Г

Гарячі теми російської дези: “Кривавий режим Шмигаля”. Випуск №35

  • “Федералізація” повертається. Саме так інтерпретують суперечки мерів з центральною владою щодо карантинних заходів.
  • Нефьодов та Саакашвілі активізували повторення тези про “зовнішнє управління”.
  • Видання з кремлівської орбіти спотворювали пам’ять про трагедію 2 травня 2014-го в Одесі.
  • Ляшко й Тимошенко піарились на продажу землі й трудових мігрантах.
  • Після низки спростувань ОПЗЖ все ще поширює фейк про біолабораторії.

Період: 27 квітня — 3 травня 2020 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 27 квітня — 3 травня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 27 квітня — 3 травня 2020 року

Зеленський використає силовиків проти "партії мерів"

Цього тижня на сайтах-клікбейтах писали про “самоуправство мера Черкас”, який почав робити заяви про скасування карантину в місті до рішення уряду. Дезінформатори вже кілька тижнів поспіль використовують розбіжності між місцевою владою й урядом та президентом у ставленні до карнатину для аргументації своєї давньої тези про те, що Україна “федералізується”.

Часто звучало формулювання “партія мерів”. Ідею її створення дісно почали обговорюватися в українському політикумі. Дезінформатори пишуть, що мерам не вистачає “силовой и политической власти на местах”, а президент не повинен “совать нос в региональные дела”.

Щодо мерів є два головних наративи. Перший: “Зеленскому нечего противопоставить мэру Бондаренко. Совсем нечего”. Дезінформатори називають владу “импотентной” і дезорганізованою, погрожують, що вона “еще не раз пожалеет, что подняла руку на толкового мэра”.

Інший наратив — мери стали “зручною жертвою” для президента, на якій можна показати свою силу, на відміну від Путіна, російської церкви, корупціонерів та олігархів. В цьому наративі стверджують, що “принуждение местной власти к дружбе” є підготовкою до місцевих виборів. “Власть уже сообразила, что ей не победить под «зеленым» брендом, и ищет методы кнута и пряника для договоренностей с региональными властями”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, багато й негативно пишуть про мера Дніпра. Він нібито “выделил более 12 миллионов на рекламу себя и своих подвигов”. При цьому, більшість згадок про мерів йде з посиланням на анонімні телеграм-канали. Чому це погано? Такі канали легко можуть поширювати брехню та дезінформацію. Ніхто не відповідає за написане там своєю репутацією, канали продаються, відкрито пропонують розмістити дописи за гроші, значна їх частина наповнюється з Росії.

Ще про Філатова пишуть, що на нього у влади є “компромат”: “«Боря-могильщик» понимает, что, возможно, после карантина придут за ним и его окружением и кто-то «сломается» и сольет все тендерные схемы”. Тому йому та іншим мерам потрібен “иммунитет от силовиков”, а отже, він не може втратити посаду.

Звільнення "соросят" з митниці, "антиросійські" онлайн-уроки і "кривавий режим Шмигаля"

Сайти-клікбейти вже пророкують відставку уряду Шмигаля. Вони пишуть про те, що комітети Ради відмовляються затверджувати програму уряду. Якщо уряд отримує затвердження своєї програми від парламенту, він матиме річний імунітет від звільнення. Без затвердженої програми уряд "зависає в повітрі", і його можна відправити у відставку в будь-який момент. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, охрестили Шмигаля “кривавим” через мітинг підприємців на Банковій за ослаблення карантину, хоча силового протистояння на мітингу не було.

Дезінформатори стверджують, що Зеленський планує використати шум довкола програми Кабміну і його можливої відставки, щоб відволікти громадську увагу від значних поступок в енергетиці, які отримали компанії Ріната Ахметова: “вокруг на самом деле некачественно выписанной программы Кабмина можно будет устроить ритуальные пиар-танцы”.

Клікбейтери, як і російські сайти, орієнтовані на українську тематику, посилили атаки на колишнього голову митниці Максима Нефьодова. Його називають “соросям” та звинувачують в корупції: “План по таможне провален, коррупционные схемы расцвели как никогда, зато он ходит все время жалуется, что ему не дают работать, стучит «западникам». Зачем он нужен?

Іншою жертвою дезінформаторів стала вчителька, яка проводила урок з історії про Революцію Гідності. “Пятиклассникам на Украине показали очередной онлайн-урок, где под соусом патриотизма школьников учили ненавидеть Россию”. Щоб показати, звідки береться “ненависть к России”, дезінформатори спекулюють про “гранти від Сороса”, які начебто “отримала” вчителька. А її саму дезінформатори звинувачують у “лицемірстві”, бо вона в часи СРСР викладала історію партії в університеті. Уточнимо, що історія партії була обов’язковим предметом у радянській вищій освіті, і цей предмет зводився до систематичної державної пропаганди.

Верховна Рада: крики про "захист" землі та атаки на НБУ

Також цього тижня українські сайти-клікбейти багато писали про Юлію Тимошенко. Вона маніпулювала темою ринку землі: “готова приложить максимум усилий для того, чтобы украинская земля принадлежала украинскому народу”. І звинувачувала Нафтогаз у корупції: “По словам Тимошенко, “слуги народа” не желают даже рассматривать вопрос о коррупции в “Нафтогазе”, а у нее есть доказательства, согласно которым компания украла у государства 72 миллиарда гривен.”

Нагадаємо, що за останні роки Нафтогаз зумів налагодити реверсне постачання газу з Європи, відсудив у Газпрому майже 3 мільярди доларів (причиною спору були угоди, які уклала Томошенко на посаді прем'єра, і які передбачали обов'язкову оплату законтрактованих обсягів газу незалежно від того, отримувала їх Україна чи ні), уклав новий договір про транзит, провів анбандлинг та низку інших успішних реформ. А наостанок Тимошенко сказала, що Україні “не вижити”, якщо нею керують “любителі”. Судячи з усього сказаного, професіоналами є вона і її партія.

Крім Тимошенко, багато уваги клікбейтери присвятили Олегу Ляшку. Вони цитували слова колишнього депутата про те, що обмеження на виїзд з країни для сезонних робітників — це “закрепощение в рабство украинцев”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, лякають українців голодом через продаж землі: “весь этот крик вокруг COVID-19 был придуман, чтобы сократить население, особенно тех, кого кормить жалко”. А також знову й знову повторюють параноїдальну теорію про те, що “зовнішнє управління” хоче використати банки, щоб “відібрати землю” та віддати “іноземцям”. НБУ звинувачують у тому, що він начебто має “примусити” банки відбирати землю у селян. Маніпулятори хочуть використати негативну інформаційну хвилю щодо ринку землі для атаки на Національний Банк України як одну з небагатьох інтитуцій в Україні, що якісно працює. Також цю атаку можна пояснити тим, що НБУ націоналізував у “Приват” Коломойського і не дав росіянам комфортно вивести гроші з українських філій після початку війни в 2014 році.

В очікуванні грошей від МВФ та гастер-майдану

Українські маніпулятивні видання минулого тижня багато писали про неможливість для українців поїхати працювати за кордон через карантинні заходи, та про те, як “правительство попыталось взять под контроль миграционные потоки”. Нагнітали емоції щодо того, що владі для більшої ефективності “еще паспорта нужно забрать”, та фантазували про те, як “украинские олигархи через правительство теперь будут торговать украинцами, как живой силой”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, теж поширювали тезу про те, що Україна “не выпускает «на волю» рвущихся заробитчан”. Писали про "онлайн-бунты гастарбайтеров и угрозы организовать гастер-майдан” і розвивали думку про те, що обмеження на виїзд з країни нібито спричинене всевладдям олігархів, оскільки "олигархат Украины столкнулся с нехваткой рабочих рук внутри страны и необходимостью постоянно повышать заработные платы”. А всі спроби української влади домовитись напряму з іншими країнами про організацію рейсів та забезпечення трудових мігрантів належними умовами та офіційним працевлаштуванням описували таким чином: “Так откровенно рабскую силу никто в мире сейчас не продает, как это делает Украина, торгуясь с Западом по поводу судьбы заробитчан”.

Приводом стала затримка літака, який мав відвезти українських працівників до Британії. Ця подія викликала широке обурення в мейнстрімних українських ЗМІ. Згодом літак вилетів, а уряд офіційно оголосив, що чартери возитимуть заробітчан, у яких є робоча віза та медична страховка.

Продовжуючи тему стосунків із МВФ, українські маніпулятори жалкували, що “МВФ уже не рвется сотрудничать с Украиной, у него очередь, как за пенсионерской тысячей, из стран с куда более убедительной кредитной историей, чем мы”. А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, крім класичних тез про те, як “Под руководством МВФ Украина неуклонно превращается в сырьевой придаток Запада”, поширювали фейк про те, що “МВФ хочет создать в парламенте Украины должность своего спецпредставителя, чтобы контролировать нужные фонду законы (...) Предполагалось, что на это место будут рекомендовать Михо Саакашвили, однако у МВФ есть более надёжные кандидатуры”.

“Не назначите соросят в Кабмин — МВФ не даст денег. Не назначите соросят в набсоветы — МВФ не даст денег. Не продадите землю — МВФ не даст денег. Отдадите ПриватБанк Коломойскому — МВФ не даст денег. Уволите Сытника из НАБУ — МВФ не даст денег. Прошу заметить, что скоро год, как вы выполняете все требования "партнёров", а денег до сих пор нет. Не боитесь, что вашему премьер-министру прикажут отыметь свинью в прямом эфире (как в сериале "Чёрное зеркало") и будут опять угрожать не дать денег? А вы опять согласитесь…”

Річниця трагедії в Одесі і "озверевшие бандеровцы"

Річниця трагедії в Одесі 2 травня непропорційно часто з’являлась в російських ЗМІ. Вони, пишучи про події 2014 року, транслювали вже класичну тезу: “уничтожали куликовцев с прямой подачи и одобрения киевской хунты” за допомогою “озверевших бандеровцев и просто невменяемых отморозков” (насправді антимайданівцям допомагали вибратись, незважаючи на сутички). Також поширювали цитати депутатів Держдуми РФ, які вкотре вирішили, що мають право висловлюватись з цього приводу, залякуючи, що “если кто-то думает, что массовое сожжение людей в Одессе в 2014 году и ликование пробандеровских уродов по этому поводу по всей Украине прощено и забыто, что его удастся заретушировать, тот глубоко ошибается”.

Українські маніпулятивні видання зосередились на висловлюваннях лідерів ОПЗЖ на кшталт “Ни прошлая, ни нынешняя власть не хотят, чтобы Украина узнала правду о преступлении в Одессе”. Та на словах відправляли у відставку структури, які не дотримуються проросійської позиції. Цього разу “в связи с публикацией МИД Украины такого откровенно провокационного и цинично манипулятивного заявления, искажающего правду о причинах одесской трагедии, наполненного русофобскими штампами и клише в духе пещерного национализма Порошенко – Парубия – Турчинова”.

Полагаю, тем, чьи руки в одесской крови, лучше умереть, не дожидаясь, пока от них отвернутся нынешние заокеанские хозяева”.

Також цього тижня

Маніпулятори і дезінформатори продовжили писати про протести через карантин, які “в случае эскалации могут привести к развалу страны”. За підтримки Медведчука розганяти фейк про “работу американских биолабораторий на территории Украины”, супроводжуючи це висновком, що Медведчук — “главный патриот Украины”, оскільки він єдиний серед політиків, хто цей фейк озвучує.

Багато розмірковували про (не)призначення Саакашвіллі. Пророкували його перетворення на потужного опонента Зеленському (“Зеленский его достал, и назад он его уже не засунет”), та що “если ситуация сложится удачно, то Михо и на баррикады может народ поднять”.

Вкотре посилались на проросійський американський журнал Foreign Affairs, цього разу з тезою “В Америке задумались над признанием российского Крыма” та продовжували просувати ідею “об ущербе, который наносят странам ЕС экономические санкции” проти Росії. Щоправда, цього разу додавали тезу “о стране, которая терпит больше всего убытков из-за отказа от торговли с Россией, об Украине”.

Та просто знову робили все можливе, щоб закріпити за Україною образ “несостоявшееся государство, одно из самых несчастных в мире, которое не в состоянии решить проблемы собственного выживания”.

Висновок

Застосовуючи свої традиційні методи, російські дезінформатори вишукують “лінії розлому” і намагаються їх поглибити. Останніми тижнями вони пробують грати на протиставленні мерів та центральної влади, подаючи їх розбіжності щодо карантину як ознаку федералізації України, яка от-от розпочнеться.

Традиційно для української ситуації атакували інституції та осіб, котрі впроваджували реформи та робили державу більш ефективною. На цьому тижні під удар потрапили НБУ та несподівано звільнений керівник Митної служби Максим Нефьодов. Характерно, що атаки на НБУ збігаються з інтересами українського олігарха Ігоря Коломойського, який останнім часом все частіше займає проросійську позицію, а його телеканал 1+1 (не входить до нашого моніторингу) навіть показував конспірологічний сюжет про американські біологічні лабораторії в Україні, які причетні до “вироблення” коронавірусу.

Атака Юлії Тимошенко на “Нафтогаз” також суголосна з російськими інтересами, адже Нафтогаз ефективно протистояв шантажу Газпрому й навіть змусив його виплатити близько 3 млрд. доларів компенсації.

“2 травня в Одесі” є постійною темою, яка спочатку допомагала мобілізувати найманців, у тому числі і з Росії, для війни на Донбасі, а зараз використовується для того, аби показати, що Одеса — російське місто і знаходиться під українською окупацією.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

Зеленський використає силовиків проти "партії мерів"

Сажать надо коррупционеров, а не мэров: глава Черкасс упрекнул Зеленского в коррупции "слуг народа" | ukranews.com

Бесараб: если мэра Черкасс начнут «прессовать», то за него встанет не только его город, но и народ по всей Украине | kordon.org.ua

Борис Филатов потратит 100 миллионов на рекламу своих достижений перед выборами | antifashist.com

Кернес, Труханов и Филатов формируют региональное сопротивление против «Слуг народа» и Зеленского | naspravdi.info

Не Путину он грозит и не Портнову с Коломойским: Зеленский нашел слабое звено, кого можно засыпать угрозами | censoru.net

Звільнення "соросят" з митниці, "антиросійські" онлайн-уроки і "кривавий режим Шмигаля"

Спасти казну: Почему у Зеленского решили вспомнить о «старой гвардии» Януковича | xn--j1aidcn.org

Кто и как готовит отставку правительства Шмыгаля? | expres.life

Чистка в налоговой и таможне: «Соросята» еще вернутся во власть | expres.life

Украинским детям преподают историю с кастрюлей на голове | politnavigator.net

От истории КПСС до курсов Сороса. Теперь ясно, что школьная программа не просто тупа, но и опасна | nk.org.ua

Верховна Рада: крики про "захист" землі та лякалки про НБУ

“Призрак банкротства парит над Украиной” | ukrrudprom.ua

"Чуда не произошло": Тимошенко свергает Зеленского и поднимает народ. Осталось пару дней | pravda.rv.ua

Тимошенко отреагировала на предательство Зеленского. Исторический момент откладывается | akcenty.com.ua

Депутаты «Слуги народа» обмыли закон о земле в киевском ресторане | antifashist.com

Экс-нардеп пояснил, как украинский чернозём окажется в руках иностранцев | front-novorossii.ru

В очікуванні грошей від МВФ та гастер-майдану

Заробитчан не выпустят из Украины: олигархам понадобились дешёвые батраки | politnavigator.net

Украина подошла к критической точке. Миллионы нищих разнесут её на куски?! | ruinformer.com

Зе-сутенёры: Киев вымогает у стран ЕС деньги за каждую партию заробитчан | politnavigator.net

Річниця трагедії в Одесі і "озверевшие бандеровцы"

Бандеризация Украины – рутинный, фундаментальный государственный процесс | rusdnepr.ru

Одесский страх «зе-дебилов» — прелюдия повторения репрессий | novorossiy.info

«Одесская Хатынь»: Азаров призвал украинцев зажечь свечу в память о жертвах, зверски уничтоженных украинскими нацистами | front-novorossii.ru

Цинизм и манипуляции: Медведчук призвал отправить в отставку МИД за заявление о трагедии в Доме профсоюзов | ukrainianwall.com

Інше

«Это символ ада». Киевские наци возмущены восстановлением Вечного огня | politnavigator.net

Что страшнее: эпидемия, астероид или президент Зеленский? — эксперт | antikor.com.ua

Назначению Михаила Саакашвили вице-премьером противятся: Разумков, Шмыгаль и Аваков. Боятся... | ua24ua.net

Возвращение Саакашвили. Почему «Слуги народа» испугались «обезъяны с гранатой» | kordon.org.ua

Саакашвили как вставная челюсть Сороса | e-news.su

Адепт Сталина Кива предрек украинцам гибель и уничтожение от экспансии Запада | novorossiy.info

Методологія

Ми шукали теми у 10755 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні