И

“Исполин общественного сознания” Фокін і тарифний геноцид. ДезМонітор №56

  • Фокін — єдиний, хто читав Мінські домовленості, а війну розв’язує Україна проти Росії, не навпаки.
  • Почалась осінь, і дезінформатори згадали про «тарифний геноцид».
  • Українські президенти щораз гірші, а Зеленський поводиться «феерически нагло».
  • Медведчук агітує за російську вакцину від коронавірусу.
  • Дезінформатори спекулюють Карабахом, щоб змусити Україну до поступок на Сході.
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року на інтерактивній візуалізації

Період: 28 вересня – 4 жовтня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Герой тижня

«Национальное Достояние Украины» Вітольд Фокін, про якого дезінформатори пишуть як про «основателя независимой Украины, 87-летнего Миротворца, Исполина общественного сознания».

Брехня тижня

Російський агент Деркач: «13 миллиардов долларов были коррупционным путем отобраны у населения и выведены из страны в виде облигаций внешнего государственного займа».

Звільнення «Исполина общественного сознания» Фокіна

Вітольд Фокін все ще залишається в центрі уваги маніпуляторів та дезінформаторів. Минулого тижня обговорювали його звільнення з посади першого заступника голови української делегації в Тристоронній контактній групі. І українські маніпулятивні видання, і російські сайти, орієнтовані на українську тематику, просували однакові тези.

Перша — «война — это удобная матрица для существования властного планктона в Украине», тому «политическая элита Киева не заинтересована в прекращении войны», а «всё, что делала Украина с 2014 года, было призвано ухудшить социальную ситуацию на территории республик до такой степени, чтобы они запросились назад». Відставку Фокіна пов’язували з офіційною відмовою виконувати Мінські домовленості, а сам Фокін ніби «единственный, кто читал в Раде Минские соглашения». Хоча нагадаємо, що перший пункт Мінських угод передбачає повне припинення вогню, і саме російські окупаційні війська нехтують режимом тиші та навіть використовують скеровані пожежі у бойових цілях. Проведення місцевих виборів напряму пов’язане з відновленням контролю над українським державним кордоном із Росією, про що замовчують ті, хто пропагує особливий статус та проведення виборів на території ОРДЛО.

Другу тезу найкраще описує російський заголовок «Смертельный враг нацистов: Представитель Украины впервые сказал правду о Донбассе и России». Її найбільше просували саме російські сайти, наголошуючи, що цитата Фокіна про відсутність війни України з Росією є підтвердженням поширюваних ними антиукраїнських теорій. Пишучи про “нацистів”, згадували Яроша, котрий «предложил Владимиру Зеленскому свою кандидатуру, в качестве руководителя украинской делегации» в ТКГ та цитували депутатів від ОПЗЖ, що влада своїми діями лише переконує, що це Україна веде війну з Росією, а не навпаки («Ракетоносцы В-52 над Украиной! Что это еще, если не война?»).

До речі, саме ОПЗЖ відчайдушно намагалась отримати вигоду від цих подій напередодні місцевих виборів. На шпальтах маніпулятивних видань вони розмірковували, що «так позорно сдав Фокина, Зеленский прямо перед выборами сделал настоящий подарок Медведчуку» та вкотре критикували “партію війни” – так вони називають вкрай миролюбного Зеленського.

Російські дезінформатори називали Фокіна «Национальное Достояние Украины» та писали про нього як про «основателя независимой Украины, 87-летнего Миротворца, Исполина общественного сознания».

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Гроші від високих комунальних тарифів ідуть на «мега-зарплаты соросовских топ-менеджеров»

Наближається опалювальний сезон, і ми очікуємо, що дезінформатори дедалі більше писатимуть про «тарифний геноцид». Маніпулятори використовують тему комунальних тарифів, щоб дискредитувати будь-яку владу в Україні. Вони звинувачували владу у високих тарифах, в яких «заложены сверхдоходы энергетических олигархов, мега-зарплаты соровских [припускаємо, що тут помилка і задумували «соросовских» — Тексти] топ-менеджеров «Нафтогаза», выплаты по пирамиде облигаций и кредитам МВФ, а также доходы многочисленных фирм-паразитов, принадлежащим тендерным коррупционерам”. Про «міфічне» підвищення тарифів на воду та електроенергію вже писали українські фактчекери, його просто немає.

В реальності в Україні ринкова ціна на газ, вона залежить від балансу попиту і пропозиції у європейських постачальників. Дезінформатори посилаються на свої розрахунки оптової ціни на газ в ЄС «цена упала до 36-54 евро за тысячу кубометров (1,1-1,7 гривен за куб)» і пишуть, що в Україні ціна висока у зв’язку з «”реэкспортом” и манипуляции с пресловутой “рыночной ценной”».

Ціна залежить від регіону, попиту та домовленостей з постачальниками. Україна конкурує за найкращу ціну з іншими країнами на рівних умовах. У перші десятиліття своєї незалежності Україна користувалася «особливими» умовами постачання газу з Росії. Завдяки ним газ був дещо дешевшим, але за рахунок дуже низької плати за транзит російського газу. А після 2006 Росія постійно підвищувала ціну на газ, аж поки вона не стала вищою ніж в ЄС. Читайте детальніше про російську газову політику в Україні у цьому звіті (з 11 сторінки).

Іншою темою для маніпуляцій стали слова Шмигаля про те, що солідарна пенсійна система стала тягарем для країни: «На Украине заявили, что в будущем не смогут выплачивать пенсии». Насправді ж Шмигаль нічого не казав про відмову України від своїх зобов’язань. Зараз в Україні існує лише солідарна система пенсійного забезпечення, в якій більшість людей отримує єдину, невелику пенсію. Шмигаль не пропонував її скасовувати, а лише доповнити накопичувальною складовою. Детальніше про те, чому більшість країн у світі має проблеми зі старінням населення та пенсіями, ви можете дізнатися з одного з наших проєктів, а про накопичувальну систему можна прочитати в цій статті.

Українські президенти — кожен гірший за попереднього

Маніпулятивні сайти поширювали слова російського агента Деркача про те, що «13 миллиардов долларов были коррупционным путем отобраны у населения и выведены из страны в виде облигаций внешнего государственного займа». Він звинувачував у цьому «ОПГ [беглого экс-президента Украины Виктора] Януковича и [пятого президента, нардепа от "Европейской солидарности"] Петра Алексеевича [Порошенко]». Тут є аж дві брехні, перша про облігації. Їх не можна «вивести» з країни. Це цінні папери, які випускає Міністерство фінансів для того, щоб залучити гроші до бюджету. Зазвичай Мінфін робить це, коли треба перекрити дефіцит бюджету, або ж коли є можливість залучити «дешеві» гроші з низьким відсотком замість дорогих кредитів.

Інша брехня, точніше, свідома маніпуляція стосується змішування ролі двох попередніх президентів України. Щодо Януковича є чимало доказів про те, що він і його оточення виводили незаконно зароблені гроші з України, є розслідування, заблоковані і повернуті в бюджет активи. Щодо Порошенка таких доказів і навіть справ немає. Загалом дезінформатори систематично дискредитують усіх українських президентів і намагаються показати, що кожен із них був гіршим за попередніх. Про команду Зеленського пишуть, що вона: «стала грабить её [країну — Тексти] по схемам Порошенко, взяла на вооружение идеологию и риторику прежней власти и окончательно обрушила свой авторитет в глазах народа».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також критикували Зеленського щодо перемовин із лідером Польщі: «подобный демарш Зеленского, который, во-первых, поражает совершенно феерической наглостью, во-вторых, полным отсутствием практических резонов для такого ультиматума». Ультиматумом вони назвали прохання українського президента відновити українські поховання на польській території. Плюндрування цих могил засуджують зокрема представники польської інтелігенції, а українська сторона просить у польських партнерів відновити поховання. Додамо, що російська дезінформація вже не вперше працює заради поглиблення спорів України з західними сусідами.

Також писали:

Вакцина від кума Медведчука

На українських маніпулятивних сайтах синхронно з російськими провідними медіа поширювали слова Медведчука про те, що «власти следует сосредоточиться не на строительстве дорог, а на покупке вакцины от COVID-19, которая уже разработана и применяется в России». Вони намагаються створити Росії образ потужного «покровителя», з яким потрібно підтримувати гарні взаємини, і за це Україна може отримати доступ до вакцини (наскільки безпечна та, що є в Росії — невідомо, її фактично не випробовували).

Як «Слуги народу» відмовились їхати «на передок» навіть заради місцевих виборів

Заплановане засідання партії «Слуга народу» на передовій було відкладено через погодні умови та епідемію. На цьому закінчуються факти й починаються маніпуляції. На зливних бачках нагнітали емоції («Они забыли про Донбасс, они год им не занимались. Поздно пиариться. Поздно ехать туда. Теперь это напоминает какой-то театр абсурда»), розмірковували про піар на темі миру як ключову “фішку” партії («ведь “большая стройка” и страна в смартфоне потерпели полное фиаско и не принесли рейтингов. А запрос на мир в обществе растет») та намагались запропонувати “корисніші” варіанти («Им бы следовало не выездное заседание фракции делать на Донбассе, а рассредоточить депутатов по Донецкой области, дать им флажки партийные и чтобы они прошлись среди людей, посмотрели на реакцию»). Зазначимо, що в Україні все-таки зараз активно будують дороги, додатком «Дія» користуються мільйони людей у своєму буденному житті.

Вже після інформації про відкладення поїздки приєднались і російські дезінформаційні видання, які працюють в Україні. Вони, посилаючись на «источник во фракции» видання Страна.ua, який спростував об’єктивні причини перенесення засідання, висміювали депутатів за нібито необґрунтований страх; «У некоторых страх вообще до абсурда доведен. Мол, мы поедем, по нам жахнут и будут перевыборы. Якобы – это такой план. Но это бред, конечно, просто боятся ехать».

Лякають Карабахом на Сході і вимагають поступок від України

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, намагаються знайти український слід навіть у подіях на Кавказі. Вони пишуть, що «Скрепя сердце им [українським урядовцям — Тексти] пришлось поддерживать Азербайджан в войне по поводу Нагорного Карабаха, а не близких им по грантам и духу сторонников Пашиняна». А також лякають прикладом загострення в Карабасі: «Для Украины Нагорный Карабах – ярчайший пример того, как не надо вести себя в ситуации локального конфликта при наличии неподконтрольной территории. И всё же, то, что мы видим на Донбассе – это не путь заморозки конфликта, а путь его бесконечного тления». Це на диво чесний опис російської політики на сході України. Росія не зацікавлена у припиненні насильства, навпаки для неї “тління” — це спосіб вічно зберігати вплив на Україну. Ціною «миру» в одній частині України вона вважає контроль над усією країною. Але вони у своїй політиці звинувачують Україну, прирівнюючи її до Вірменії, яка окупувала частину Азербайджану.

Висновки

Дезінформатори не перестають писати про Вітольда Фокіна, колишнього члена Контактної групи у Мінську від України, якого нещодавно звільнили з посади. Він неодноразово озвучував російську позицію щодо окупованих територій. Російські сайти за це називали його «миротворцем» та «национальным достоянием».

Окрім перемовин із Росією, на маніпулятивних сайтах повернулися до сезонної теми тарифів та комунальних послуг. Вони намагалися переконати, що енергетична незалежність від Росії не вигідна Україні. Але історія десятирічного газового шантажу показує, що гарні ціни на газ Росія пропонує лише тоді, коли їй доводиться конкурувати з іншими постачальниками.

Крім тарифів, дезінформатори спекулювали на темі пенсій. Вони спотворили слова Шмигаля про реформу пенсійної системи, видавши їх за твердження, що України не може платити пенсії.

Методологія

Ми шукали теми у 18053 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських провідних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських провідних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирав класифікатор маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні