Г

Гарячі теми російської дези: Використовують втому від карантину. Випуск №34

  • Суспільство втомилось від карантину”, а Україні пророкують роль “головної жертви” пандемії.
  • На річницю президентства Зеленського його критикували за те, що “Зеленский не Порошенко” і за те, що “Зеленский – Порошенко”. А з Росії повчали, як “закінчити” війну на Сході України.
  • Писали про непрості стосунки мерів великих міст з центральною владою і тиражували безкінечні пророцтва “федералізації” України.
  • Сватали Саакашвілі на посаду в уряді та звинувачували його в роботі на Сороса, олігархів та Авакова.
  • Шукали, чим дошкулити медичній реформі, побивалися за втраченим заводом та писали про корупцію в МОЗі.

Період: 20—26 квітня 2020 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 20—26 квітня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 20—26 квітня 2020 року

Коронавірус: всі втомились від карантину, але бояться 9 травня

Тема коронавірусу в дезінформаційному просторі поступово затихає. І хоч в українських мейнстрімних ЗМІ їй все ще приділяють багато уваги, маніпулятори підкреслюють: “общество устало от карантина”. Тому вони лише нагнітають, що “значительная часть общества уже просто не знает, как свести концы с концами” (не підкріплюючи такі висловлювання жодними даними) та продовжують бачити політичні причини у завершенні карантину 12 травня, припускаючи, що через це “снят вопрос празднования Дня Победы, который является в Украине государственным праздником, однако за последние 6 лет получил определенный политический окрас и стал одним из поводов для накала внутриполитической ситуации в стране”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, безпідставно вважають, що “Украина может стать одной из главных жертв пандемии коронавируса в мире” та не менш безпідставно заявляють, що “в отличие от всех стран мира, даже включая Россию, Украина ничего не выделила на поддержку людей и бизнеса”. Україна ухвалила низку антикризових заходів, включаючи податкові канікули, фінансову підтримку підприємців, запровадження мораторію на податкові перевірки тощо. Крім того, показник захворюваності на коронавірус в Росії в 10 разів вищий, ніж в Україні – 106500 проти 10400.

Рік Зеленського. “Вернуться в Золотой Век Януковича уже невозможно”

Минулого тижня майже всі підбивали підсумки року президентства Зеленського. В центрі уваги був фільм “Рік президента Зеленського” – його поруч із мейстрімними ЗМІ обговорювали українські маніпулятивні видання і російські сайти, орієнтовані на українську тематику, активно поширюючи в'їдливі цитати “експертів”.

Найпопулярнішим дискурсом серед маніпулятивних видань було протиставлення Зеленського та Порошенка. Як підсумували найпоширеніші напрямки критики Зеленського на одному з сайтів-клікбейтів, “избиратели Порошенко возмущены тем, что Зеленский не Порошенко. Избиратели Зеленского, в свою очередь, возмущены тем, что Зеленский – Порошенко”. До другої категорії можна віднести і російські видання, орієнтовані на українську тематику, які критикували Зеленського за “пронатовский и прозападный вектор Порошенко”, через що зросла “конфронтация с потенциальными союзниками Украины, такими как Куба, Беларусь”.

Порівнювали Зеленського з Путіним, а Україну – з Росією: “в Украине государство подменяет анархия, а в России – чекистский коррумпированный режим. Однако институты не работают ни там, ни здесь – в этом смысле мы действительно один народ, как говорил Владимир Путин”. Припускали, що потік дезінформації проти Зеленського насправді спрямований на закріплення його влади, а не на дискредитацію: “Зеленский слабый президент, и как таковой, Москву во всех отношениях устраивает. Поэтому Кремлём дана команда мочить его, чтобы этим консолидировать украинцев вокруг своего президента”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, зазначили, що у фільмі Зеленський “цитировал реплики своих детей исключительно на русском языке” та зробив вигляд "будто с Путиным он общался на "ты". Але найбільше критикували за невирішене питання миру на Донбасі, наголошуючи, що Зеленському буцімто “ничего не мешает вообще не решить вопрос Донбасса (...) По сути, нам предложили потерпеть еще четыре года – ровно столько осталось до конца президентства Зеленского”. Ностальгували і за “домайданними” роками: “Вернуться в Золотой Век Януковича уже невозможно. Но хотя бы просто чтобы был мир”. Мейнстрімні російські видання давали кремлівські поради Зеленському, як закінчити війну на Донбасі. “«И теоретически, и практически это возможно», — сказал Песков. По его словам, для этого «достаточно выполнить последовательность шагов, уже довольно давно зафиксированную в минском комплексе мер»”.

“Вслед за неуверенностью президента могут последовать народные недовольства, которые могут легко перейти в очередной «майдан». После этого Зеленскому придется спасать свою жизнь в Российской Федерации, однако есть вероятность, что еще одного беглого украинского президента Москва не примет”.

"Феодалізація" країни та карантинні дисиденти: мери проти Офісу президента

Загальноукраїнський карантин вивів на передній план конфлікт між центральною та регіональною владою в декількох областях. Маніпулятори зазначають, що “феодализация страны продолжается”, а російські дезінформатори пишуть, що буцімто “центральная власть при Владимире Зеленском использует условия карантина, чтобы поставить провинции Украины в условия, куда более худшие, нежели в ненавистной майданщикам России”.

Мери Одеси та Харкова відзначились через “своеобразное карантинное «диссидентство»”. Мера Харкова Геннадія Кернеса, який відмовлявся зачиняти метрополітен на карантин та довго тримав харківські ринки відкритими, минулого тижня підозріло обходили увагою і українські маніпулятори, й російські дезінформатори. Зазначали лише, що “противостоять харьковскому градоначальнику в его вотчине могут разве что представители ОПЗЖ, идеологически близкие Кернесу, но пока в открытую они между собой не конфликтуют”.

А мер Одеси Геннадій Труханов, який теж довго відмовлявся зачинити на карантин ринок Привоз, спровокував хвилю публікацій про боротьбу за крісло мера та фраз з боку російських дезінформаторів на кшталт “главный вопрос дня: наплюет ли Труханов на проблемы своих избирателей, подчинившись ОП и возможно потеряв часть рейтинга, или войдет в конфронтацию с Киевом?”. Також нагадували про відмову від проросійської політики, як він “кинул всех своих оппозиционных союзников, договорился с Порошенко, окружил себя охраной из майданных нацистов, слил борьбу за городские памятники и названия улиц”.

Ще один “улюбленець”, який постійно фігурує в добірці маніпулятивних статей – мер Дніпра Борис Філатов (або, як його називають сайти-клікбейти, “Боря-могильник”). Його відеозвернення, в якому він заступився за мерів Харкова та Одеси, риторично запитуючи “новые «пидозры» в карантин — это разве справедливо?”, почали активно використовувати дезінформатори, які взяли цю цитату для підкріплення теми федералізації України. Нею пояснювали змову з іншими мерами з метою “выступить единым фронтом против Слуг народа и Офиса Президента по всей стране”. Філатов навіть надихнув російські сайти поширювати доволі нестандартні для них цитати, що “при Порошенко было лучше для местного самоуправления, чем сейчас”.

Поки мери Дніпра, Харкова і Одеси боролися за право самостійно визначати масштаби карантинних заходів, Роман Марцинків (мер Івано-Франківська) отримав кримінальне провадження через неприпустиму для публічної особи мову ворожнечі проти ромів. Так Марцинків став ідеальним антигероєм (себто, “нацистом”) для російських сайтів, орієнтованих на українську тематику. Вони цитували позитивну реакцію на його слова від Фаріон (“если бы украинские националисты были у власти, то они уже давно посадили бы всех «московитов» в товарные вагоны и вывезли бы их в Россию”) та вирішили, що негативна реакція з боку правоохоронців є виключно результатом впливу США: “Примечательно, что когда ранее на Украине звучали призывы создать резервации для жителей Донбасса [не звучали — Тексти], то никто и не думал возбуждать уголовные дела против авторов такого рода инициатив. (...) В этот же раз уголовное дело было возбуждено после критики со стороны посольства США в Киеве”.

Внаслідок епідемії російські дезінфоматори передбачають “парад суверенитетов” починаючи з Буковини, де спалах коронавірусу найсильніший. Це вже не вперше дезінформатори пишуть про такий "парад" — раніше вони використовували це формулювання, коли писали про конфлікт мера Харкова з місцевим головою ОДА. Це один із типових прийомів дезінформаторів: використовувати будь-які новини як привід просувати свої тези.

Саакашвілі: "скандаліст" на службі олігархів

Цього тижня маніпулятори використовували розмови щодо можливого призначення Міхеїла Саакашвілі віце-прем’єром з реформ. Вони шукали підхід до різних аудиторій: прихильників екс-президента Грузії переконували — Саакашвілі не призначать або зв’яжуть йому руки. Тим, кому не подобається грузинський політик з українським паспортом, — згадували попередні скандали і пророчили деструктивне майбутнє в українській політиці.

Сайти-клікбейти очікують від Саакавшілі бурхливих скандалів: “Саакашвили, если кто ещё не понял его психотип и его сакральную роль, это провокация оправданных скандалов. Это обозначение лишних и хитрых”. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, більш критичні до колишнього президента Грузії і користуються нагодою, щоб поширити вигадки про “зовнішнє управління”: “Саакашвили во власть, чтобы потрафить Джорджу Соросу и американским демократам”. Вони намагаються переконати, що посада для Саакашвілі — це компенсація для “зовнішнього управління” за уряд Гончарука, який несподівано відправили у відставку на початку року.

Саакашвілі також приписують зв’язок з олігархами. Причому, з кількома одночасно. Він то “не вылезает из каналов Рината Ахметова” (ми помічали таку тенденцію), то має допомогти Ігорю Коломойському прибрати до рук ПриватБанк.

Провідні російські видання писали, що Саакашвілі: “«ускорит ликвидацию» команды действующего украинского лидера Владимира Зеленского и обрадует главу МВД страны Арсена Авакова”. Звинувачувати когось в роботі на українських олігархів, західних фінансистів та Арсена Авакова – типовий прийом для дезінформаторів. А ми не втомлюємося звертати увагу на те, що всі згадані персони мають дуже різні інтереси. Людина не може бути “маріонеткою” в усіх одночасно.

"Кадровий дефіцит" медиків та корупційні схеми нового МОЗу

Карантин та епідемія коронавірусу стали прекрасним приводом для дезінформаторів, щоб продовжувати критикувати медичну реформу в Україні. Вони часто звинувачують медреформу в неспроможності ефективно протистояти викликам епідемії. В реальності ж, реформа спеціалізованих лікарень (наприклад, інфекційних, де лікують хворих на коронавірус) стартувала лише 1 квітня. Сайти-клікбейти пишуть про її старт: “Начал действовать второй этап реформы, а по сути – второй этап уничтожения людей”.

Як сайти-клікбейти, так і російські сайти, орієнтовані на українську тематику, писали про збанкрутілий завод “Буревісник”, де колись виробляли апарати штучної вентиляції легенів: “То есть, имея возможность производить собственные аппараты ИВЛ, Украина импортирует их с других стран, а госпредприятие, их изготавливающее, продаёт”. Завод не працює вже більше 10 років, у нього величезні борги за комунальні послуги і бракує обладнання.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також широко рознесли слова Міністра охорони здоров’я Степанова про “кадровий дефіцит” в медицині та інші “гріхи” медичної реформи. Їм підтакували нардеп від ОПЗЖ Ілля Ківа і самі дезінформатори, що писали про лікарні, які “брошены на произвол и самоуправство местных властей”. Самому ж Степанову нагадали про скандальну закупівлю костюмів для медиків за завищеними цінами, на яких “наварился” міністр.

Також цього тижня

Окрім згаданих вище тем, цього тижня дезінформатори поширювали фейк про “американські біолабораторії”, в яких нібито розробляються “смертельно небезпечні віруси”, а то й коронавірус. В Україні, за їхніми словами, проводились тестування й розробка “новых видов биологического оружия»”. Насправді ж українські лабораторії санепідемстанцій отримували донорську допомогу зі США. Вказану дезу поширювали канали Медведчука і Коломойського.

Також маніпулятори писали про погрози достроково зняти з посади в НАБУ Артема Ситника. Його відомство називають “мини-филиал ЦРУ” і звично закидають йому “зовнішнє управління” та “коррупцию в особо крупных размерах”.

Наостанок, дезінформатори не залишили без уваги українських націоналістів і тих, кого вони такими вважають (тобто, майже всіх — Тексти). “Националистические и фашистские взгляды остаются популярными на Западной Украине, потому что это проявление русофобии”.

Висновки

Цього тижня російська дезінформація видалася нам дещо млявою, без вогника і фантазії. Можливо, дався взнаки спалах коронавірусу в Росії та жорсткі карантинні заходи. Понад тим, ми бачимо продовження лінії на поглиблення розбіжностей між місцевим самоврядуванням і центральним урядом. Триває й багаторічна атака на досягнення в медичній реформі. Для Росії особливо важливо дискредитувати українську медицину не тільки тому, що це життєво важлива сфера, а й тому, що її реформувала українка, що народилася у США — Уляна Супрун. В тактичному плані ціллю інформаційної атаки може бути зрив другого етапу медреформи, який почався 1 квітня й проводиться в дуже непростих умовах пандемії та політичної нерішучості нинішньої української влади.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

Коронавірус: всі втомились від карантину, але бояться 9 травня

Украина в удавке карантина: что так и не так с продлением карантинных мер | lifedon.com.ua

Карантин в Украине ужесточат, виноваты верующие | bbcccnn.com.ua

Карантин двойных стандартов | spektrnews.in.ua

Карантин до 12 мая? Королевская предупредила о бедности и голоде, которые ждут Украину | nahnews.org

Украина станет одной из главных жертв пандемии — неутешительный прогноз от экономиста | rusvesna.su

Герман: Последний день карантина в Украине может стать первым днем, который приблизит конец действующей власти | crisis.in.ua

Рік Зеленського. “Вернуться в Золотой Век Януковича уже невозможно”

21 апреля — день украинского лоха. Эксперты оценивают первый год Зеленского | antifashist.com

Лирический блокбастер «Год президента Зеленского» - как очередной «абырвалг» в степях украинской политики | naspravdi.info

Год Зеленского: хотели как лучше, а получилось как при Порошенко | naspravdi.info

«А членом по клавишам там будет?» Украинцы комментируют анонс фильма «Год Президента Зеленского» | from-ua.com

Порошенко натворил дел, Зеленский добавит | akcenty.com.ua

Феодалізація країни та карантинні дисиденти: мери проти Офісу президента

Тактическое отступление. Как у Труханова закрыли «Привоз» и причем тут Кернес | kordon.org.ua

Труханов прогнулся под Зеленского? | front-novorossii.ru

Прогнувшийся под Порошенко мэр Одессы теперь пытается выдать себя за антимайдановца | politnavigator.net

Скандальный Филатов набросился на Зеленского: взяли просто в кабинете! | proua.com.ua

Обещавший «Вешать потом» признал: В России лучше | politnavigator.net

«Запаковать и вывезти»: мэр Ивано-Франковска изгоняет местных цыган за пределы города | antifashist.com

«Браво, Руслан!»: Фарион поддержала мэра Ивано-Франковска и призвала вывозить в товарных вагонах не только цыган | ukraina.ru

Саакашвілі: скандаліст на службі олігархів

«Хочет сбалансировать Авакова»: Но чем обернется для Зеленского назначение Саакашвили | glavred.life

Карлсон вернулся: чем опасен Саакашвили для Зеленского | skelet-info.org

Азаров: «Одиозный грузин» обеспечит жесточайший конфликт внутри власти Зеленского | antifashist.com

Карасев считает, что Коломойский с помощью Саакашвили намерен вернуть себе "Приватбанк" | slovodel.com

Дрожжи в нужнике: возвращение грузина-многофункционала | antifashist.com

"Кадровий дефіцит" медиків та корупційні схеми нового МОЗу

«Укроборонпром» готовят к ликвидации, а госпредприятие «Буревестник», производящее аппараты ИВЛ, продают | antifashist.com

Вымирающая профессия «врач» | naspravdi.info

Развал украинской медицины приведёт к параду суверенитетов | На Буковине закончились аппараты ИВЛ, заразившимся остаётся полагаться на волю Божью | e-news.su

Порношоу, экспорт масок и доктор Менгеле. Главные скандалы хипстера Нефедова, которого сняли с руководства таможней | ukrrudprom.ua

У семи нянек: власти имитируют борьбу с коронавирусом?

Також цього тижня

«Работают на Запад». Вадим Карасев объяснил, почему НАБУ попадает в скандальные истории | pravdanews.info

Украина официально превращена в полигон США для биооружия | politnavigator.net

Весенняя посевная в биоколонии США | pravdanews.info

«Клешня-то помнит». В Сети появилось видео из Калуша с зигующим на церемонии награждения ветераном СС «Галичина» | front-novorossii.ru

Украинское образование штампует кадры для клубничных плантаций – юрист | politnavigator.net

Методологія

Ми шукали теми у 12517 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні