О

Оце так поворот! Інтернет-помийки пів року малювали рейтинги Пальчевському, а тепер його «мочать» і просувають Томенка

Тексти одними з перших ще на початку цього літа писали про фейкові рейтинги Пальчевського, які йому малювала невідома до того «Інтер-акція», результати якої активно поширювалися у рекламі на Facebook та сайтах-помийках типу politeka.net та znaj.ua.

Інтер-акція проти авторитетних опитувань (станом на 15.10.2020).png

Дані сумнівної «Інтер-акції» (пунктир) VS опитування авторитетних соціологічних служб (КМІС, Рейтинг, SOCIS, Центр Разумкова)

За якийсь час Politeka почала вже й сама проводити телефонні опитування. Їхні цифри істотно не відрізнялися від цифр «Інтер-акції» і так само просували Пальчевського як найбільш ймовірного кандидата для виходу у другий тур.

Politeka - телефонне опитування (07.09.2020) сайт.jpg

Скріншот новини на Politeka.net від 7 вересня 2020 року

Як підрахували колеги з проєкту «По той бік новин», від 17 березня по 1 жовтня на сайті Politeka.net було розміщено понад 950 публікацій про Пальчевського, при цьому абсолютно всі вони були максимально компліментарні. До того ж результати одного й того самого опитування із різними заголовками могли публікуватися щодня протягом тижня, навіть у вихідні.

Великий розворот

Однак на початку жовтня, за три тижні до виборів, щось пішло не так. Від 1 до 6 жовтня сайт не опублікував жодної статті про Пальчевського.

Політека починає мочити Пальчевського (10.10.2020).png

Скріншот сайту Politeka.net, що фіксує різкий розворот у ставленні до Пальчевського на початку жовтня 2020 року

Аж тут 6 жовтня риторика різко змінилася. Тепер Politeka мочить Пальчевського так, що аж гай гуде: його пов’язують із кримінальними авторитетами, російським бізнесом, корупційними скандалами та російськими спецслужбами.

Політека продовжує мочити Пальчевського (20.10.2020).png

Від любові до ненависті… Скріншот із сайту Politeka.net від 20.10.2020

Змінюється ставлення — змінюється і рейтинг

Разом зі зміною ставлення до Пальчевського змінилися і… дані телефонних рейтингів «Політеки» :)

У першому ж опитуванні після зміни політики Politeka перестала ставити на друге місце Пальчевського (він тепер аж на шостому місці!), натомість на «вакантному» другому місці тепер Микола Томенко, колишній проукраїнський політик з оточення Ющенка, а потім Тимошенко. Читачам пропонують повірити, що всього за місяць рейтинг Пальчевського нібито обвалився з 17,5% аж до 5,3%, а Томенко підскочив аж до 8,1% (хоча ще місяць тому його не було навіть у ТОП-5!).

Рейтинг Пальчевского стремительно летит вниз (Politeka) (19.10.2020).png

Підпис: Рейтинг Пальчевського «стремительно летит вниз» :-) (скріншот від 19.10.2020)

Зв'язок між Пальчевським і Томенком

Про зв'язок між кампаніями Пальчевського та Томенка свідчить те, що в усіх своїх опитуваннях «Інтер-акція» ставила на третє місце саме Томенка, причому його рейтинг коливався в межах 9−10%, хоча, за даними авторитетних служб у 2020 році, він ніколи не набирав більш ніж 2,4%.

Докази зв'язку між їхніми кампаніями на початку жовтня також знайшла Громадянська мережа «ОПОРА». Організація проаналізувала 2530 коментарів під рекламними повідомленнями з фейковими «рейтингами» Пальчевського і виявила мережу з понад пів сотні ботів, які створювали штучну активність у коментарях. Здебільшого вони хвалили Пальчевського і критикували Кличка, водночас часто піарили… і Томенка.

Однак 6 жовтня, коли «Політека» почала відверто «мочити» Пальчевського, цього не сталося з Томенком. Навпаки, тепер його «джинси» стало ще більше.

Politeka джинса Томенка (20.10.2020).png

Джинса Томенка на Politeka.net (скріншот від 20.10.2020)

Повстання (ро)ботів

Але й це ще не всі негаразди, які спіткали Пальчевського на початку жовтня. Як помітили автори вже згадуваної статті «ОПОРИ», навіть його боти, які ще зовсім недавно співали йому оди, раптово «прозріли» і тепер пишуть, що він «аферист» :)

Боти Пальчевського мочать Пальчевсьокго (жовтень 2020) (2).png

Боти Пальчевського мочать Пальчевсьокго (жовтень 2020) (1).png

Скріншоти зі статті мережі «ОПОРИ»

Тексти продовжуватимуть стежити за цією, безсумнівно, напруженою, але водночас дуже смішною та повчальною драмою.

псевдосоціологи київ пальчевський вибори-20

Знак гривні
Знак гривні