Чому хмарочоси мають вирішальне значення для успіху міст

Хмарочоси мають погану репутацію, але вони мають вирішальне значення для успіху міст.

Фото: Max Touhey
Фото: Max Touhey

Про це для журналу Dezeen пише професор економіки Ратґерського університету й автор книжки «Міста в небі: пошуки будівництва найвищих хмарочосів у світі» Джейсон Барр.

Він зазначає, що хмарочоси залишаються суперечливим явищем у XXI столітті, проте вони стають все вищими та численнішими. З 2000 року з'явилося в сім разів більше будівель заввишки 150 метрів і вище, ніж було побудовано за все XX століття. П'ять десятиліть тому висота найвищої будівлі, що зводилася щороку у світі, в середньому становила близько 250 метрів (55-60 поверхів). Сьогодні вони, як правило, вдвічі вищі.

З моменту появи хмарочосів наприкінці XIX століття критики стверджували, що високі будівлі забирають у суспільства більше, ніж дають йому натомість. Багато архітекторів передбачали їхню загибель. На початку XX століття міста часто забороняли будівництво хмарочосів або обмежували їхню висоту. Проте обмеження з часом відійшли на другий план, оскільки міста зрозуміли, що вони завдають більше шкоди, ніж користі, обмежуючи будівництво необхідних будівель. Тоді ж світові міста засвоїли урок: великі міста потребують високих будівель, щоб процвітати.

"Щоб зрозуміти, чому це так, ми повинні зробити крок назад і поставити ширше питання: чому зростаюча більшість населення світу живе в містах? Фундаментальна відповідь — ринки. Міста — це насамперед ринки праці, де люди знаходять роботу. У цьому сенсі міста є двигунами, які рухають наше економічне життя.

Наприклад, три найпродуктивніші округи США: Нью-Йорк (Манхеттен), Лос-Анджелес і Кук (Чикаго) разом створюють 9% ВВП США, але при цьому використовують 0,18% території країни. ВВП Лондона становить колосальні 22% всієї економіки Великої Британії.

Враховуючи життєво важливе значення міста в нашому житті, як воно має бути організоване, щоб функціонувати найкращим чином? Відповідь — через ринок землі", — пише Барр.

Він цитує містобудівника і письменника Алена Берто, який сказав, що ринок землі "надає сильний стимул користувачам використовувати якомога менше землі в тих районах, де на неї є великий попит".

Барр зазначає, що висока вартість землі сигналізує про цінність географії, вказуючи на те, що дедалі більше людей і підприємств хочуть бути в одному місці в один і той самий час. Хмарочос таким чином задовольняє бажання і потреби сотень, якщо не тисяч людей.

"Хоча високі будівлі слугують життєво важливим цілям, вони можуть створювати негативні непередбачувані побічні ефекти, такі як тіні, парникові гази або відчуття, що вони шкодять вуличному ландшафту. Однак розв'язання цих проблем полягає не в тому, щоб заборонити висотні будівлі, до чого часто закликають сучасні критики.

Раціональний підхід полягає в тому, щоб створити політику, яка б стимулювала покращення, не знищуючи при цьому переваги. Не менш важливо визнати, що хмарочоси є одним з елементів забудованого середовища, а мегаполіс — це переплетена система нерухомості, транспорту, зайнятості та якості життя", — пояснює професор економіки.

Він пише, що критики висотних будівель дивляться на Париж як на взірець добре спроєктованого міста з низьким рівнем викидів вуглекислого газу.

"Хоча це правда, що п'яти-десятиповерхові будівлі є найкращими з погляду мінімізації викидів парникових газів, з цього не випливає логічного висновку, що їх слід вимагати в обов'язковому порядку.

Якщо поглянути на глобальний рейтинг Парижа з точки зору його важливості у світовій економіці, що вимірюється розміром і кількістю міжнародних фірм, то він падає. У 2000 році Париж посідав четверте місце, а до 2020 року опустився на восьме, поступившись таким містам-хмарочосам, як Сінгапур і Дубай", — зазначає Барр.

Він наголошує, що справжня проблема сучасних міст полягає в тому, що надто багато автомобілів займають надто багато міської землі. Зменшення використання автомобілів та відкриття громадських просторів є справжніми рушіями міської динаміки, вважає економіст.

"Великі міста мають хмарочоси, тому що вони дозволяють нам жити, працювати та взаємодіяти разом. Це не означає, що високі будівлі мають бути скрізь або що вони потрібні всім містам. Але вони виконують важливу функцію.

Високі будівлі критикують за те, що вони руйнують вуличне життя. Так, іноді ці будівлі можуть здаватися надмірними. Однак міське планування та міський дизайн, які надають пріоритет пішохідному руху, можуть стимулювати зведення споруд, які краще взаємодіють з вулицею", — підсумовує Джейсон Барр.

урбаністика хмарочоси економіка тенденції

Знак гривні
Знак гривні