Г

Гарячі теми російської дези: “Сильного регіонального лідера Кернеса” роблять іконою федералізму. Випуск №29

Коронавірус минулого тижня очікувано заполонив медіа-простір. Приводів для гострих публікацій і у добросовісних медіа було багато: транспортний колапс в Києві, завищені ціни на маски, критика медичної реформи. Проте дезінформатори, всупереч журналістській етиці, використовували ці теми, щоб посіяти паніку, намагались остаточно дискредитувати владу, протиставляли “недолугих українців” всьому іншому “цивілізованому” світові та поширювали апокаліптичні прогнози.

Також критикували Зеленського , фантазували стосовно зовнішнього управління Україною та вкотре відновили дискурс про федералізацію України – або вигадуючи “коронавирусный федерализм”, або роздуваючи дрібний конфлікт між чиновниками Харківської області до загальнонаціонального масштабу.

Період: 16—22 березня 2020 року.

monitoring-29.png

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація.
16—22 березня 2020 року

Коронавірус

Минулого тижня наш алгоритм зафіксував велику частку публікацій, пов’язаних з коронавірусом у всіх типах ЗМІ. Воно й не дивно. Частково це дійсно зумовлено прискіпливою увагою журналістів до всього, пов’язаного з COVID-19. Люди хочуть про це читати. Наприклад, про призначення нового генерального прокурора, який вважається близьким до проросійських сил, слушно пишуть, що це відбувається “пока народ не имеет физической возможности протестовать и в панике занят закупкой гречки с туалетной бумагой“. А Дубінський, вкотре критикуючи Порошенка, на словах відправляє його “на карантин в одиночную камеру СИЗО”. Тому нижче ми виокремили основні теми, які найчастіше розкручували в контексті коронавірусу.

Транспортний колапс у Києві

Транспортний колапс, що утворився через закриття метрополітену в Києві, став “ласим шматочком” як для українських маніпулятивних видань, так і для російських видань, орієнтованих на українську тематику. Фото переповнених маршруток, доповнені емоціями авторів, породжували цитати на кшталт “привычный транспорт превратился в место пыток и конфликтов” або “Сначала в Украине перестали строить метро. Потом перестали в нем ездить”. Навіть спромоглися згадати Бандеру: “Нацполиция обещала стабильно следить за установленной наполненностью общественного транспорта – на каждый троллейбус не более 20 человек. Для остальных, кто будет ждать на остановках своей учас… очереди, будут организованы курсы хорового пения, Бандеровские чтения, курсы по изготовлению респираторов из туалетной бумаги и сбор добровольных пожертвований на борьбу с пандемией”.

Як в Україні на епідемії заробляють

Сотни примеров национального позора” спробували продемонструвати маніпулятивні видання, пишучи про те, як в Україні всі, хто може, заробляють на епідемії. Обговорювали все: ціни на маски, вартість авіаквитків, тарифи на комуналку, як озолотяться “циники на тачках” після закриття метрополітену і навіть “Жлобский Спортлайф, который цинично требует сотню грн за то, чтобы «заморозить» на месяц ваш абонемент на время карантина”. І все це, звичайно, протиставляли тому, “как реагируют на масштабную катастрофу цивилизованные сообщества”. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, цікавились економічною складовою менше, переважно переходячи в політичну площину та до недолугості української влади. Але й вони згадували, як “украинские чиновники массово воруют выделяемые на борьбу с эпидемией коронавируса средства” і підтримували тезу, що Київ “не просто торгует здоровьем своих граждан, а спекулирует на нем”. Нагадаємо, що українці часто спростовують ці тези своїми діями: ПЦУ виготовляє антисептики, волонтери допомагають літнім людям.

І знов про медреформу

Вже другий тиждень помічаємо, як маніпулятори більше критикують чинну владу, ніж медичну реформу від влади попередньої. Цитують Уляну Супрун, не забуваючи додати клікбейтний заголовок (“«Подонки и мошенники!» Супрун рассказала, кто наживается на панике из-за коронавируса”). Хоча ще нещодавно всіма способами намагались дискредитувати всі її дії та медичну реформу загалом (“У Ульяны Супрун самом деле в голове примерно 1970 год, и она приехала бороться с Советским Союзом”).

А от російські сайти, орієнтовані на українську тематику, своє ставлення до Супрун не змінили. І в деяких текстах можна знайти “чесну” відповідь на запитання, чим саме вона їм не до вподоби, – бо саме за ініціативи Супрун “признание только лишь сертификатов ЕС и США на медпрепараты привело к тому, что заблокированы поставки дешёвых, проверенных десятилетиями лекарств и вакцин из России”. Критикували Супрун, ностальгуючи за колишньою санепідслужбою. І хоч посада головного державного санітарного лікаря була відновлена, це не заважає російським дезінформаторам тужити за радянською медициною (“по наследству от СССР Украине досталась одна из лучших санитарно-эпидемиологических служб и «реформировали» ее не из-за коррупции, а из нежелания содержать”). Уляна Супрун зазначила, що всі функції цієї служби передали іншим відомствам, а от розформували її через тотальну корумпованість.

Апокаліптичні прогнози

Українські маніпулятори люблять зазирати в майбутнє та бачити у ньому апокаліпсис. Голодні бунти та масові протести, фінансові проблеми та брак коштів для зарплат силовим структурам, “вакуум власти” та "апокалипсис по-итальянски" — ось неповний перелік того, що нібито чекає на Україну.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, більш творчо підійшли до прогнозування, вигадавши “коронавирусный федерализм” як наслідок закриття областей на карантин та залякуючи, що після введення надзвичайного стану “предположительно, будет ограничена работа интернета на территории всей страны”.

Як російські дезінформатори намагались довести, що вони слабкіші за американських дезінформаторів

Внутрішня доповідь відділу стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішньополітичної діяльності стосовно поширення російською дезінформацією панічних настроїв в ЄС викликала неабияку реакцію з боку російських дезінформаторів. Вони намагались її всіляко спростувати, продовжуючи маніпулювати та звинувачувати Захід.

Запад сам производит все возможные фейки как о коронавирусе, так и обо всем остальном на свете. Такого количества фейковых новостей, которые генерируются в Штатах и Европе, нет ни в одной другой части света. Так что при всем желании России не смогла бы конкурировать в производстве и уж тем более распространении их по западным же соцсетям и медиа”.

Зеленський: під контролем МВФ, Авакова і олігархів

Цього тижня сайти-клікбейти багато писали про Володимира Зеленського. Деякі з них критикували президента за “слепое выполнение требований МВФ”. Причина — бажання довести до кінця земельну реформу та прийняти закон про неповернення націоналізованих банків (так званий “антиколомойський” закон, на якому наполягає МВФ). В той же час, його звинувачують у залежності від українських олігархів. Незрозуміло, як Зеленський може бути під контролем цих двох сторін, бо їхні цілі діаметрально протилежні.

Клікбейтери вже кілька тижнів продовжують роздувати тему “боротьби” Зеленського з главою МВС Арсеном Аваковим: “Используя улицу, Аваков доказывает, что обладает частной армией, которую полностью контролирует, и которая легко выступит как на стороне президента, так и против него”. Також вони згадували перемовини з російськими представниками в Мінську. Деякі сайти висловлювали думку: “Если США могут вести переговоры с представителями «Талибана», то почему Киев не может поступить аналогичным образом с ОРДЛО”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, традиційно критикували Зеленського. “Проблема Зеленского, как всякого бессмысленного популиста, заключается в том, что он не способен к системному мышлению, системному созиданию, к реализации долговременных стратегий развития страны”. І теж не забували згадати МВФ: “Вопиющий прогиб под МВФ и демонстрация полной неадекватности стоящим перед страной вызовам”.

Російські провідні видання переважно писали про залежність Зеленського від олігархів і про те, що він збирається використати карантин для своїх цілей: “И бог, коронавирус и карантинные меры, возведенные в формат концлагерного безумия, дают Владимиру Зеленскому шанс минимизировать политические последствия любого своего решения”. Росія завжди критикує українського президента за будь-які рішення. Така критика часто емоційна, багата на недоречні порівняння, як от “концлагерное безумие”, і перебільшена. В той же час, влада по всьому світу може використовувати боротьбу з коронавірусом для своїх цілей.

Кернес з Ярославським воюють проти губернатора

Сайти-клікбейти писали про конфлікт між главою Харківської ОДА Олексієм Кучером і мером Харкова Кернесом, критикуючи главу ОДА. Натякали, що Зеленський втрачає контроль над регіонами.

Але набато більше уваги Кернесу присвятили російські сайти, орієнтовані на українську тематику. Вони роздувають дрібний конфлікт між чиновниками до загальнонаціонального масштабу: “За вызовом, брошенным Первой столицей, пристально наблюдают остальные города-миллионники – Одесса, Днепропетровск и даже Львов”.

Як приклад “рішучості і незалежності” мера наводять його суперечливі рішення в культурній сфері: “Несмотря на указы Киева, Харьков живет собственной жизнью: вернул проспекту имя маршала Жукова, как и памятник, чтит 9 мая и не забывает про 23 февраля”. Російські сайти, схоже, вирішили скористатися Кернесом, щоб продовжити просувати пропагандистську тезу про “федералізацію”. Його слова про те, що уряд не може в одностороннього порядку примусити міста закрити метро, вони переклали на свій лад: “Заменить децентрализацию федерализацией – и получим лозунги 2014 года, под которыми миллионы жителей Юго-Востока выходили на протесты”. Провідні російські видання також підхопили тему “сильного регіонального лідера” Кернеса і писали про те, що його конфлікт з центральною владою підтримають і інші регіони. Підсумовуючи, чиновницький конфлікт спонукав закликати до сепаратизму.

США “нав'язує” свій газ Україні, а Росія готова до кризи

На сайтах-клікбейтах писали про те, як глобальна економічна криза впливає на політику Росії щодо України та Європи. Вони вважають, що: “на фоне глобального кризиса РФ и другие страны, на которые наложены ограничения, могут начать разговор о снятии жестких ограничений Запада”. В той же час, запевняють, що навіть під санкціями Росія легко переживе кризу: “накопленных резервов хватит, чтобы страна в течение года вообще отказалась от сбора налогов, если это потребуется, а украинские майданщики зря надеются на скорый развал России”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, зосередилися на газових питаннях і намаганнях довести, що Європа і США мають суттєві суперечності. Наприклад, вони намагаються переконати, що США не надійний союзник, бо закрили кордон для європейців. “Будут ли США при таком поведении защищать Прибалтику в случае военной агрессии, вопрос риторический”.

Питання газу переважно стосуються плану Нафтогазу зберігати в українських сховищах американський зріджений газ. Дезінформатори бачать причину в тому, що “на мировом рынке европейские и китайские контрагенты отказываются, пересматривают или вообще отменяют предыдущие соглашения о заключении договоров [про доставку газу — Тексти] с США”. Тому ніби-то Україна, яка є “маріонеткою США” допомагає їм закрити цю “діру”.

Також цього тижня

Дезінформатори продовжують напади на Національний Банк України і закликают оголосити дефолт. Тези про ринок землі змінилися: тепер землю мають “скупити” олігархи, а не іноземці. У російських пропагандистів вкотре загострилася ненависть до України — вони мріють “висадитися в Києві”. Також дезінформатори тиражують заклики Портнова до нової керівниці прокуратури почати переслідувати Порошенка та колишніх лідерів Народного Фронту. В той же час, уряд “закриває” Україну для російського вугілля й електроенергії, начебто щоб дати Ахметову заробити. Нагадаємо, що Україна 6 років не імпортувала вугілля і електрику з Росії, але почала це робити у жовтні 2019 року. Як і багато рішень нової влади, його переглянули і вже в лютому 2020 року: Зеленський доручив уряду знову обмежити імпорт.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

Коронавірус

Неужели власть думает, что люди штурмуют маршрутки просто из-за желания заразиться? | antikor.com.ua

У людей «поедет» голова и власть сметут: Украине грозят карантинные бунты — эксперты | kordon.org.ua

Коронавирусная истерия заменила Вашингтону новую мировую войну | rusdnepr.ru

«Давка и смертоубийство»: Украина погрузилась в транспортный коллапс из-за карантинных мер | antifashist.com

Коронавирусная федерализация: неожиданные последствия эпидемии для украинской политики | naspravdi.info

Будни эпидемии. Торгует ли Киев здоровьем украинцев? | pravdanews.info

Зеленський: під контролем МВФ, Авакова і олігархів

Зеленский защитил не предпринимателей, а олигархов | ua24ua.net

Волошин рассказал про «вопиющий прогиб и шизофрению» Зеленского | politnavigator.net

Какой концлагерь будет на месте Украины? | front-novorossii.ru

Зеленский попросил полмиллиарда долларов у олигархов на борьбу с коронавирусом | lenta.ru

Коронавирус стал спасением для украинской власти — Скачко | ukraina.ru

Кернес з Ярославським воюють проти губернатора

"Зачем нам такой вообще нужен?" - бизнесмен Ярославский назвал харьковского губернатора Кучера "посмешищем", кадры | dialog.ua

Кернес сравнил главу ОГА с молью, которая подъедает что-то непонятное | sharij.net

Кернес бросил вызов Зеленскому: Харьков первым выходит из-под контроля Киева | politnavigator.net

Политолог: Харьков ведут к отделению от Украины | antifashist.com

Украина: феодальный марш | regnum.ru

США "нав'язує" свій газ Україні, а Росія готова до кризи

Украине грозит смена власти, введение ЧП и в итоге политический кризис, заявил экономист | nahnews.org

Украинский хаб для американского газа – грандиозная афера «Нафтогаза» | nk.org.ua

Клинцевич считает, что фейк о COVID-19 призван отвлечь европейцев от реальной проблемы | riafan.ru

НАТО несет реальные потери в военной конфронтации с Россией | e-news.su

Коронавирус убивает не только европейцев, но и европейскую интеграцию | naspravdi.info

Інші теми

Дефолт к маю или новые долги. Справится ли Украина без денег МВФ в условиях эпидемии коронавируса | nk.org.ua

«Деньги вперед»: Рада торгуется с МВФ за продажу земли на Украине | regnum.ru

У Скабеевой призвали урезать Украину до одной области: "Вытесним их к..." | politeka.net

Эта женщина — ночной кошмар Порошенко | rusvesna.su

Бизнес «патриотов». Зачем Украина ввела спецпошлины на уголь и электричество из России | ukraina.ru

Методологія

У цьому випуску ми доповнили список сайтів. Теми шукали у 13 376 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

NDI logo

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні