпатті знову росте захворюваність – кількість нових випадків щодня перевищує дві сотні. Але Івано-Франківськ святкує завершення різдвяних свят та жорсткого карантину.

31 січня Івано-Франківськ за участю 30 співочих колективів святкує Розколяду. Хоча день перед тим в області зафіксували понад 400 нових випадків COVID-19.

На завершення свята Марцінків традиційно спалює дідух, щоб захистити громаду від нечисті і зла

Але від нового спалаху коронавірусу меру захистити місто не вдається.

Досвяткувалися

Вперше на Прикарпатті найбільше випадків COVID-19 з усіх регіонів України виявили 7 лютого – 452. Тоді як в інших містах – мінімум удвічі менше. До прикладу, в Одеській – 212, Львівській – 202, у решті – менше за 200.

Особливої стурбованості різким зростанням кількості хворих місцева влада не виявляє. Лише через тиждень стає відомо, що у багатьох населених пунктах Прикарпаття наповненість ліжко-місць – понад 90%, а то й 100%.

16 лютого начальниця міського управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марія Бойко заявляє, що Івано-Франківська міська центральна клінічна лікарня переповнена. Там перебуває 525 пацієнтів, 95% з них – з пневмоніями. Третина потребує кисневого забезпечення. Пацієнти лежать у коридорах, в їдальнях та у кабінетах лікарів.

Ситуація в лікарні критична вже 12-й день, а пацієнтів госпіталізують, як і восени, в один з корпусів пологового будинку.

Читайте також: Як бразильці повірили, що всі перехворіли і здобули колективний імунітет, а потім поліція захищала лікарню від напливу хворих

Того ж дня вивчити ситуацію на Прикарпаття приїхав заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. А вже наступного дня, 17 лютого, обласна комісія з питань ТЕБ та НС ухвалює рішення ввести в області жорсткі обмеження. Адже лікарні переповнені, у медзакладах бракує кисню та кваліфікованого персоналу.

Комісія заборонила з 22 до 28 лютого закладам громадського харчування приймати відвідувачів – працювати можна лише на виніс. Роботу розважальних закладів, таких як нічні клуби та кінотеатри, заборонила повністю.

З 17 до 23 лютого у медичних закладах Івано-Франківської області додатково розгорнули 630 ліжок, з них 120 – у мобільному госпіталі у Богородчанах, який вирішили встановити після приїзду Ляшка.

Ще дві районні лікарні в області – Заболотівську та Верховинську – перепрофілювали під ковідні. У Верховині за добу закрили пологове та дитяче відділення, медикам поставили ультиматум: або працювати з хворими на COVID, або звільнятися.

Читати також. Ковід: легкий перебіг не такий вже й легкий. Як правильно хворіти і швидше відновитися.

З 20 лютого в області встановили 16 карантинних постів, на яких чергують поліціянти та медики, які мають оглядати водіїв і в разі потреби доправляти у медзаклади. До чергування на них залучили понад 30 студентів-медиків. Утім, за тиждень карантинні пости так і не довели свою ефективність. Водіїв оглядають вибірково. Тим, у кого підвищена температура, радять звернутися до лікаря. Нікого не госпіталізують, нікому не забороняють в’їзд. Навряд чи ці огляди зупинять вірус, наразі лише побільшало заторів.

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ще більше посилила карантин – з 26 лютого заборонила рух міжобласного транспорту. Виконком в Івано-Франківську відразу дозволив транспорту працювати в режимі спецперевезень, тобто за довідкою чи посвідченням з роботи. Щоправда, у перший день транспортних обмежень сотні медичних працівників не змогли дістатися на роботу, бо про них якось забули. Медикам обіцяли затвердити графік маршрутів для спеціального довезення на роботу. Минав перший рік пандемії.

Через жорсткий карантин серед прикарпатців посилюються і протестні акції. Наприкінці минулого тижня протестувати вийшли підприємці у Коломиї, цього тижня – в Івано-Франківську. Працівники магазинів та ринків почали пікетувати адмінбудівлі та перекривати дороги з вимогою дозволити їм працювати. Інакше погрожують перестати платити податки та продовжувати перекривати дороги. Адже їх вже втретє змушують закриватися.

Хто винен?

Після приїзду Ляшка на Прикарпаття заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко заявив, що спалах захворюваності на коронавірус в Івано-Франківській області почався з гірськолижного курорту «Буковель» – з посиланням на підрахунки Ляшка.

Із ним згоден головний санітарний лікар Івано-Франківської області Руслан Савчук, який зауважує, що «у січні ми мали повний локдаун, діяли певні обмеження, але водночас у нас активно працювала туристична, курортна зона Яремчанщина, зокрема Поляниця і безпосередньо туристичний комплекс «Буковель».

Заступник директора ЦМКЛ Володимир Вовчук вважає, що причиною стала друга хвиля з Європи та прогнозує поширення її на схід країни.

Черга_Буковель_Фото_Ярослава_Іваночка.jpg

Затор на дорозі до Буковеля, фото Ярослава Іваночка

Симптоми «британського штаму»

На переконання Оксани Кондрин – доцентки кафедри інфекційних хвороб Івано-Франківського національного медичного університету та лікарки Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні – коронавірус на Прикарпаття привезли й туристи, і заробітчани, які приїжджали на свята додому.

Оксана Кондрин припускає, що прикарпатці можуть бути носіями «британського» штаму коронавірусу, який поширюється на 70% швидше від попередніх мутацій.

Читати також. Чому для людства новий, заразніший штам коронавірусу навіть гірший за смертельніший.

«Останнім часом ми дуже часто спостерігаємо у пацієнтів кровохаркання, чого раніше не було. Наукова література свідчить про те, що це є однією з ознак «британського штаму», – пояснює лікарка.

Також лікарі кажуть, що у хворих на ковід змінилися симптоми – значно менше пацієнтів скаржаться на втрату нюху, хвороба може проходити без значного підвищення температури, а тривалість лікування – подвоїлася.

Підозри щодо «британського» штаму мають невдовзі підтвердитися або ні – у тяжкохворих мешканців області взято зразки, результати очікують цього тижня. Та зазначимо, новий штам якщо дійсно він поширюється не обов'язково може бути привозний. Адже мутації коронавірусу утворюються в тих місцях, де багато людей вже перехворіли. На жаль Україна не має необхідного обладнання, щоб самостійно визначати мутовані штами, аналізи передаються у німецьку клініку Шаріте.

Медики просять не відмовлятися від щеплення

Медики наголошують, що розірвати ланцюг поширення коронавірусної інфекції може лише вакцинація. Хоч цей процес може тривати понад рік, лікарі просять не відмовлятися від щеплення.

«Вакцина дає імунітет від усіх наявних на сьогодні штамів. Цій вакцині треба довіряти. Неправда, що внаслідок вакцинації або через вакцинацію помирають люди. Ця вакцина дає результат. Ми не знаємо до кінця, скільки діятиме цей імунітет: чи він буде рік чи він буде більше. Навіть, якщо рік, це перерве ланцюг захворюваності, – каже Володимир Вовчук. – Нам треба пережити ще цей рік: не захворіти й не померти».

Читати також. Вакцина з Індії. Що відомо про Covishield?

А Оксана Кондрин всіх антивакцинаторів запрошує відвідати хворих в обласній інфекційній клінічній лікарні Івано-Франківська.

«Обов’язково треба вакцинуватися. Вчені життя ставили на вівтар тої вакцини», – каже Кондрин.

Станом на 1 березня за весь час пандемії в області зареєстрували 64 959 випадків захворювання на COVID-19, одужали – 49 188 людей, померли – 1175. Зараз хворіє 14 596 прикарпатців, з них понад 11 тисяч – лікуються вдома.

івано-франківськ ковід вибори пандемія епідемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні