Г

Гарячі теми російської дези: “Європа заодно з Росією”, “геополітична енергія Донбасу”. Випуск №24

Якщо вірити дезінформаторам, Європа вже давно “сдаёт” Україну та хоче дружити з Росією, а США планує відновити український контроль на Донбасі лише задля репресій проти проросійськи налаштованих громадян та зниження рейтингу Путіна. Дубінський з Медведчуком вкотре відтворюють дезінформаторські месседжі, розслідування журналістів Схем стосовно поїздки Зеленського в Оман замовив Порошенко, а від нового голови Офісу Президента очікують зближення з Медведчуком та реалізації мінських домовленостей за вимогами Росії. Тим часом “звичайні люди” відчувають на собі “бюджетний Освенцим” та скаженіють від платіжок за січень.

Період: 10—16 лютого 2020 року.

Клікніть на графіку, щоб збільшити її

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 10—16 лютого 2020 року

З Росією треба домовлятися — Мінську немає альтернатив

Цього тижня дезінформатори на сайтах-клікбейтах вкотре пишуть про те, що Україна залишилася без підтримки Європи: “Европа сдает Украину, как, собственно, и ожидалось”. Також вони розносять повідомлення з анонімного телеграм каналу про те, що головами терористичних псевдореспублік мають стати Азаров і Захарченко (міністр МВС під час розстрілів Майдану).

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, поширюють дезінформацію із заголовком: “Военные планы Украины”. На думку авторів: “Шестой год украинская колония воюет с Россией и при этом боится, что Россия может-таки прийти на войну”. Такий висновок вони зробили з того, що український МЗС розкритикував російський “мирний план”, оголошений на Мюнхенській безпековій конференції.

Причина такої кровежерливості — банальна: “Глубинное Государство США”. Воно ніби-то визначає українську політику і хоче: “сохранить антироссийский режим и поставить Донбасс под контроль. Потом репрессировать всех сторонников России на Донбассе. В результате обрушится рейтинг Путина, а тогда его им будет легче свергнуть”.

Мінські домовленості мають неабияке значення для дезінформаторів: “судьба Минских соглашений тесно связана с судьбой Путина, судьбой России, судьбой Украины. Огромная геополитическая энергия, запертая в Донбассе”. Пишуть про те, що Україна: “в экономическом отношении существует за счёт контактов с Россией”. І Мінські домовленості не працюють, а щоб вони запрацювали, потрібне “внутреннее перерождение украинского режима”.

Провідні російські видання також повторюють тези про кровожерливість України: “Киев озвучили план захвата ДНР и ЛНР”. І поширюють цитату проросійського президента Молдови: “Додон заявил, что сильная Россия нужна всем”.

Тиснути на Росію безглуздо – вона “на восходе”, а Захід – “в закате

Сайти-клікбейти рідко публікують довгі тексти стосовно геополітики сусідніх держав. Вони більш схильні поширювати одіозні цитати. Як, наприклад, чергову маячню Жириновського з закликами до насилля та відродження імперії, або пропаганду з вуст пресс-секретаря Путіна: “Русофобия возведена – по крайней мере была возведена на протяжении последних нескольких лет – буквально в ранг внутренней государственной политики на Украине”.

Російські ж сайти, орієнтовані на українську тематику, навпаки, продукують багато текстів, в яких намагаються заплутати читачів різноманіттям трактувань та версій. У них США продовжують інформаційну атаку на Росію “чтобы ослабить ее геополитические позиции в мире”, і в той же час налагоджують торговельні зв’язки (“в 2019 году Россия стала вторым крупнейшим поставщиком нефти и нефтепродуктов в США, обогнав Мексику”). Одночасно з підступним блокуванням кремлівських акаунтів у Facebook, “геополитические задачи Запада начали меняться: там поняли, что давление на Россию бессмысленно, так как из-за ограничений она еще быстрее развивается и налаживает более тесные экономические отношения с другими странами, в частности Китаем”. Хіба що стосовно Європи дезінформатори “визначились” і стабільно пишуть про її зближення з Росією. “Вспомните, как американцы 10 лет назад «господствовали» в Европе. Сейчас же она стремится к дружбе с Россией, потому что та находится «на восходе», а Запад – «в закате»”.

“Советский Союз исчез, но сырьевые запасы СССР остались у России, поэтому теперь нападают на Российскую Федерацию. Эта холодная война закончится тогда, когда США признают, что уже не являются единственной супердержавой в мире. Уже есть 3 супердержавы – Соединенные Штаты, Китай и Россия”

“Европа обладает большим интеллектуальным потенциалом, но у нее нет сырья, поэтому и географически, и практически ей логичнее было бы объединиться с Россией”

Запад создает бригады по информационному противодействию России, но наша страна является местом, где работают профессиональные журналисты, правдиво освещающие события

Розслідування Схем про поїздку Зеленського в Оман - "спецоперация Порошенко". Відтепер "всю эту кучу нечистот придется разгребать Ермаку"

Сайти-клікбейти неодноразово згадували розслідування Схем про поїздку Зеленського в Оман. Продукували багато гіпотез: наприклад, що інформацію про зустріч злили американці, що Схеми ще щось приховують і “в ОП сделают большую ошибку, если подадут в суд на «Схемы», ведь тогда придется действительно рассказывать всю правду”, а також що “организаторами вброса может быть команда бывшего президента Петра Порошенко, у которой остались связи в украинских спецслужбах”, або навіть сам Медведчук. Проте доказів своїм гіпотезам давали ще менше, ніж журналісти Схем.

А от у російських сайтів, орієнтованих на українську тематику, розслідування викликало зовсім іншу реакцію. Вони всіляко спростовували факт зустрічі, звертаючи увагу на недостатність доказів, не забуваючи висміяти реакцію націоналістів (“Националисты и порохоботы заходятся в истерике по поводу очередной конспирологической теории о якобы тайной встрече Зеленского с россиянами в Омане”).

Також обговорювали призначення Андрія Єрмака на посаду голови Офісу Президента замість Андрія Богдана. Українські маніпулятивні видання припускали, що це “приведет к ужесточению действий власти”. Піарники ОПЗЖ просували ідею, що Медведчук “имеет все шансы серьезно усилить собственные позиции, став негласным партнером либо консультантом нового руководителя Офиса президента”. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, про Єрмака не писали майже нічого поганого. Навіть навпаки – припускали, що тепер є шанс на деолігархізацію України (“Увольнение Богдана — очевиднейший индикатор антиолигархического тренда”) та актуалізацію мінських домовленостей.

“Всю эту кучу нечистот придется разгребать Ермаку. Чтобы состоялся следующий «нормандский саммит», российская сторона должна увидеть конкретные шаги Киева. В связи с назначением Ермака появилась определенная надежда, что процесс урегулирования сдвинется с мертвой точки”

“Как оказалось, Зеленский тоже презрительно относится к классической дипломатии. Президента, как и Ермака, увлекают непубличные договоренности и тайные интриги в дипломатии - что-то вроде «галантерейщик и кардинал спасут Францию»”

“Назначение Андрея Ермака главой Офиса президента Украины символично совпало с пятилетием Минских соглашений, до сих пор буксующих в украинском националистическом болоте”

Коротко про події в Раді: Дубінський критикує, Арахамія жаліється, Медведчук піариться

Дубінський знову дає поживу та контент сайтам-клікбейтам. Одна його фраза, і вже “«Слуги народа» заявили о гибели украинской промышленности”. Проте однією фразою не обійшлось, тому до моніторингу потрапив цикл публікацій із критикою закону про дезінформацію та медіа, заявами щодо профнепридатності Бородянського, пасажі про загибель української промисловості, та навіть абсурдне “у Украины просто не будет денег на то, чтобы закупать товары за рубежом, потому придется производить свои”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, теж активно цитували Дубінського. Що не дивно – його слова про дефолт, відмову від євроінтеграції та падіння промисловості ідеально вписують в картину світу, яку малюють російські дезінформатори. Також поливали брудом “фрика” Арахамію, який “в кулуарах Рады пожаловался журналистам, что продавать украинскую землю не позволяет партия Виктора Медведчука”. Останнього проросійські сайти піарили разом з сайтами-клікбейтами, вкотре нагадуючи, що саме він та його партія є реальною опозицією, яка так сильно лякає злочинну владу – “Для демократов и «соросят» Виктор Медведчук является фигурой. (...) оказался единственным, кто не только не сбежал из страны, но еще и наращивает свое влияние. Вон даже фрик Арахамия обвиняет его в срыве приватизации земли.

«Слуги народа» собирались с наскока принять закон о продаже земли — и обломились!

Бюджетный Освенцим: пенсії і субсидії

Однією з найбільших тем для дезінформаторів цього тижня була економіка. Вони не втомлювалися повторювати про “Бюджетный Освенцим”, який начебто настав в Україні. Причина — невисокі пенсії та “Повышение пенсионного возраста”, до якого “многие украинцы просто не доживут”. Принагідно зазначимо, що в Росії пенсійний вік підвищили з 2019-го, незважаючи на невдоволення пенсіонерів. Підвищення пенсійного віку — нормальна практика в умовах старіючого населення і пізнішого виходу молоді на роботу.

Сайти-клікбейти присвятили чималу увагу й темі комунальних платежів. Вони активно розганяли страшилки: “Заберут авто и закроют выезд за границу - должников за коммуналку доведут до белой горячки”, “Вывернут наизнанку даже тех, кто платит: что ждет должников”.

Іншою великою темою було нещодавнє падіння промислового виробництва. Дезінформатори дійшли несподіваного висновку, що воно пов’язане з пенсійною системою: “Задача – вытолкнуть еще несколько миллионов украинцев за пределы страны и отрезать от пенсионной системы несколько миллионов стариков”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, традиційно нападають на НБУ. “Инфляция и девальвация сметет все «успехи» НБУ одной большой волной”. Також вони пишуть: “происходит деиндустриализация, в то время как правительство рассказывает украинским гражданам об успехах страны и необходимости якобы либерализации экономики”.

Насамкінець презентуємо цитату, в яку дезінформатори змогли втиснути всі повідомлення, якими розхитують ситуацію в країні:

Каждый день Зеленский доказывает, что он не в состоянии ничего гарантировать, кроме растущей нестабильности. Развод войск оборачивается эскалацией конфликта в районе Золотого. Обещания сократить коммунальные платежи привели к их росту. «Новая команда реформаторов-прагматиков» на деле оказалась сборищем стяжателей-циников, а то и вовсе ограниченных личностей, дорвавшихся до жирных должностей и государственного бюджета. Надежды избирателей на ослабление бандеризации обмануты, кредит доверия у Зе возвращают новым витком «декоммунизации», русофобии, языкового геноцида

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

1) з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій

2) з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

3) з усіх новин провідних українських видань

4) з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади заголовків


Коротко про події в Раді: Дубінський критикує, Арахамія жаліється, Медведчук піариться

Украинские национал-дикари и профаны пробивают дно – и не одно | odnarodyna.org

Как неадекваты с Западной Украины навязали свою волю всей стране | e-news.su

Пора ввести войска в Донбасс. Иначе как их оттуда вывести? Анатолий Вассерман | e-news.su

«Слуги народа» заявили о гибели украинской промышленности | from-ua.com


Розслідування Схем про поїздку Зеленського в Оман - "спецоперация Порошенко". Відтепер "всю эту кучу нечистот придется разгребать Ермаку"

Спецоперация Порошенко: вброс о встрече Зеленского и Патрушева в Омане | proua.com.ua

Вброс о встрече Зеленского и Патрушева в Омане могли организовать Порошенко и Медведчук | ua24ua.net

«Нацкорпус» грозит Зеленскому обвинением в государственной измене | comitet.su

Зеленского засекли и требуют импичмент: Новый скандал на Украине | e-news.su

Порошенко испугался Ермака и пошел на него "войной". Такого не было даже при Богдане | akcenty.com.ua

Зеленский теперь выполнит Минские соглашения: «ура-патриоты» серьезно испугались Ермака | nahnews.org


Тиснути на Росію безглуздо – вона “на восходе”, а Захід – “в закате”

Старик стал плохой: Жириновского снова "вспучило". Уже атакует Киев и Львов | hyser.com.ua

Решать вам: Россия предложила Турции недвусмысленный выбор | rusvesna.su

США потеряли господство в мире: Европа решилась на союз с Россией | nahnews.org


Бюджетный Освенцим: пенсії і субсидії

Доллар будет дорожать: Иностранцы перестали заваливать Украину валютой | укроп.org

Вывернут наизнанку даже тех, кто платит: что ждет должников за "коммуналку" | ukrainianwall.com

Ц - Цинизм. Сага о колониальной политике Зеленского и его Гончарука. Что такое РЕКОНКИСТА? - Чаплыга | ua24ua.net

Мир накроет финансовое цунами пострашнее шторма 2008 года, Украину ждет катастрофа | ua24ua.net

Украину впереди ждет неизбежный дефолт, и это еще будет мягкий сценарий — эксперт | kordon.org.ua


З Росією треба домовлятися — Мінську немає альтернатив

«Культивируют фантом российской угрозы»: Лавров в Мюнхене раскритиковал Европейский союз и мировое сообщество в целом | replyua.net

Медведчук: Даже американцы говорят, что Украина должна договориться с Россией | 112.ua

Депутаты Рады признались, что Украина находится под полным управлением Запада | nahnews.org

Киев отвергает Минские соглашения и мюнхенскую инициативу «12 шагов» | naspravdi.info

Мюнхенская Базария // На конференции по безопасности обсуждают бессилие Запада перед Россией и Китаем | kommersant.ru


Методологія

Ми шукали теми у 8306 матеріалах російською мовою з:

16 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: alternatio.org, anna-news.info, comitet.su, crisis.in.ua, e-news.su, glavk.info, mir-lug.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newsland.com, nk.org.ua, odnarodyna.org, rusvesna.su, ukraina.ru, voenkor.info

66 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): akcenty.com.ua, antikor.com.ua, argumentua.com, argumentua.life, baza-pravda.in.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, dialog.ua, dneprcity.net, expres.life, for-ua.life, from-ua.com, glavcom.life, glavred.life, golos.ua, goruzont.blogspot.com, grom-ua.org, hyser.com.ua, inform-ua.info, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kompromat1.news, kordon.org.ua, most-dnepr.info, most.ks.ua, newnews.in.ua, newsmir.info, odessamedia.net, onpress.info, osp-ua.info, person.org.ua, politjournal.com, politobzor.net, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, skelet-info.org, sobytiya.info, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, tochkazoru.pp.ua, u-news.com.ua, ua-vestnik.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.life, verhovenstvo.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, xn--j1aidcn.org, znaj.ua

10 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, gordonua.com, interfax.com.ua, news.liga.net, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, ukrinform.ua, unian.net

15 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Проект профінансовано National Democratic Institute

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні