Будівництво фортифікацій: Харківська ОВА платила сотні мільйонів підставним фірмам, — антикорупційна активістка

Департамент Житлово-комунального господарства (ЖКГ) та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА укладав прямі договори на постачання деревини для укріплень із фірмами з ознаками фіктивності.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов та президент Володимир Зеленський під час перевірки будівництва укріплень у Харківській області. 9 квітня 2024 року. Фото: ОП
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов та президент Володимир Зеленський під час перевірки будівництва укріплень у Харківській області. 9 квітня 2024 року. Фото: ОП

Про це написала голова Антикорупційного центру "Межа" Мартина Богуславець у колонці для УП.

Вона проаналізувала укладені без проведення тендерів прямі договори між департаментом Харківської ОВА та фірмами з ознаками фіктивності.

"Сотні мільйонів гривень, ймовірно, могли вкрасти на будівництві фортифікацій на Харківщині, де зараз активно наступає "рсня". Багатомільйонні підряди на будівництво фортифікаційних споруд, на які там загалом витратили 7 мільярдів гривень, Харківська ОВА зливала на підставні фірми аватарів.

Зокрема, департамент Житлово-комунального господарства (ЖКГ) та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА укладав прямі договори на постачання деревини для укріплень із фірмами з ознаками фіктивності", – пише вона.

Читайте також: Росіяни вільно увійшли у "сіру зону" на Харківщині: там не було навіть мін, — командир підрозділу ЗСУ Ярославський

Так, на 270 млн на деревину, інформація щодо якої засекречена, уклали договори із ФОП Чаус І.О., ТОВ "Герц індустрія", ТОВ "Сатисбуд", ТОВ "АТТ БУД" та ТОВ "ДЕРЕВООБРОБНЕ ПІДПРИЄМСТВО ВОСХОД".

3fae257-unnamed

Богуславець зазначає, що усі вони почали заробляти мільйони одразу за кілька місяців після реєстрації. Класично – за прямими договорами й без конкурсних закупівель.

"Так сталося, що департамент Харківської ОВА для оборонних закупівель обирав щойно зареєстровані ноунейм фірми і ФОПи. Більше того, власники цих фірм не нагадують успішних бізнесменів і бізнесвумен – мають десятки судових справ, від крадіжок віскі до домашнього насилля над чоловіком і матір'ю, дехто з них позбавлені батьківських прав та мали виконавчі провадження за кредити в банках.

Ще одна цікава деталь – схоже, ці бенефіціари навіть не здогадуються, що вони мільйонери. Адже продовжують працювати позмінно "на полях" та заводах", пише антикорупційна діячка.

Богуславець зазначає, що схема почалася із ФОП Чаус Ігор Олегович. За три місяці після реєстрації департамент ОВА укладає з ним прямі договори на постачання деревини на мільйони гривень.

Продовжили схему "успішні бізнесвумен". Обидві із міста Кам’янське Дніпропетровської області.

Вони заробили від Харківської ОВА понад 100 мільйонів гривень. Це Вікторія Смоляк, власниця ТОВ "Герц індустрія" та Наталія Коваль з ТОВ "Сатисбуд". Обидві ТОВки мають одного і того ж директора – Дмитра Кнорозова. Усіх трьох їх об’єднує також те, що вони мають низку судових справ, зокрема пов’язаних з боргами, вчиненням домашнього насилля та перебуванням у громадських місцях у стані алкогольного сп'яніння.

c899261-3-----------1-
fb67205-2-------------------------------1-

Через "АТТ БУД" та "ДЕРЕВООБРОБНЕ ПІДПРИЄМСТВО ВОСХОД" департамент ЖКГ Харківської ОВА проганяє мільйони, зауважує Богуславець, а їхні власники та керівники дотичні до ще понад 30 нещодавно створених компаній.

Читайте також: Загострення на Харківщині показує вагу вчасно збудованих фортифікацій. Порошенко розповів, як треба зводити укріплення (ВІДЕО)

"За цією схемою неозброєним оком видно, як хтось, будучи вхідним у владні кабінети, нещадно реєструє нові фірми, використовуючи для цього людей, які в силу обставин можуть не здогадуватися про це. І цей хтось далі продовжує заробляти на крові. 

В ідеалі це мало б стати корисною інформацією для правоохоронних органів і подальших викриттів фіктивних фірм, які в ЗСУ крадуть мільйони. Адже більшість з цих десятків фірм нині сплячі та ймовірно, "достигають" для подальшої участі у схемах з виведення коштів у тінь та ухилення від сплати податків", – підсумовує Богуславець.  

фортифікації антикорупція наступ на харків

Знак гривні
Знак гривні