Ганді. Сатьяграха. Розділ І. Географія

І

Географія

Африка – один із найбільших континетів світу. Кажуть, що Індія не країна, а континент – але якщо говорити про саму лише площу, то з Африки можна було б вирізати чотири чи п'ять Індій. Африка має форму півострова, як і Індія; таким чином, Південна Африка переважно оточена морем. Існує загальне уявлення, що Африка – найспекотніша частина Землі, і в певному сенсі це правда. Екватор проходить через середино Африки, й люди в Індії не можуть собі уявити спеки у країнах, розташованих уздовж цієї лінії. Спека, яку ми відчуваємо на крайньому півдні Індії, дає нам про неї певне уявлення. Проте в Південній Африці нічого такого немає, оскільки вона далеко від екватора. Клімат у багатьох її частинах настільки здоровий та помірний, що європейці можуть оселятися там із комфортом, хоча для них майже неможливо оселитися в Індії. Крім того, в Південній Африці є землі в великою висотою над рівнем моря, як Тибет або Кашмір – але вони не досягають висоти в три-п'ять тисяч метрів, як на Тибеті. Внаслідок цього клімат достатньо сухий і холодний, щоб витримувати його, й деякі місця в Південній Африці дуже рекомендують як санаторії для хворих на сухоти. Одне з цих місць – Йоганнесбург, золоте місто Південної Африки. Лише п'ятдесят років тому місцевість, на якій він тепер розташований, була безлюдна та вкрита сухою травою. Проте коли було відкрито золоті копальні, один за одним почали будуватися будинки, наче за помахом чарівної палички – й сьогодні тут стоять багато гарних і міцних будівель. Місцеві багатії привезли дерева з більш родючих місцевостей Південної Африки, заплативши аж до гінеї за кожне дерево, й висадили їх тут. Мандрівник, який не знає попередньої історії, уявив би, що ці дерева були тут завжди.

Я не збираюсь описувати всі частини Південної Африки, а обмежуся лише тими, які пов'язані з нашою темою. Африка перебуває під португальцями, а решта – під британцями. Територія під португальцями називається затока Делагоа [сьогодні – затока Мапуту, навколо столиці Мозамбіку], й це перший південноафриканський порт для пароплавів з Індії. Продовжуючи на південь, потрапляємо до Наталю, першої британської колонії. Її головний морський порт називається Порт Наталь, але ми знаємо його як Дурбан, і під цим іменем він загалом відомий у Південній Африці. Дурбан – найбільше місто в Наталі. Столиця Наталю – Пітермарітцбург, розташований на відстані близько ста десяти кілометрів углиб континенту від Дурбану й на висоті близько восьмисот метрів над рівнем моря. Продовжуючи вглиб континенту далі за Наталь, досягаємо Трансваалю, копальні якого постачають світові найбільшу кількість золота. Деякий час тому також було відкрито діамантові копальні, в одній з яких був найбільший діамант у світі. Діамант Кулінан, названий так на честь власника копальні, важив понад 3000 каратів, або ж понад 1 й 1/3 фунта за англійською системою ваг [621,2 г] – тоді як Кохінур, для порівняння, важить близько 100 каратів, а Орлов, один із дорогоцінних каменів у російській короні – близько 200 каратів.

Але хоча Йоганнесбург є центром золотовидобувної промисловості й має поблизу діамантові копальні, не він є офіційною столицею Трансваалю. Столицею є Преторія, розташована на відстані близько шістдесяти п'яти кілометрів він Йоганнесбурга. У Преторії живуть переважно посадовці й політики, а також населення, яке вони притягують. Тому це порівняно тихе місце, тоді як Йоганнесбург повний метушні. Як відвідувач, який приїхав з тихого села чи, якщо вже не те пішло, і з маленького містечка в Індії, до Бомбею, був би збитий з пантелику гамором і ревінням міста – так само вплинув би Йоганнесбург на відвідувача з Преторії. Не буде перебільшенням сказати, що мешканці Йоганнесбурга не ходять, а здається, ніби біжать. Ніхто не має вільного часу, щоб подивитися на інших, і кожен, як видається, заглиблений у думки про те, як накопичити якомога більше багатства за якомога менший час! Якщо, залишивши Трансвааль, ми поїдемо далі вглиб континенту на захід, то приїдемо до Оранжевої Вільної Держави, або ж Оранжії. Її столиця – Блумфонтейн, дуже тихе й маленьке містечко.

В Оранжії немає таких копалень, як у Трансваалі. Кількагодинна поїздка залізницею звідси приводить нас до кордону Капської колонії, найбільшої з усіх південноафриканських колоній. Її столиця, а також найбільший морський порт, відома як Кейптаун і розташована на мисі Доброї Надії, названому так португальським королем Жуаном, бо він сподівався, що після відкриття цього мису його народ зможе відкрити новий і легший шлях до Індії – найвищої мети морських експедицій тієї доби.

Окрім цих чотирьох основних британських колоній, існують кілька територій під британським “протекторатом”, населених народами, які мігрували сюди до появи європейців на сцені.

Головною виробничою галуззю Південної Африки є сільське господарство, і для цього вона підходить винятково. Деякі її частини – чарівні та родючі. Основною зерновою культурою є кукурудза, яка вирощується без докладання особливої праці та є основою їжі негритянського населення Південної Африки. У деяких частинах також вирощують пшеницю. Південна Африка знаменита своїми фруктами. Наталь вирощує багато різновидів чудових бананів, папай і ананасів – і то в такій кількості, що вони доступні найбіднішим із бідних. У Наталі, як і в інших колоніях, апельсинів, персиків і абрикосів росте настільки вдосталь, що тисячі людей отримують їх у сільській місцевості за те, що їх збирають. Капська колонія – це край винограду та слив. Навряд чи ще десь вирощують такий чудовий виноград, а в сезон їх можна купити настільки дешево, що навіть бідняк може отримати свою частку. Неможливо, щоб не було манго в місцях, де живуть індійці. Індійці посадили в Південній Африці мангові дерева, і внаслідок цього манго також є у значній кількості. Деякі їх різновиди точно можуть конкурувати з найкращими манго Бомбею. Овочів у цій плодючій країні також вирощують багато, й можна сказати, що індійці, які мають смак до домашніх делікатесів, вирощують тут майже всі овочі Індії.

Худобу теж вирощують у значній кількості. Корови та воли – кращої статури й сильніші, ніж в Індії. Мені було соромно, й серце моє часто обливалося кров'ю, коли я бачив корів і волів в Індії – яка заявляє, що охороняє корову – настільки ж виснаженими, як і самі люди. Хоча я їздив по всіх частинах Південної Африки з розплющеними очима, не пам'ятаю, щоб я бачив хоч одну виснажену корову чи бика.

Природа не тільки щедро наділила цю країну дарами – вона не була жадібною й коли прикрашала її чудовим ландшафтом.

Краєвид Дурбану вважається дуже гарним, але краєвид Кейптауну ще кращий. Кейптаун розташований біля підніжжя Столової Гори, не надто високої й не надто низької. Одна талановита дама, яка до нестями любить Південну Африку, у своєму вірші про цю гору каже, що жодна інша гора не давала їй такого відчуття унікальності. Можливо, це перебільшення. Я думаю, так. Але дещо зі сказаного нею здається мені правдою. Вона каже, що Столова Гора є наче другом для мешканців Кейптауну. Не будучи надто високою, вона не викликає благоговіння. Люди не змушені поклонятися їй здалеку – вони будують на ній свої будинки та живуть у них. А оскільки вона розташована прямо на узбережжі, то море завжди омиває її підніжжя своїми чистими водами. Юні та старі, чоловіки й жінки без страху рухаються по всій горі, на якій щодня лунають голоси тисяч людей. Високі дерева, пахущі квіти та пістряві кольори надають горі такого шарму, що ніхто не може втомитися від її споглядання, нікому не може набриднути гуляти по ній.

Південна Африка не може похвалитися такими могутніми ріками, як Ганг або Інд. Ті кілька річок, які по ній течуть, порівняно маленькі. Вода річок не може дістатися багатьох місць. Неможливо провести канали на височини. Та й як можуть існувати канали за відсутності великих рік? Там, де в Південній Африці бракує поверхневої води, люди викопують артезіанські колодязі; крім того, воду, необхідну для іригації полів, качають нагору за допомогою вітряків і парових двигунів. Сільське господарство отримує значну підтримку від уряду. Уряд присилає експертів з сільського господарства для консультування землеробів, утримує взірцеві ферми, на яких проводяться експерименти для їхнього блага, надає їм добру худобу та насіння, бурує для них артезіанські колодязі за дуже невелику ціну та дозволяє їм виплатити цю суму частинами. Уряд також споруджує паркани з колючим дротом для захисту їхніх полів.

Оскільки Південна Африка розташована на південь, а Індія – на північ від екватора, то кліматичні умови там якраз протилежні до тутешніх. Пори року змінюються у зворотній послідовності. Наприклад, поки у нас тут літо, Південна Африка переживає зиму. Дощі – непевні й вередливі. Вони можуть іти в будь-який час. Річна сума опадів рідко перевищує 500 мм.

***

Повернутися до змісту: Махатма Ганді. Сатьяграха у Південній Африці

Англійський варіант: I. Geography

Цей переклад - доволі масштабний проект, який здійснюється за пожертви читачів. Ви також можете допомогти.

Блог: Артем Чапай самоорганізація переклад сатьяграха ганді

Знак гривні
Знак гривні