М

«Мальчик-президент» готується напасти на Росію. Моніторинг дезінформації №68

  • Нападали на Зеленського і покладали на нього відповідальність за зростання комуналки
  • Звинувачували Україну в агресивних військових планах
  • Порівнювали відмову від російської вакцини з сектантством та антивакцинаторським рухом
  • Перебільшували, що закриття каналів Медведчука засудили «тысячи крупнейших мировых СМИ»
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 8—14 лютого 2021 року

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

До аргументів на захист каналів Медведчука додали тезу про неякісну українську журналістику та потребу закрити (чи хоча б перевірити) й інші канали, використовуючи мову ненависті з вуст ведучого «4 каналу». Писали, що Україна готує «наступ» на окуповані території й навіть на «континентальную Россию». А у темі про відносини із зовнішніми партнерами захищали Дубінського, якого «кинули» в Офісі президента після зміни адміністрації в США.

Безпомічний Зеленський з диктаторськими амбіціями

Упродовж роботи над моніторингами ми постійно рефлексували, як змінюється ставлення дезінформаторів до президента Зеленського — як він перетворився з рятівника України від «фашистського режиму Порошенка» на його подобу та згодом навіть перевершив свого попередника. Так і минулого тижня російські мейнстримні сайти, відреагувавши на закриття каналів Медведчука, винесли в заголовок, що «У Зеленского нашли диктаторские амбиции: Ведет Украину к национальной катастрофе».

Російські сайти, що пишуть про Україну, тези про фашизм Зеленського поєднували з твердженнями про його слабкість та безпомічність: «В кресле президента пустота: никому не мешает и ничего не решает». На сайті «Украина.ру» його назвали «мальчик-президент» та зневажливо описували його лицемірство («пишет жене стихи на мове, хотя всем известно, что с дражайшей половиной он общается на чистом русском языке»).

Україна не може реалізувати «Минск-2», тому готує військовий наступ

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, багаторазово повторювали, що українська влада діє за вказівкою США: «Сейчас затеяли по указанию американских хозяев, а именно активизацию этого конфликта (в Донбассе).» А також звинувачували Німеччину та Францію у небажанні вести перемовини з російськими маріонетками на окупованих територіях. «Германия и Франция, участницы «нормандского формата», вступают в диалог спредставителями сирийской или венесуэльской оппозиции и с непризнанными государственными образованиями в Восточном Средиземноморье»

Повторювали й пропагандистські тези про агресивні наміри України: «Украинские оккупационные войска готовят «молниеносную» атаку на Донбассе». Влітку ми робили огляд даних ОБСЄ щодо обстрілів. Він засвідчив, що стріляють найбільше саме з окупованих територій. Показово, що з початку «перемир’я» українські військові зазнають втрат від обстрілів, снайперів та мін.

Дезінформатори також переконують, що українське суспільство не сприйме капітуляції через «мирні домовленості». «Любой президент, который попытается реализовать «Минск-2», будет немедленно свергнут местными радикалами, усиливающими свои позиции».

Телеграм-канали також поширюють брехню про підготовку наступу з боку українських військових. Зокрема ті, кого нещодавно викрила СБУ у роботі на Росію. Вони пишуть: «расходы, связанные с погрузочно-разгрузочными работами, возлагаются на Министерство обороны. Для чего нужно дополнительное топливо армии, тем более - из госрезерва? Когда в скором времени ожидаются его серьезные затраты... Пазлы будущего военного обострения в Донбассе складываются уже давно». Свої маніпуляції обґрунтовують рейтингами: «Зеленский, спасая свои жалкие остатки рейтинга, всячески демонстрирует, что Донбасс снова заполыхает».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Відмова від російської вакцини та «предательство украинского народа»

І українські зливні бачки, і російські сайти, орієнтовані на Україну, продовжують проштовхувати тезу «украинские власти запугивают граждан, так как сами ничего не могут дать своему народу». А разом з критикою провалу старту загальної вакцинації рекламують російську вакцину. Для цього українські сайти-сміттярки навіть цитували Пєскова (прессекретар Путіна), що «Глобальный спрос на российскую вакцину настолько велик, что потенциал производства сейчас не позволяет оперативно его удовлетворять». Який, втім, не пояснював, чому ж тоді у Росії такий інтерес до України як потенційного покупця: «если Украина не хочет, другим странам больше достанется, странам, которые просят эту вакцину и готовы ее принять с благодарностью». Насправді, як пише незалежне російське видання "Медуза", в Росії бракує потужностей для виготовлення вакцини. Ми писали про цю проблему в нашій статті. До того ж росіяни не довіряють своїй вакцині

Російські сайти були ще радикальнішими, зосередившись на критиці заборони Кабміном сертифікувати російську вакцину в Україні. Мейнстримні російські медіа публікували тексти під заголовками на кшталт «”Предательство украинского народа”: почему Киев отказывается от российской вакцины “Спутник V”» та стверджували, що заборона спричинена «психологическими проблемами»: «Украина — страна, пропитанная комплексами, национализмом, который она принимает за патриотизм, и ксенофобией. Соответственно, власть на Украине пуще огня боится продемонстрировать какую-то слабость перед лицом России»

А російські сайти, що пишуть про Україну, штампували українофобські тексти, в яких розмірковували «Политическое украинство — это даже не идеология. Это скорее секта. С характерными для любой секты забобонами и прочим (...) для них смерть — не худшее, куда хуже „зашквариться” поступком, не вписывающимся в их (…) систему ценностей и загубить тем самым бессмертную душу».

При цьому висміювали недовіру українців до Росії, бо це протирічить пропагандистському наративу про «братські народи» («Всё российское — плохо. Исходит от диявола. Анафема!»), намагалися загнати читачів в логічні пастки («эти же люди вполне смирились с потреблением российского газа, российского электричества и российского ещё много чего») і навіть звинуватили критиків російської вакцини в поширенні антивакцинаторського руху: «именно украинская власть, отказываясь от всеми признанного «Спутника V», создает недоверие к самому факту вакцинации».

А в Телеграмі, де блогери зазвичай ще менше обтяжують себе рамками пристойності, поміж іншого просували мову ворожнечі проти прихильників проросійських сил в Україні (автор пропонує вакцинувати проросійських громадян вакциною «Спутник») «А можно принудительно этим говном проколоть всех тех, кто проголосовали за опзж? А вдруг шо получится» та видавали фантазію за “інсайди”, припускаючи, що «Офис Президента спешит начать вакцинацию в Украине до того момента, как ВОЗ одобрит российскую вакцину Спутник V», оскільки «по международной программе COVAX, мы можем получить ту же самую русскую вакцину и тогда это будет еще больше зрада».

Закриття каналів Медведчука і перетворення України на Північну Корею

Минулого тижня, продовжуючи тему закриття каналів Козака-Медведчука, і українські маніпулятивні, і російські сайти багато згадували про реакцію на закриття каналів від світової медіаспільноти: «Европейские СМИ не исключают, что санкции Зеленского – это политическая расправа с Медведчуком». А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, відверто перебільшували: «Тысячи крупнейших мировых СМИ негативно восприняли это решение и заявляют, что такой шаг со стороны главы государства однозначно является наступлением на свободу слова на Украине».

Крім того, на російських сайтах, які пишуть про Україну, прогнозують, що «вседозволенность и безнаказанность ультраправых, категорический отказ от российской вакцины или циничный запрет оппозиционных каналов» найближчим часом доповняться «ещё одним логичным событием — запретом партии “Оппозиционная платформа — За жизнь”».

У своїх цілях російські дезінформатори часто використовують одіозні цитати із «опозиційного табору», щоб дискредитувати відмінну від їхньої позицію. Цього разу поширювали слова телеведучого «4 каналу» Остапа Дроздова, який робить собі ім'я на скандалах і контроверсійних висловлюваннях, які часто збігаються з російськими наративами. Наприклад, він закликав протестувати проти мобілізації під час гарячої фази війни.

Цього разу Дроздов використав мову ненависті, описуючи глядачів каналів Медведчука: «Одноклеточные потеряли свой корм, амебам больше нечего смотреть, инфузории-туфельки бьются в истерике и припадке». Російська дезінформація намагається показати ці висловлювання як загальну позицію української спільноти.

Завершували цей кейс зверненням Бужанського до Нацради «провести проверку деятельности упомянутого телеканала» та «рассмотреть вопрос необходимости применения санкций». Демонструючи таким чином гарний приклад вибіркового висвітлення проблеми неякісної журналістики в Україні. Адже нагадаємо, що канали Медведчука неодноразово ставали об’єктом перевірки, попереджень та штрафів з боку Нацради — через заклики до війни та розпалювання ворожнечі, показ забороненого російського контенту, цитати зі схваленням Путіна та запереченням війни або зовнішньої агресії на Сході, ненормативну лексику або приховану передвиборчу агітацію.

«Запад доит» Україну та налаштовує проти Росії

Щодо подій на міжнародній арені та взаємодії України з її партнерами — сайти-клікбейти найбільше хвилювалися за долю депутата Дубінського. Вони писали, що його «кинули и очень некрасиво» в Офісі президента: «исключенный из фракции "Слуга народа", участвовал в истории с "пленками Деркача" с ведома Офиса Президента». Причиною такої долі Дубінського називають нового президента США, після інавгурації якого в «Украине активизировались действия по «устранению» неудобных для США политиков и средств массовой информации».

Російські сайти (як орієнтовані на Україну, так і мейнстримні) багато обговорювали роль міжнародної спільноти в забезпеченні миру в Україні. Вони то погрожували силою: «Ни самолеты НАТО, ни Украины не будут летать над Крымом без нашего ведома и разрешения», то зневажливо відгукувалися про Україну: «Украина в общем-то уникальная страна — разодранная в клочья, самая нищая страна Европы». Але загалом роль України для них вписується в таку тезу: «Запад использует Киев в настоящий момент в качестве одной из составляющих гибридной войны, развернутой против России». Але частіше повторювали звинувачення у тому, що Україна збирається відбивати зі зброєю окуповані території і навіть «континентальную часть России».

У телеграм-каналах писали про виконання Мінських домовленостей «Свою часть обязательств Донецкая и Луганская республики исполняют неукоснительно. Проблемы только у киевских властей». Та покладали на західних партнерів «відповідальність» за виконання цих домовленостей Україною.

Також писали:

Комуналка і зубожіння

Дезінформатори продовжують тішитися відновленню імпорту електроенергії з Росії та відсутності «нормальной системы гарантирования достойного количества угля на складах», подаючи це як залежність України від Росії. Залякують заголовками на кшталт «Перезагрузка невозможна: «система жизнеобеспечения» Украины достигла дна». Якщо перевірити факти, на початку лютого Україна імпортувала близько 2—3% від своїх потреб в Росії. Це невелика кількість, яка потрібна, щоб збалансувати систему в період високих навантажень, спричинених неочікувано холодною зимою.

Поширення панічних настроїв та апокаліптичних прогнозів підтримують і українські маніпулятивні сайти, які закидають до теми про тотальне зубожіння підвищення тарифів на комуналку («Украинцы умышленно портят счетчики, чтобы не платить за коммуналку») та приплітають до цього кредити від МВФ: «Остается только спросить Шмыгаля, а на хрена брать кредиты, чтобы потом повышать и так неподъемную коммуналку и цены на энергоресурсы, если нашим людям уже сейчас нечего, извините, жрать после оплаты жилищно-коммунальных услуг?»

Монобільшість утримує страх і «деньги в конвертах»

Російські сайти, орієнтовані на Україну, насміхалися зі «зміни ідеології» партії «Слуга народу». Йдеться про «український центризм», який нещодавно назвав новою ідеологією партії її глава. Дезінформатори прогнозують, що скоро «идеология «СН» вильнет в правую сторону, а из президента начнут лепить отца нации, что закономерно в таком случае». Загалом прогнози — поширений прийом у дезінформації, бо їх у приниципі неможливо перевірити, але вони створюють певні переконання у читача.

У телеграм-каналах писали про «миллиардную коррупцию на Большой стройке», яка створила «черную кассу» для Офісу президента. Вони звинувачували ОП у політичній корупції і підкупі депутатів: «Теперь депутатов шантажируют конвертом как обезьян пряником, а для особых случаев есть силовики, которые собирают компромат на Слуг Народа и грозят уголовными делами сильно умным».

Традиційно без змін

Дезінформатори продовжують дискредитувати українських військових. Звинувачують їх у порушенні перемир'я, хоча жодних фактів не надають, а дані спостерігачів показують, що вогонь ведуть зазвичай саме з окупованих територій. Вони продовжують нападки на Православну церкву України. Про долю окупованих територій на Сході України продовжують писати «світло і оптимістично»: розповідають про те, що бойовиків вакцинуватимуть «Спутником» і що лишається сподіватися на Путіна, що він «не бросит». У темі Криму — розповідають про нові дороги, погрожують Україні та США через польоти біля території окупованого півострова та планують зняти там «ковидные ограничения».

Висновки

Дезінформатори у своїх текстах продовжують балансувати між тезами про фашизм і відкочування України до тоталітаризму та твердженнями про безхребетність і цілковиту залежність українських політиків. Зеленському одночасно закидають диктаторські амбіції та називають його «мальчик-президент», який «ничего не решает».

Решта інструментарію дезінформаторів теж залишається сталою: свої тези вони часто аргументують узагальненнями та перебільшеннями, як у випадку з «тысячами крупнейших мировых СМИ», які нібито засудили закриття каналів Медведчука. З їхньої легкої руки затримка початку вакцинації стає свідченням не проблем саме в цій сфері, а маніпулятивним твердженням, що представники влади «ничего не могут дать своему народу». До речі, вакцинація затримується в ЄС через те, що найбільший виробник вакцини AstraZeneca переоцінив свої можливості і відтермінував дати постачань.

Яскраві порівняння та необґрунтовані історичні паралелі, що мають легко запам’ятатися читачам, слугують пропагандистам інструментом, щоб перетворити Україну у свідомості читача на нацистську Німеччину чи Північну Корею. (Це дивно читати на російських сайтах, зважаючи на проблеми зі свободою слова в Росії). А конспірологічні наративи вписуються в контекст зміни влади в США та посилюються тезами про тотальну залежність України, яка є лиш інструментом «гибридной войны, развернутой против России».

Важко не помітити, наскільки імперськими є ці тези і як вони прагнуть нівелювати цінність незалежності України. Дезінформатори в унісон з Кремлем мріють про перетворення України лише на буферну зону та територію, на яку має право претендувати Росія, щоб захистити свої кордони.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформаціяпрацює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в них. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 15855 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні