До дискусії між Андруховичем і Савченко: «Знаєте, чому не можна відділятися?!?» (c)

Андрухович закликав віддати Донбас і Крим (бо там не європейці і не люблять українську), а Тетяна Савченко заперечила, що східняки - теж людиукраїнці.

Це мені нагадало один випадок, 4 роки тому.

Їхав у автобусі, читав про націоналістичну юність Трюдо. Зі мною заговорив старший чоловік. Такий старенький і схвильований, що я боявся з ним сперечатися: щоб потім не викликати швидку. Тому розмова була його монологом, а я тільки вставляв "так" і "ні".

Через те він навіть не зрозумів, що я - не квебекуа. Це мене щасливо врятувало від купи запитань (звідки ти? а де це? а там війна? а тобі тут подобається? а де ти вивчив французьку?).

«Сподіваюся, Ви не сепаратист?!» - казав дідусь. І додав, що квебекський сепаратизм - дурість.

«А знаєте чому?! Тому що поза Квебеком живе цілий мільйон франкоканадців! Таких, як Ви і я! То як же можна їх залишити?!»

Це була для нього головна (чи єдина?) причина відкидати суверенізм.

У книзі «Чи будемо ми вільнішими після перемоги "Так"?» (« Serions-nous plus libres au lendemain d'un oui?») колишній сувереніст Mario Polèse каже, що відділятися не слід. Але не з тих причин, які наводять англоканадські федералісти.

Маріо Полез розуміє, що французька у Канаді під загрозою, що франкомовні поза Квебеком складають все менший відсоток населення і поступово асимілюються, що захист французької у Квебеку - заслуга Закону 101, але аж ніяк не федеральної двомовності.

АЛЕ, зауважує він, якщо відділитися, то французька у решті Канади зникне взагалі.
Так англомовні хоч трошки хоч десь намагаються її вивчити. У разі незалежності - забудуть геть.
Так франкомовні спільноти поза Квебеком хоч і асимілюються, але повільно, і цей процес ще можна зупинити. А після незалежності від них залишаться ріжки та ніжки (як це сталося у Луїзиані).
Так федеральний уряд перекладає усі документи і французькою також. А у разі незалежності все стане лише англійською.

З рештою Канади все одно доведеться спілкуватися (занадто багато економічних зв'язків), але тепер це доведеться робити ВИКЛЮЧНО англійською. В результаті і Квебек став би більш англомовним. А французька на континенті взагалі зникла б поза його кордонами.

Це не я кажу, це колишній сувереніст.

Чимось мені це нагадало дискусію поміж Андруховичем і Савченко.

Але є одна різниця, НЕ на користь Андруховича: у Канаді - два різних народи, і предки більшості англоканадців ніколи не говорили французькою. А на Донбасі етнічних українців більше половини, а україномовні складають більший відсоток, ніж франкомовні у Онтаріо чи Манітобі.

Втім, не мені вирішувати, що буде з Державою, Андруховичем і Донецьком. Просто дозволив собі зауваження щодо дискусії.

(c) Євген Лакінський, http://vent-de-la-mer.livejournal.com/

Блог: Євген Лакінський Québec Ukraine Canada

Знак гривні
Знак гривні