П

Понад 100 тонн солодощів купили на новорічні свята за публічні кошти. Чи потрібно це дітям?

Ми подивилися, хто купує найбільше солодкого та скільки на це витрачають. Замовники найчастіше хочуть купити продукцію компанії «Рошен», рідше «Світоч» та АВК; шоколадки «Міленуім», «Рошен», «Корона»; батончики «Баунті». Найпопулярніші цукерки: «Ромашка», «Червоний мак», «Королівський шарм». Понад 100 т солодощів на 28.6 млн грн закупили напередодні новорічних свят через офіційний майданчик державних закупівель Prozorro Zakupki.ua.

- Мам, можна взяти цукерку? Я сьогодні ще не їла... — питає мене мала, випереджаючи моє наступне запитання про те, котра це буде цукерка за сьогодні.

Хтось ховає солодкі подарунки, якщо їх вручили не в присутності дитини, хтось обережно відкриває дарунок і заміняє наявні там солодощі на менш шкідливі. Напередодні будь-яких свят у шкільних та садочкових батьківських чатах часто можна побачити прохання дарувати будь-що, аби не солодощі.

Рекомендована доза цукру на день для дорослих становить 30 грамів, для дітей, залежно від віку — ще менше.

Об'єктивно, навіть у звичайні несвяткові дні діти часто споживають більше. Що ж відбувається на свята?

Традиція, коли чиновники чи керівники підприємств дарують дітям новорічні набори цукерок почалася після Другої світової у голодні сорокові. Так Радянський Союз впроваджував нове свято, тобто Новий рік, на противагу Різдву і проявляв турботу про злиденний народ, який цукерок у повсякденному житті й не бачив (докладно читайте тут). Та зараз часи змінилися і, по-перше, міська влада, а керівник на підприємстві й поготів, не має дарувати цукерки, адже це тхне авторитаризмом.

На відміну від СРСР, де про все дбала Компартія, в нормальних країнах про подарунки своїм дітям турбуються батьки. А, по-друге, у повсякденному житті цукерок наскільки багато, що ознакою доброго тону стає відсутність солодкого в раціоні дитини і дорослого, адже цукор — це ожиріння і рання смерть. Тому витрачати мільйони гривень і купувати сотню тонн солодкого — це зайво, дорого і шкідливо.

Ми подивилися, скільки солодощів було закуплено через Zakupki.ua.

Майже 36 т солодощів (цукерки, печиво, шоколад, вафлі тощо) на вагу у кілограмах, ще 220 тис. новорічних подарунків у штуках. Середня вага подарунків серед тих, де вона була зазначена — 530 г, медіана — 450 г. Буває більше — 490 г, 550 г, 818 г, 867 г, 1 кг. Але навіть якщо рахувати за медіаною у 450 г, це ще 99 т солодощів.

Ще для близько 60 тис. найменувань ласощів нам не вдалося встановити вагу. Наприклад, закупали цукерки у пачках, коробках, лотах без зазначення загальної ваги чи ваги за одиницю; ймовірно, помилково у дозах. Предмет закупівлі не завжди вказаний точно, тому на графіку нижче порахована кількість солодощів тільки для тих закупівель, де це було можливо.

Найбільше грошей витратила Укрпошта. 38.2 тис. новорічних подарунків обійшлися держпідприємству у понад 4 млн грн. Більш ніж мільйон на ласощі витратили також Громадська організація "Талановиті діти України" та відділ освіти і науки Полтавської міськради.

Серед переможців тендерів на постачання солодощів рідко можна побачити основних виробників кондитерки — "Рошен", "Світоч", "АВК", "Лукас". Солодощі купують у ФОПів чи фірм-посередників на гуртових базах. З 1 вересня по 31 грудня через Zakupki.ua пройшло понад 1000 закупівель за категорією закупівельного словника 021:2015: Какао, шоколад та цукрові кондитерські вироби. ПП "Діадема" виграло найбільше тендерів (48) — майже всі закупівлі на постачання солодощів у дитсадки Кременчука. В середньому на одну фірму чи підприємця припадає один-два тендери, не більше.

1.jpg

Типовий новорічний набір за 38 гривень, фото ілюстративне.

Що стосується побажань до фірми-виробника солодощів, то замовники найчастіше вказуть цукерки: "Рошен", рідше "Світоч" та АВК; шоколад: "Міленуім", "Рошен", "Корона"; шоколадні батончики "Баунті". Найпопулярніші цукерки у випадках, коли це зазначено: "Ромашка", "Червоний мак", "Королівський шарм".

Цукор — це шкідливо

Ми певні, ви не раз чули про шкоду цукру. Доданий цукор у раціоні сприяє розвитку діабету, ожиріння, серцево-судинних захворюваннь, перевантажує печінку. Про це йдеться у статті, опублікованій на сайті Гарвардської медичної школи. В ній, зокрема, посилаються на дослідження, яке виявило зв'язок між дієтою з високим вмістом цукру та більшим ризиком смерті від серцевих захворювань. Люди, які отримували від 17% до 21% калорій від додавання цукру, мали на 38% вищий ризик смерті від серцево-судинних захворювань проти тих, хто споживав 8% калорій як доданий цукор.

За інформацією МОЗ, смертність від серцево-судиних захворювань в Україні становить приблизно 67%, це вдвічі вище, ніж у середньому в світі (31%). У дітей надмірне споживання цукру є основною причиною карієсу.

закупівлі datavis інфографіка світоч авк цукор новий рік суспільство рошен солодощі

Знак гривні
Знак гривні