Г

Гарячі теми російської дези: “Умиральні для народу”. Випуск №32

  • Лякаючі прогнози про коронавірус: Україна стане “рассадником COVID-19” та її “могут захлестнуть бунты” через тотальну кризу, зубожіння, маргіналізацію і криміналізацію
  • Порівнювали Україну з Росією, возвеличуючи останню
  • Намагались дискредитувати український волонтерський рух та сумнівались в доброчесності активістів
  • Вкотре дискредитували президентів, нинішнього через колишнього
  • Просували “сильну руку” в економіці, продуктову паніку та зневагу до української культури

Період: 6—12 квітня 2020 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 6-12 квітня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 6-12 квітня 2020 року

"Всемирный коронавирусный трындец" з українською специфікою

Українські маніпулятивні видання продовжують нагнітати і так складну ситуацію з коронавірусом. Минулого тижня вони звинувачували владу в бездіяльності в регіонах та заниженні показників кількості хворих, прогнозували масову еміграцію з України після епідемії та порівнювали Україну з Білоруссю: “в обоих случаях государство фактически скромно самоустраняется от ответственности за крайне неэффективное противодействие эпидемии”.

Російські видання, орієнтовані на українську тематику, припускали, що “Украинцы привыкли ничему не верить, но, с другой стороны, готовы поверить во что угодно под влиянием пропаганды”. Тому продовжували свої спроби посилити паніку навколо коронавірусу, супроводжуючи її сталою тезою про “недодержаву” Україну, яка “исчерпала ресурс своей государственности”. Вони, як і сайти-клікбейти, звинувачували уряд України в тому, що він “занижает данные о числе заболевших коронавирусом. Страна станет рассадником COVID-19, и когда она им станет, будет «постчернобыльская сага»”.

Часто порівнювали Україну з Росією, висміюючи першу і звеличуючи останню. “Это в дикой России, загибающейся сейчас от санкций и низких цен на нефть, могут строить какие-то никому не нужные больницы, производить тесты и готовить врачей. Наша сила – в строгой идентичности нации. Муралы, последовательная борьба с гибридным вторжением РФ, членство в НАТО и транш МВФ – вот украинский рецепт выживания в сложившихся условиях”. Намагались дискредитувати український волонтерський рух, називаючи волонтерів “соросятами” та сумніваючись в доброчесності активістів. “Специальность – волонтёр. Волонтёр, за что он живёт? За что он семью кормил? Ехал по селу, собирал картошку, консервацию? Ну, он же за что-то жил, за что-то заправлялся? Значит, ему деньги давали, значит он с этого волонтёрства жил”. Від себе додамо, що більшість волонтерів мають роботу, яка їх і годує.

Я так понимаю, что у шароварочников Путин и виноват в коронавирусе. Всё, что ни делается, то Путин виноват. Ну, а если серьёзно, сейчас на первом месте короновирус, потому что страна не защищена, мы беззащитны”.

Всемирный коронавирусный трындец наложился на постмайданный перманентный трындец и в итоге стал глобально украинским”.

Карантин: українці бідніють і готуються до протестів

З 6 квітня в Україні у зв’язку з епідемічною ситуацією були введені нові обмеження, серед яких необхідність носіння маски та документів, які посвідчують особу. Це очікувано спричинило резонанс в українських ЗМІ. Сайти-клікбейти називали карантин “цирк с сидением дома работоспособных молодых людей”, пропонували збіднілим українцям “паковать чемоданы: Европа загибается от нехватки рабочих рук” та прогнозували “экономическое цунами, после которого коронавирус покажется нам просто каникулами”. При цьому надавали експертні рекомендації щодо економіки: “правительству нужно раздать деньги и обеспечить население, в противном случае могут быть серьезные последствия”.

Українські маніпулятивні видання продовжували обговорювати відкриті ломбарди та працюючий Епіцентр: “Ломбарды и "Эпицентр" работают, но не работают люди. За унитазом –можно, в парк – нельзя...Помощи от государства нет, двойные стандарты и непонятные запреты”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також обговорювали карантинні заходи, проте в ОРДЛО карантин характеризували як “достаточно гуманные ограничения”, а для опису ситуації в Україні вкотре цитували Дубінського, що карантин “является доказательством аморальности и глупости правительства” та “геноцидом против украинского народа”. Прогнозували, що “рост безработицы приведет и к всплеску преступности, а также к усилению общей маргинализации”, та що “Украину могут захлестнуть бунты на волне недовольства условиями карантина, нищетой и безработицей”.

С нами можно делать все. Мы непобедимы. Ибо мы на все согласны. Идеальная страна для рабовладельца”.

Толпа может двинуться громить элитные клиники или же свергать власть. Смотря, кого она сочтет более виновного в том, что в больницах для простого народа нет ничего, кроме бирок на ноги”.

Українська медицина: “Умиральни для народа и vip-палаты для элиты”

Розмірковуючи щодо української медицини, українські маніпулятивні видання, наслідуючи дезінформаторів з Росії, проводили порівняння з РФ: “У нас свобода, у нас демократия, мы выбрали молодого президента, наши союзники США и ЕС, но новый мобильный инфекционный госпиталь на 500 коек заканчивают строить в России”. Насміхалися з українських лікарів: “И если буквально 5 лет назад местные врачи представляли собой настоящих специалистов, то теперь они больше напоминают туземцев, которые призывают к богам, чтобы победить ту или иную хворь”.

А ще намагалися викликати ненависть, пишучи про те, що “жители элитной Конча-Заспы под Киевом в связи с пандемией коронавируса COVID-19 приобрели себе личные аппараты ИВЛ”, не підкріплюючи це жодними фактами чи прізвищами, проте закінчуючи маніпулятивною пропозицією “законодательно запретить им лечиться за границей и в украинских vip-клиниках, обязать ложиться в свои районные больницы, в общие палаты!”. Це й так станеться, адже авіасполучення з іншими країнами в Україні закрите повністю.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, минулого тижня про українську медицину не написали нічого нового. Вкотре згадували “соросят”, яким “нет никакой надобности восстанавливать медицинскую отрасль, которую майдан уничтожал все предыдущие годы – по заданию Запада”. Придумували лякалки про те, в якому жахливому стані перебуває українська медицина: “Медикаментов, грубо говоря, нет доступных. Масок нет, перчаток нет, антисептиков тоже нет, если есть, то по 80 гривен”. Жодних фактів і конкретних випадків, як завжди, не наводили. І примудрялись, навіть пишучи про Киргизстан, згадувати Супрун: “особенно неблагоприятная ситуация сложилась в Киргизии, где медицину ослабили реформы в годы независимости, подобные тем, которые проводила экс-глава Минздрава Украины Ульяна Супрун”.

Україні потрібна "сильна рука" в економіці, щоб не було “голоду”

Сайти-клікбейти дуже багато уваги присвятили економічній програмі ОПЗЖ. Ті, в свою чергу, грали на симпатіях своїх виборців із промислових міст Сходу України: “говорили о необходимости усилить индустриальный сектор”. Як сайти-клікбейти, так і російські сайти, орієнтовані на Україну, часто зациклюються на “турботі” про українську промисловість. Згідно з опитуваннями, в січні 65% людей в Україні вважали, що в першу чергу економічна політика має бути спрямована на “відродження промисловості”. Також 54% опитаних сказали, що вони відчують “покращення економічної ситуації в країні”, якщо там будуть відкриватися нові заводи. В реальності за останні 20 років промисловість зменшила свою частку в ВВП у світі, а сфера послуг зросла це світова тенденція.

Дезінформатори-клікбейтери воюють із тими міфами, які самі й вигадали. Мовляв, в Україні реалізується жорстка неоліберальна економічна політика: “либеральной «дерегуляции» и святой веры в непогрешимость «невидимой руки рынка» создали благодатную почву для всевозможных форм паразитирования в условиях грянувшего кризиса”. Натомість, вони пропонують орієнтуватися на авторитарні країни з високим рівнем втручання в економіку наприклад, на Китай та Білорусь. “Мобилизовать силы, ресурсы, административные мощности государства... для стремительной победы над вирусом, кроме Поднебесной, не удалось никому”. Щодо Білорусі, вони часто розхвалюють тамтешню медичну систему: “Высокий уровень координации различных государственных органов и сохраненная по советскому образцу медицина старой доброй системы Семашко... стали залогом весьма успешного противодействия пандемии”.

Також на сайтах-клікбейтах Медведчук розганяє продовольчу паніку: “сообщение [Мінекономіки — Тексти] о запасах продуктов питания в торговых сетях стало для страны буквально шоковым”. Як наслідок, він пропонує: “ограничения продовольственного экспорта стали бы не только механизмом формирования необходимых запасов, но и способом расширения предложения на внутреннем рынке”. Продукти складають значну частину українського експорту, і якщо заборонити їх експорт, матимемо більше негативних наслідків для економіки. На п'ятий тиждень карантину подуктів у супермаркетах достатньо й без обмежувальних заходів.

Сайти-клікбейти разом із російськими сайтами, орієнтованими на українську тематику, продовжують розпалювати ненависть до МВФ. Як привід вони використали новину про те, що фонд ”собирается наложить мораторий на погашение тела и кредитов бедным странам”. В дійсності, МВФ надав грант найбіднішим країнам світу, щоб покрити їхні боргові зобов’язання на наступні 6 місяців, що дозволило б їм направити всі ресурси на боротьбу з епідемією. В списку країн, які підтримав МВФ, Афганістан, де вже десятиліттями триває війна, а також Нігер, Малі, Непал та інші найбідніші країни світу. Відсутність України в цьому списку — комплімент для країни та її економічної політики за останні 6 років.

Наостанок клікбейтери напали на зміни до бюджету, в якому Рада зберегла видатки на “культурно-патриотические мероприятия”. Так вони назвали витрати на Український культурний фонд, Держкіно та інші культурні інституції країни, створені впродовж останніх років. Маніпулятори намагаються переконати читачів, що видатки зберегли “по требованию партии Порошенко, так как эти средства осваивают идеологически родственные ей структуры”.

Зеленський зі "слабака" перетворюється на Порошенка

У дезінформаторів особливе ставлення до українських президентів: вони завжди розпалюють ненависть і зневагу до них. Перекручують факти та роздувають скандали, шукаючи, як би сильніше дискредитувати лідера держави. Зеленський тут не став винятком. Найпопулярнішим звинуваченням для нього є “слабак”. Його звинувачують у тому, що він не контролює свою фракцію в парламенті, що залежить від оточення та ситуативних союзників, від олігарха Коломойського, МВФ і Росії (залежно від нагоди, аудиторії та політичної мети публікацій).

Згідно з останнім опитуванням групи "Рейтинг", Зеленський залишається популярним — 55% опитаних задоволені його реакцією на коронавірусну кризу. Щоб позбавити його частини підтримки а отже, послабити Президента як інcтитуцію дезінформатори запевняють: можливо, Зеленський і непогана людина, але насправді він нічого не контролює. Впродовж минулих тижнів і сайти клікбейти, і російські сайти, орієнтовані на українську тематику, багато писали про “путч”, який нібито готує голова МВС Арсен Аваков. Цього тижня теж не обійшлося без спекуляцій через впливовість “головного силовика країни”.

“Арсен Борисович продолжает руководить всем и вся. Самолично объявил о том, что в Киеве общественный транспорт будет возить лишь медиков, работников экстренных служб, аптек и продовольственных магазинов”.

Крім Авакова, клікбейтери також пишуть про “бывших” Зеленського — його колишніх соратників, які вибули з владної команди. “Сейчас “бывшие Зеленского” “сотрудничают в части атаки на Ермака”. Вони стверджують, що це не лише інтриги оточення, але й пряме “іноземне втручання”. “И вот вся «соросовская рать» ополчилась против Ермака. Схемы американцев не меняются десятилетиями. Опять «кассетный скандал»”.

Інший напрямок дезінформації про президента — звинувачення у схожості з попереднім главою держави. “Зеленского шаг за шагом превращают в версию Порошенко”. Перетворенням на Порошенка називають майже всі кроки Зеленського, які не вкладаються у вимоги Москви. Наполягання на договорі про транзит газу, відмова виконувати “Мінські домовленості” на російський лад, голосування за ринок землі та інше. Що ж до самого колишнього президента, “Порошенко вместо того, чтобы давать показания и разучивать арестантские песни, приободрился и начал бегать по телевизионным эфирам”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, згадують і питання “миру”: “Сейчас Зеленскому крайне невыгодно заканчивать войну в Донбассе и идти к мирному разрешению конфликта”. Буцім-то війною президент може виправдати невдачі влади хоч війна очевидно приносить багато проблем та лих.

Підсумок

Знищення української держави

Заклики до бунтів і погромів, активне й дуже емоційне протиставлення “еліти” і народу — все це свідчить, що Росія намагається максимально використати епідемію для знищення української держави. При цьому варто зазначити, що керівник РПЦ в Україні митрополит Онуфрій заявив, що на свято Великодня служби в церквах цієї юрисдикції триватимуть (за офіційними даними, РПЦ має в Україні понад 12 тисяч громад , хоча не всі з них мають свої церкви). А отже, якщо віряни послухаються Онуфрія виникає великий ризик сплеску епідемії в Україні. При цьому, керівник РПЦ Патріарх Кіріл закликав російських вірян залишатися вдома. Слова Онуфрія почули віруючі в Україні, а слова Кіріла — в Росії.

Такі дії корелюють з прогнозами російських дезінформаторів про те, що Україна “станет рассадником COVID-19” та заявами про неефективність заходів, які запроваджує українська влада.

Революція Гідності — катастрофа

Дезінформатори писали про критичний стан української медицини, який начебто виник після Революції Гідності тобто, з моменту, коли Україна вирішила почати рух до західних цінностей. В нинішньому російському дискурсі відмова українців ідентифікувати себе як частину російського народу подається як початок тотального колапсу. Оскільки зараз епідемія, то відображення колапсу для дезінформаторів це стан медицини. Який, між іншим, значно покращився за останні шість років.

Агітація за авторитаризм

Також варто звернути увагу на рекомендації діяти в економіці як Білорусь, Росія і Китай. Насправді тут ідеться не про економіку, а про авторитарний політичний устрій, відмінний від західної демократії. Апелювання до економіки потрібні, аби знайти “точку згоди” більшості українців і далі вже нарощувати дискурс про потребу до повернення в лоно авторитарної Росії.

Управління Зеленським

Ми припускаємо, що дезінформатори починають порівнювати Зеленського з Порошенком тоді, коли хочуть добитися від чинного Президента потрібних їм кроків. Останні 6 років дезінформатори прицільно і масово нищили репутацію Порошенка і його підтримку з боку виборців. І тепер використовують це, щоб відлякувати Зеленського від дій, які відповідають національним інтересам України. Для цього вони починають хвилі публікацій, у яких порівнюють Зеленського з “токсичним” Порошенком.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади заголовків

"Всемирный коронавирусный трындец" з українською специфікою

"Нам брешут, у нас 10 тысяч заболевших в день": власть затеяла игру, Пальчевский не сдержался | politeka.net

Власть не должна пострадать. Чем борьба с коронавирусом в Украине похожа на белорусскую модель | ukrrudprom.ua

Карантинные хроники: в Черкасской области владелица магазина била и таскала за волосы инспектора с проверкой | e-news.su

«Делали то же, что и Супрун». Грозин пояснил, почему медицина Киргизии не готова к коронавирусу | pravdanews.info

«Народ забит идеологией». Композитор Быстряков о том, как пропаганда влияет на украинцев | ukraina.ru

Карантин: українці бідніють і готуються до протестів

Закручиваем гайки: вторая полиция, комендантский час, всем стоять-бояться | spichka.news

"Нужно раздать деньги", – экономист пояснил, как не допустить кризиса в Украине | dialog.ua

В Украине - "все звери равны, но некоторые ровнее..." | ua24ua.net

«Пока не начнут КамАЗами вывозить»: украинцы сопротивляются новым правилам карантина. | crisis.in.ua

Карантинная Украина: деньги на еду у людей закончатся раньше, чем карантин | naspravdi.info

Карантин толкает украинцев к погромам и бунтам | politnavigator.net

Українська медицина: “Умиральни для народа и vip-палаты для элиты”

Справедливость по-Зеленскому: как депутаты экспресс-тесты поделили — экс-нардеп | antikor.com.ua

Пандемия COVID-19 в Украине: психиатр рассказала о панике элиты Киева | antikor.com.ua

"Это издевательство", - медсестра из Кривого Рога обратилась к Вилкулу и попросила его не позориться дешевыми "подачками' | dialog.ua

Умиральни для народа и vip-палаты для элиты: кто переживет эпидемию? | spichka.news

На Украине законсервировали завод по производству ИВЛ в разгар коронавируса | e-news.su

Україні потрібна "сильна рука" в економіці, щоб не було “голоду”

При карантине важно наличие не только продуктов питания, но и средств у украинцев для их приобретения, – Медведчук | ukrainianwall.com

Вместо поддержки экономики снимут кино. Как Кабмин в очередной раз перекроил бюджет | strana.ua

Господдержка промышленности даст украинцам работу после карантина, - Левочкин | zik.ua

Украинский политолог объяснил, как транши МВФ вредят экономике страны | riafan.ru

Восемь месяцев насиловали и будоражили общество, - Атаманюк показал плачевное состояние экономики | znaj.ua

Зеленський зі "слабака" перетворюється на Порошенка

Порошенко обыграл самоуверенного Зеленского | censoru.net

Из Зеленского делают безропотно-бессловесную ширму? | antifashist.com

Двоевластие на Украине: Аваков угрожает Зеленскому | rusdnepr.ru

Как МВФ может сломать Зеленского и украинцев | life.ru

Александр Зубченко заявил, что Зеленский превратился в "порохобота" из-за голосования по земле | politeka.net

Методологія

Ми шукали теми у 10 910 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні