Телеканали «Україна» та «Інтер» порушують закон. Нацраді загрожує суд за злочинну бездіяльність

Громадянський рух «Відсіч» у рамках кампанії «Бойкот російського кіно» опублікував результати чергового моніторингу телеефіру. З’ясувалося, що телеканали «Україна» та «Інтер» нахабно порушують ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»:

«У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців».

Згідно з результатами моніторингу, який проводився 5-11 січня, на каналі «Україна» лише 16% українського контенту, на «Інтері» — 17%.

Активісти планують примусити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення покарати телеканали-порушники. На основі зазначеного моніторингу відомий правозахисник Святослав Літинський, активіст ініціативи «И так поймут!», який має чималий досвід захисту прав українців та української мови в суді, подасть запит до Нацради. Якщо вона не вживе адекватних заходів щодо телеканалів-порушників, то сама відповідатиме в суді за злочинну бездіяльність.

Телеканали «Україна» та «Інтер» є лідерами за обсягами російського контенту. Попри війну з Росією вони тільки збільшують ці обсяги та систематично порушують норму про обов’язкові 50% українського контенту — про це свідчать результати попередніх моніторингів, які проводив рух «Відсіч». Тимчасом обсяги російського телепродукту в ефірі цих телеканалів уже давно перевищили критичну 50-відсоткову межу, тож ці телеканали навіть не можна вважати українськими, переконані активісти. Вони вже звертали увагу Нацради на кричущу перевагу російської продукції на цих каналах, але та не зреагувала.

За минулий тиждень на каналі «Україна» частка російського контенту становила майже 72% (проти 64% у грудні та 53% у вересні). Інколи на цьому каналі демонструють по 22 (!) години російського контенту на добу. На телеканалі «Інтер» частка російського та радянського контенту теж перевищує 70%.

Активісти вимагають закрити канали-порушники, покарати чиновників, винних у бездіяльності, та дають Нацраді останній шанс хоч трохи реабілітуватися — на засіданні щодо «Інтера», яке має відбутися 15 січня.

Блог: Олександр Іванов інтер україна кіно бойкот інфографіка

Знак гривні
Знак гривні