Я

Як захиститися від аерозольного передавання коронавірусу? Відповідають науковці та інженери

Професійні науковці зібрали свідчення та докази для створення рекомендацій у вигляді "запитання-відповідь".

Перекладаємо частково ці рекомендації, написані дослідниками, науковцями та інженерами.

На якій відстані від зараженої людини можна заразитися?

Є три варіанти:

Тісна близькість (менше ніж 1–2 м). При цьому відбувається значна кількість заражень – але зараження не є стовідсотковим. Деякі тісні контакти не призводили до інфікування.

Перебування в одному приміщенні. У багатьох випадках суперпоширення передача коронавірусу відбувалася під час перебування в одному приміщенні незалежно від відстані між людьми. До того ж існує дуже чітка залежність:

Наприклад, значна кількість випадків суперпоширення відбувається в таких типових умовах:

Жодного відомого випадку суперпоширення:

Для розуміння шансу заразитися добре пасує аналогія з сигаретним димом: уявіть, що навколо курять – очевидно, що ви надихаєтеся більше, якщо перебуватимете у приміщенні довше, якщо воно менше. Надихаєтеся менше, якщо будете біля відчиненого вікна. І так далі.

Існують навіть математичні моделі (тут професійна з формулами, тут для аматорів із повзунками для зміни параметрів, як-от площа приміщення, кількість людей, проведений час, наявність або відсутність масок).

Перебування на далекій відстані: наприклад, у різних кімнатах, або вхід у кімнату відбувається після того, як заражена людина звідти вийшла – немає жодного задокументованого випадку подібного передавання коронавірусу повітряним шляхом.

Це відповідає очікуванням для загалом "помірно" заразного вірусу.

Чи гарантує дотримання дистанції 1–2 м, що ти не заразишся у приміщенні?

Як і всі інші рекомендації, ця значно зменшує ризик, але не до нуля.

Правило "півтора метра" базується на думці, що великі краплини опускаються на землі. Втім, якщо хтось кашляє чи чхає – вони можуть пролетіти до 8 м.

Правило "півтора метра" також значною мірою захищає від аерозолів – дрібних краплин, які не осідають на землю. Вони все одно найбільше сконцентровані довкола зараженої людини, там само як сигаретний дим найгустіший біля курця. Розсіяння на відстані – основна причина, чому соціальне дистанціювання зменшує ризик передавання коронавірусу.

В який бік подадуться концентровані аерозолі від людини? Майже неможливо сказати. Повітря у приміщенні перебуває в постійній турбуленції, воно весь час змішується та змінюється. Хоча ви цього не відчуваєте, повітря у приміщенні постійно пересувається, зазвичай зі швидкістю 0.05–0.1 м/c, передусім через тепло від людських тіл. Тіло дорослого випромінює стільки ж тепла, як стара лампа розжарювання потужністю 75–100 ватів. Крім того, сонце через вікна нагріває поверхні, люди переміщуються, дихають. Нерівномірне нагрівання й охолодження створює складні потоки повітря. Ймовірно, ви бачили це, коли дивилися на пил у сонячному промені. Тож аерозолі рідко рухаються всі в одному напрямку.

Ці постійні зміни розсіюють аерозолі. Розсіяння зростає з проходженням часу та більшої відстані. Отже, чим далі ми будемо від інших людей у приміщенні, тим краще.

Скільки часу треба вдихати заражений аерозоль, щоб заразитися?

Вдихнути кимось видихнуте повітря раз або два – це дуже маленька ймовірність заразитися.

Кількість часу, який ви проводите у тісній близькості або у спільній кімнаті із зараженою людиною, дуже сильно впливає на те, яку кількість вірусу ви вдихнете. Й саме це диктує ризик того, що ви заразитеся. Нема чіткого часу – наскільки ми знаємо – але видається, що це мають бути хвилини.

Урядова агенція Центри контролю за хворобами (ЦКХ) Сполучених Штатів визначила умовно, що 15 хвилин розмови із зараженою людиною на близькій відстані – це типовий час інфікування. Втім, це видається випадковою цифрою, яку не підтверджують конкретні дані. Це також може створити хибне почуття безпеки, що нібито 5–10 хвилин тісної взаємодії гарантують безпеку, бо ж це менше за 15 хвилин. Людський організм не працює чіткими "порогами".

Скільки часу вірус залишається у повітрі в приміщенні?

Скільки часу вірус у повітрі залишається заразним, залежить від трьох процесів: від розміру краплин, їхньої кількості та руху повітря.

Віруси знаходили навіть у крихітних частинках, які можуть літати понад 12 годин, але зазвичай вірус за цей час деактивується.

Перебування вірусу в повітрі змінюється. Подумайте про чорну каву: скільки молока додати до неї, перш ніж смак молока переважить смак кави? Якщо ми додамо чашку молока (дозволивши суміші перелитися через край), результатом буде кава з молоком. Але якщо додати ще три чашки – то суміш стане на 95% молоком.

Так і з повітрям: у приватних помешканнях від 30 хв до 10 год треба буде, щоб 95% повітря замістилося – залежно від вентиляції. У громадських будівлях, де вентиляція (у країнах першого світу) краща, це забирає від 12 хв до 2 год, а в спеціально обладнаних лікарнях – заміщення 95% може забирати лише 5 хв.

Як захиститися від аерозольного передавання вірусу у приміщенні?

Не може бути повної безпеки – але можна сильно зменшити небезпеку. Що більше кроків ми здійснимо, то більше убезпечимося. Для цього слід уникати:

Як усе це запам'ятати?

Англійською мовою розроблено акронім: A CIVIC DUTY (громадський обов'язок) від слів Avoid Crowding, Indoors, low Ventilation, Close proximity, long Duration, Unmasked, Talking/singing/Yelling/breathing hard.

(Уникайте натовпів, приміщень, поганої вентиляції, тісної близькості, тривалого перебування без масок, розмов, співів, крику, важкого дихання):

Чого уникати? Дивіться розшифровку українською вище
Чого уникати? Дивіться розшифровку українською вище

А що треба робити?

  1. Якомога більше всього на вулиці – але це не чарівне рішення
  2. Маски – хоча вони й не на 100% ефективні
  3. Якомога краща вентиляція, включно з фільтруванням
Що треба робити? Коротка розшифровка українською вище
Що треба робити? Коротка розшифровка українською вище

Якщо люди не розуміють механізму інфікування – зокрема, порівняння аерозолю з сигаретним димом – вони часто нездатні застосовувати правила в незвичних ситуаціях.

З досвіду авторів цього FAQ, розуміння "це як сигаретний дим від інших, дихайте цим якомога менше" дуже швидко призводить до інтуїтивного розуміння зменшення ризику в конкретних ситуаціях.

Як зрозуміти відносний ризик різних середовищ?

National Geographic розробило спрощений онлайн-калькулятор для візуальної оцінки ризику.

Подібний калькулятор ми вже також пропонували:

Який шанс заразитися ковідом у гостях, барі, офісі чи школі? (ІНФОГРАФІКА)

За цим лінком усе можна порахувати, задавши площу приміщення, тривалість перебування, кількість людей, гучність співу чи розмови, наявність масок і вентиляції

Чи зменшують маски конкретно аерозольне передавання вірусу?

Так! Однозначно!

Фізика цього процесу добре зрозуміла. Пориста перешкода призводить до того, що значна частина аерозолів залишиться на цій поверхні. Це зменшує вірусне навантаження на організм. Наукова стаття в Science про це.

Це відео добре показує механізми фільтрації масок. Конкретно електростатика стосується лише професійних N95 та хірургічних масок – але все інше стосується будь-якого типу:

На жаль, є багато хибних уявлень про маски, зокрема:

Як треба й як не слід носити маски. Інфографіка New York Times

Чи носити маску надворі?

Хіба якщо ви постійно йдете крізь тісний натовп (міський тротуар десь у центрі Мангеттену). У ситуаціях, коли ви зустрічаєте інших лише зрідка, ознакою доброго тону буде не проходити, тершись плечима об іншого. Зробіть крок убік, забезпечивши нормальну відстань між вами.

Я бачив відео, як вейпер пропускає вейп крізь маску. Значить, маски не працюють?

Коротко кажучи, це відео дезінформує. Гази проходять крізь маску, а вже за її межами конденсуються, змішуючись із холоднішим повітрям. Навіть маска, яка затримує 80% усіх газів, усе ж пропустить досить, щоб утворилася видима хмарина.

Це не означає, що маска неефективна – це значить, що маска ефективна на 80%! Знову ж, сказати, що маска, отже, непотрібна – те саме, що заявити, що взимку треба ходити голим, бо пальто утримує лише 80% тепла, а не всі 100%.

Чи треба додатково захищати очі?

Очі є можливим, але не важливим способом передавання вірусу, оскільки через наші легені проходить значно більше повітря, ніж через них.

Втім, якщо прямо на вас хтось кашляне чи чхне – ризик балістичних краплин, які потраплять в очі, є значним. Саме тому продавці в супермаркетах додатково носять щитки на очах.

Але щитки не замінюють маски, бо зовсім не захищають від аерозолів, а маски – захищають.

Чи допомагають плексигласові бар'єри?

Вони корисні для уникнення прямого обміну рідинами як балістично, так і через аерозолі. Це потрібно там, де неможливо уникнути прямої близькості та зберігати дистанцію. Тому їх рекомендовано використовувати на касах, наприклад.

Утім, захист бар'єрів від аерозолів дуже обмежений. Вони недостатні для захисту від аерозольного передавання.

Ризик конкретних ситуацій

Таксі

Перебування у маленькому й закритому середовищі машини призводить до високого ризику інфікування від водія до пасажира чи навпаки. Значно зменшити ризик можна, якщо наполягати, щоб усі були в масках – і принаймні частково відчинити хоча б два вікна (не одне – для кращої циркуляції повітря й уникнення накопичення повітря, яке видихається).

Маршрутка – додано ТЕКСТАМИ

Це – як таксі, помножене на кількість людей.

Літак

У сучасних літаках дуже добра вентиляція та фільтрування. Ризик під час польоту походить передусім від безпосередніх сусідів по кріслах. Цей ризик зменшується, якщо всі носять маски й мовчать.

Авіалініям рекомендовано суворо стежити за носінням масок – а також залишати по одному місцю між людьми порожнім.

Гірша вентиляція відбувається під час приземлення та виходу, й тому в цей час особливо важливо, щоб усі були в масках.

Школи

Ми про це вже писали окремо:

Кімната, бар і клас: як коронавірус розноситься в повітрі й як запобігти зараженню (ІНФОГРАФІКА)

Коротко кажучи, школи, на жаль, виконують багато вимог для ефективного передавання вірусу:

Досі є дебати про те, наскільки добре передають хворобу діти – є свідчення, що чим молодші діти, тим менший ризик зараження.

Але, нагадаємо, вже виник "британський" варіант, який специфічно добре передається дітьми

Важливо якомога більше навчатися надворі, а також подбати про вентиляцію, яка досі погана у більшості шкіл (і не тільки в Україні – ТЕКСТИ):

Для уникнення нових заражень Covid-19 потрібно серйозно взятися за вентиляцію, особливо в школах

Дантисти

Під час багатьох процедур виникає велика кількість аерозолів: слина пацієнтів розлітається у вигляді аерозолів по всьому кабінету, очевидно, з вірусом у випадку заражених пацієнтів.

Ризик високий передусім для лікарів. Але якщо медики погано носять маски – вони можуть далі заражувати нових пацієнтів.

Важливо гарантувати добре провітрювання в кабінетах увесь час.

Ліфти

Зазвичай сучасні, нові ліфти вентилюються добре. Ризик заразитися від людини, яка проїхала перед вами, дуже низький. Перебуваючи в масці, важко заразитися, навіть якщо їдеш разом з інфікованим.

Водночас старі ліфти часто є закритими коробками практично без вентиляції. Ризик у таких значно вищий.

Намагайтеся їхати з якомога меншою кількістю людей, а якщо в ліфті є інші люди – звісно, всі мають бути в масках.

Громадські туалети

SARS-CoV-2 знаходили в калі, але практично в усіх випадках він був незаразним. Вірус знаходили також на поверхнях – але неясно, чи через контакт, чи просто він осів з аерозолів.

Вірус у туалетах може поширюватися через аерозолі. При цьому змивання води утворює значно менше аерозолів, ніж людина, яка каже слово "привіт".

Більший ризик становлять просто люди, які перебувають у приміщенні водночас.

Моєї конкретної ситуації тут нема, що я можу зробити для зменшення ризику?

Більшість ситуацій уже описано в цьому FAQ. Але якщо аналогій недостатньо, ось загальні поради:

Ці рекомендації створили спільно такі автори:

здоров'я суспільство медицина пандемія наука коронавірус

Знак гривні
Знак гривні