П

Пропаганда на крові. Моніторинг дезінформації №55

  • Спільні навчання з військами НАТО на території України називали «самое настоящее вторжение»
  • Раділи з авіакатастрофи під Харковом, бо курсанти «завтра бы полетели бомбить Донецк и Луганск»
  • В Одесі шукають ще більш проросійську альтернативу Труханову
  • Обурюються згадками про українську автокефалію в шкільних підручниках
  • Малюють неймовірну підтримку проросійській партії ОПЗЖ
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 21—27 вересня 2020 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Колоніалізм тижня

Скучали за цитатами від “русского міра”? Тримайте свіженькі:

«Киев без России и в отдельности от России немыслим ни в каком случае. Киев – это одна из древних столиц русской земли, Киевщина – часть русского мира. «Украина» и «украинцы» происходят от слова «окраина», и слова эти появились во время польской оккупации западно- и южнорусских земель»

«Украинизация победила только после развала СССР и создания «самостийной» Украины. Однако это не отменяет того факта, что Киев, Чернигов, Полтава, Харьков, Одесса и Львов – это русские города, а Малая Русь (Россия) — часть русского мира. А нынешние украинцы – это русские»

Маніпуляція тижня

Російська деза видає коронавірусні тези та теорії змови, які поширює, за українські: «Неверие в COVID-19 на Украине имеет масштабы, характерные обыкновенно для крайне слаборазвитой цивилизации. Здесь предпочитают разглагольствовать об «обычном ОРВИ» и коварных планах властей сорвать выборы 25 октября. Некоторые пиарят идеи мирового заговора ради увеличения продаж защитных средств, ничуть не смущаясь, что заговорщики действуют в ущерб остальным отраслям экономики. Самые «продвинутые» предпочитают зреть в корень и искать того, кто придумал коронавирус нового типа. Последний же продолжает захватывать территорию, где популяция сдаётся с особо неумной податливостью, и не встречая со стороны аборигенов сколь-нибудь серьёзного сопротивления».

Військові навчання. «Вторжение НАТО на Украину»

Військові навчання "Об'єднані зусилля-2020" та проліт над українськими містами американських стратегічних бомбардувальників російські сайти, орієнтовані на українську тематику, використали як підтвердження зовнішнього управління Україною. Вони публікували матеріали під заголовками «Вторжение НАТО на Украину идет полным ходом» або «Учения ВМСУ с участием Великобритании – трусливая демонстрация Москве дуль из-за угла».

Також продукували “експертні” коментарі про «насыщение территории Украины натовским контингентом», що «действия НАТО у границ России являются провокациями» і що «это и есть самое настоящее вторжение… Давайте говорить прямо в глаза друг другу: агрессор находится на территории Украины!», забуваючи нагадати, що ці навчання є узгодженою з українським урядом відповіддю на реальну військову агресію з боку Росії та анексію Криму. Навіть звинувачували Україну в тому, що вона «первая нарушила свои международные обязательства, так как она есть внеблоковым, нейтральным и безъядерным государством» (країни самі визначають свій нейтралітет та (поза)блоковий статус, можуть його як ініціювати, так і скасувати).

Згадували й про реакцію Росії, яку «эти учения устрашают только в фантазиях “патрiотiв”». При цьому російські дезінформатори вкотре залякували своїх читачів, описуючи потенційну загрозу цих навчань для жителів Криму. З їхніх текстів випливає, що «Великобритания всеми силами пыталась обезвредить радары российских противовоздушных систем» в Криму, «американцы признались, что давно готовили и вооружали украинскую разведку, чтобы вести в Крыму диверсионную войну против России. Другими словами, помогали готовить теракты» (а ось це вже — вигадані приводи для репресій кримських татар), а «в течение всего сентября стратегические бомбардировщики США репетировали ядерные удары по Крыму».

Для жителів Донбасу дезінформатори вигадали теорію, що «ВСУ активно готовятся к штурму городов ЛДНР», аргументуючи це тим, що міжнародні військові навчання Rapid Trident-2020 ("Швидкий тризуб-2020") проводились на урбанізованій місцевості Львівщини, а «Учебный город также похож на многочисленные населенные пункты Донбасса».

Тези російських дезінформаторів підхопили в ОПЗЖ — партія за допомогою українських маніпулятивних видань поширювала свої коментарі про те, як «НАТО и США цинично используют Украину, как разменную монету своих геополитических интересов» і що «на нашей украинской территории, в среднесрочной перспективе планируется война НАТО и России». (Останнє повідомлення — дуже давня теза російської пропаганди та її місцевих рупорів, на ній колись заробляла гроші навіть “Прогресивна соціалістична партія” Наталії Вітренко).

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

«Если бы не разбились сегодня, то завтра бы полетели бомбить Донецк и Луганск»

Маніпулятори, зокрема ОПЗЖ, використали падіння військового літака під Харковом і загибель курсантів. Вони побачили в цій трагедії підтвердження тези про зовнішнє управління: «Крушение самолета АН-26 в Харьковской области, к сожалению, в очередной раз подтвердило, что США и НАТО цинично используют Украину в своих геополитических интересах, а власть Зеленского продолжает вести страну к катастрофе». Маніпулювали, що «в то время, как в Украине проводятся незаконные учения НАТО, наша армия продолжает использовать устаревшую технику». Як почати використовувати більш нову техніку та який зв’язок із навчаннями — не уточнювали.

А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, прикривали мову ненависті співчуттям: «Российские военные лётчики выразили соболезнования семьям погибших в катастрофе украинского АН-26. Жители Донбасса удивлены». А причиною трагедії маніпулятори називали те, що «Господь в будущем одних от смерти спас, а других к себе прибрал, чтобы они мразью не стали» бо «если бы не разбились сегодня, то завтра бы полетели бомбить Донецк и Луганск».

Вибори: федералізація, фейкова соціологія і всі проти Труханова

Поки російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжують писати, що «Местные выборы в Украине покажут тенденцию к федерализации страны», українські маніпулятивні видання заглиблюються в регіональні конфлікти та суперечки. Щодо Одеси, проросійські кандидати намагаються похитнути рейтинг Труханова, наприклад: «Сергей Кивалов уверенно выходит на первое место в мэрской гонке». На підтвердження цього публікують результати “опитування”, згідно з яким «лидер Украинской морской партии обогнал действующего мэра» (25% за Ківалова проти 24,3% за Труханова). Щоправда, за два тижні до цього опитування КМІСу продемонструвало підтримку Труханова на рівні 47%, а Ківалова – менш ніж 5%. Оскільки за ці два тижні ніяких серйозних потрясінь в Одесі не відбувалось, немає підстав вірити такій радикальній зміні вподобань.

Схожими прийомами користувалась і ОПЗЖ, яка на пост мера Одеси висунула колишнього губернатора Одеської ОДА нардепа Миколу Скорика. Продукували заголовки типу «Скорик готовится к сражению с Трухановым в двух турах», посилаючись на якусь свою “соціологію”: «По той социологии, которая есть у нашего штаба, центрального и нашего, одесского, шансы на то, чтобы победить Геннадия Труханова, очень высоки». Хоч і, на відміну від більш оптимістичного Ківалова, додавали, що «это нельзя сделать в один тур».

А от кандидат від партії Слуга народу Олег Філімонов «большинством экспертов признан техническим». Склад цієї більшості не уточнювали.

Також писали:

Томос в підручниках для 11 класу збурює РПЦ

Російські мейнстримні видання обурювались: «Украинским школьникам выпускных классов теперь предстоит изучать историю борьбы государства “за украинскую автокефальную церковь”». Включення до підручників з історії для 11 класу розділу про отримання Томосу називали «оболваниванием школьников» та вбачали в цьому «нивелирование влияния Русской православной церкви на внутреннюю жизнь украинцев».

«Остается только сожалеть, что подобные исторические фальсификации, созданные в угоду определенной политической конъюнктуре, сделали школьное образование на Украине оружием политической борьбы и инструментом оболванивания все новых и новых поколений украинских школьников, которые, разумеется, такого не заслуживают».

Висновки

Дезінформатори завжди нервово реагують на зближення України з НАТО. Нещодавні навчання "Об'єднані зусилля-2020" вони назвали «вторжением». Водночас бойові дії на Сході України та анексію Криму силами російських військовослужбовців вони описували зовсім по-іншому. Сам факт навчань став приводом ще раз звинуватити Сполучені Штати в підготовці “диверсій” у Криму. Ці міфічні диверсії давно стали прикриттям для політичних репресій проти кримських татар.

Іншою важливою темою, пов’язаною з військовими, стала катастрофа літака з курсантами на борту біля Харкова. Дезінформатори зловтішалися смертю військових та закидали, що майбутні військові пілоти «завтра бы полетели бомбить Донецк и Луганск».

Загалом збройні сили — центральна мішень для пропаганди. Головні наративи про українську армію стосуються того, що її “контролюють” іноземні держави та “намагаються використати” проти Росії. Або ж рівня її боєздатності та можливості опиратися натиску російських військових. Саме українська армія є основною перепоною для повномасштабного втручання Росії в українську внутрішню політику, і разом з тим, їй найбільше довіряють в країні. Саме тому довіру до неї намагаються підірвати пропагандисти.

Методологія

Ми шукали теми у 18845 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні