П

П'ять причин видалитися з Telegram просто зараз

У західному світі вирують дискусії, на який месенджер варто перейти після того, як WhatsApp оголосив, що збирає нові дані користувачів. Частина людей почала схилятися до Telegram. Цей застосунок позиціонує себе як кращу альтернативу WhatsApp та іншим месенджерам – однак він не настільки безпечний, як ви думаєте (і як він себе виставляє).

ілюстрація: Vice
ілюстрація: Vice

Ця стаття спершу з'явилася в VICE Germany. Наводимо дещо адаптований (передусім із гіперлінками на українські матеріали для пояснення, де можливо) переклад:

Telegram – програма фірми, зареєстрованої в Дубаї, яка має імідж бунтівної та близько 400 млн користувачів. Її засновник Павло Дуров, якого колись вважали таким собі російським Марком Цукербергом, втік зі своєї країни в 2014 році після того, як Кремль силоміць забрав контроль над вКонтакте, іншою соціальною платформою, яку заснував Дуров.

Застосунок часто позиціонується як такий, що виступає "проти великого техбізнесу" та "за права на приватність". Наприклад, його FAQ стверджує, що "прибуток ніколи не буде кінцевою метою Telegram". Але всупереч маркетингу, який виставляє месенджер як кращу, безпечнішу версію WhatsApp, політика приватності компанії не зовсім кришталево чиста.

Ось п'ять причин, чому Telegram – аж ніяк не та альтернатива, на яку ми всі чекали.

Наскрізне шифрування не є автоматичним

Жартівливий (чи ні?) скріншот для ілюстрації: обговорення купівлі кокаїну. Vice
Жартівливий (чи ні?) скріншот для ілюстрації: обговорення купівлі кокаїну. Vice

Наскрізне шифрування гарантує, що прочитати повідомлення може виключно відправник і отримувач, а інші люди, які можуть перехоплювати дані, побачать їх лише як безглуздий набір символів. WhatsApp автоматично пропонує таке шифрування з 2016 року – а Telegram ні.

Чати на Telegram шифруються, лише якщо ви особисто активуєте "таємний чат" для кожного конкретного контакту. Але якщо хтось з-поза вашого списку контактів напише вам і, скажімо, спитає, чи не продаєте ви траву – ваш чат більше не в безпеці, навіть якщо ви активували опцію для всіх, кого знаєте. Групи та канали Telegram також не шифруються за замовчанням. Якщо ви знайшли групу чи канал, шукаючи за ключовим словом – є ризик, що ваша комунікація не є безпечною.

Telegram зберігає повідомлення в "хмарних чатах", які аналізують "автоматичні алгоритми" з метою запобігти фішингу чи спаму. Однак розслідування 2018 року від Motherboard виявило, що поліція Німеччини також роками стежила за повідомленнями в групах Telegram.

Тим часом засновник компанії Павло Дуров продовжує заявляти, що приватність – фундаментальне право, і говорить про конкуренцію між Telegram та WhatsApp як про битву між добром і злом. "Більшість користувачів інтернету і досі є заручниками імперії Facebook / WhatsApp / Instagram", – писав Дуров у блоговому дописі 2019 року під назвою "Чому WhatsApp ніколи не буде безпечним". Він зробив висновок: "Або ми – або монополія Facebook. Або свобода і приватність – або жадібність і лицемірство".

Telegram не відповів на питання Vice про те, чому наскрізне шифрування не є стандартом.

Telegram має доступ до ваших контактів і метаданих

Перш ніж відправити будь-кому повідомлення в Telegram, ви маєте надати програмі доступ до вашого списку контактів – точнісінько так само, як і WhatsApp. (Уточнення: Телеграм уже дозволяє встановити додаток, не надавати йому доступ до контактів і надсилати повідомлення, вручну ввівши номер отримувача або ім'я користувача - редакція )

Тоді месенджер копіює та зберігає кожнісінький контакт, тож вас можуть повідомляти, коли хтось із ваших знайомих з'являється в Telegram, і спонукати "правильно відображати імена в повідомленнях", як сказано в політиці приватності.

Все це дає програмі змогу збирати дані людей, які навіть не підписувалися на використання послуг. Інші програми, як-от Signal, знайшли спосіб збирати ці дані, анонімізуючи їх. Натомість Telegram навіть не відповів на запитання, чому він не застосовує подібний метод.

Так само як і WhatsApp, Telegram також збирає метадані – включно з вашою айпі-адресою та типом пристрою – та зберігає ці дані до року. Адреси ай-пі можна використати для ідентифікації людини та навіть її пересування у просторі.

Це може здаватися фантастикою, але, як афористично висловився колишній директор ЦРУ Майкл Гайден: "Ми убиваємо людей на основі метаданих". Він говорив про інструмент машинного навчання під назвою SKYNET, котрий проаналізував метадані 55 мільйонів користувачів мобільних телефонів у Пакистані та визначив цілі для ударів дронами армії США. За американською програмою безпілотного бомбардування було вбито від 2500 до 4000 людей, перш ніж у 2015 році SKYNET було викрито громадськості Едвардом Сноуденом.

Telegram толерує нацистів і конспірологів

Багато ультраправих екстремістів і груп, що сповідують теорії змови, перебралися на Telegram після того, як їх викинули з Facebook, Instagram та Youtube. Нині платформа Telegram є базою для німецьких заперечувальників Covid-19, які часто перетинаються з прихильниками екстремістських ідеологій, як-от з антисемітами та прихильниками теорії змови Qanon. Раніше розслідування також показало, як на Telegram вільно циркулює неонацистська музика.

Інше розслідування, здійснене німецькою організацією із захисту дітей Jugendschutz (що буквально й означає "Захист дітей" ред.), проаналізувало 206 матеріалів, які вважаються в Німеччині незаконними, включно із запереченням Голокосту та розпалюванням ненависті. Розслідування виявило, що Telegram не видалив 89% зазначеного контенту.

Дуров, засновник Telegram – великий прихильник свободи слова. "Telegram ніколи не улягав тиску з боку посадових осіб, які хотіли, щоб ми здійснювали політичну цензуру", – писав він у блозі. Проте насправді Telegram у минулому співпрацював із владою, зокрема з Європолом, видаляючи щороку до 200 тисяч акаунтів, пов'язаних із ІДІЛ-ДАЕШ. Журналісти Vice запитали у Telegram, чому ж ультраправий екстремізм не модерується подібним чином, але відповіді не отримали.

Групи та канали не є безпечними

Групи та канали в Telegram доволі зручні для мобілізації великих натовпів. Вони можуть містити сотні й тисячі акаунтів, мають велику місткість хмарного сховища для відео й аудіо та дають напіванонімність користувачам. Саме тому Telegram використовували активісти великих протестних рухів, як-от у Гонконгу та Білорусі, – любить нагадувати нам Дуров.

Але, як пише сайт новин технології ZDNet, розробники програмного забезпечення в Гонконгу у 2019 році застерігали протестувальників щодо використання Telegram, оскільки їхні дані там не перебувають у безпеці. Насправді, онлайн-інструкції показують, як легко здобути з груп і каналів Telegram інформацію, включно з паспортними даними та текстами повідомлень, маючи лише базові знання у програмуванні.

Цю інформацію можуть використати недемократичні режими, відстеживши, звідки надійшло конкретне повідомлення чи які користувачі є членами конкретних груп. Для порівняння, той-таки Facebook, якому публічно протиставляє себе Дуров, робить такий тип аналізу значно складнішим. Знову ж, Telegram не відповів на запитання про отримання сторонніми особами даних про користувачів.

Telegram непрозорий

Усупереч неодноразово заявленій відданості демократичним цінностям і свободі слова, Telegram не відповів на жодне з поставлених запитань. Команда Vice контактувала з компанією у лютому й потім у серпні 2020 року – й тоді також не дістала відповідей на запитання (щодо попередніх розслідувань).

Висновок: кидайте Telegram

Telegram користується успіхом як гібрид між застосунком для листування та соціальною мережею, але він всього-на-всього не є вдалим вибором, якщо вам потрібне надійне та безпечне спілкування. Наприклад, програми Signal, Threema та Wire кращі – хоча жодна з них не є досконалою.

Ось тут можна знайти деталізоване порівняння безпеки різних застосунків для спілкування, на основі якого можна зробити інформований вибір.

Оновлено, 12 січня. Для тих, кого не переконала ця стаття, і хто залишається в Телеграм. У нас є (принаймні, поки що) група у цьому сервісі, на яку можна підписатися і отримувати найкращі матеріали з сайту.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

диктатура інтернет безпека технології інозмі протести telegram

Знак гривні
Знак гривні