На Харківщини почалася активізація російських військ (КАРТА)

Моніторинговий проєкт Deep State повідомляє про активізацію російських військ у Харківській області. Зокрема, почалися щільні обстріли різними засобами вогневого ураження прикордонних населених пунктів Харківщини. Наразі обстріли продовжуються, зокрема, в районі міста Вовчанськ. Також активно застосовуються системи РЕБ та БПЛА.

Аналітики проєкту повідомляють, що противник пробує заходити та закріплятися в низці населених пунктів вздовж кордону, зокрема, в селах Стрілеча-Красне-Пильна-Борисівка. Також здійснюються спроби заходу ворога в населені пункти Гатище-Плетенівка. Основними силами для заходу наразі є піхота з підтримкою невеликої кількості техніки.

Один з наслідків наступальних дій росіян на північних кордонах Харківщини
Один з наслідків наступальних дій росіян на північних кордонах Харківщини

"Далі вищевказаних населених пунктів рухатися не наважуються, можливо, очікується задіяння основних сил.

Наявних ресурсів, які задіяв ворог на даний момент, не вистачить для глибокого просування. Наразі ситуація складається такою, що ворог здійснює дестабілізацію в прикордонних районах. Але невідомо скільки основних сил він готовий задіяти для даного маневру", — йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначають, що в інформаційному полі подібні дії з боку ворога очікувалися. Ще більше на них чекали підрозділи Сил Оборони, які безпосередньо тримають позиції вздовж кордону і докладають максимальних зусиль у відбитті чергових наступальних дій окупантів.

"Задача всього суспільства — не панікувати, а допомагати нашим бійцям на передовій. Цивільному населенню в прикордонних районах не ловити гав, а прислухатися до закликів від місцевої влади, зокрема, щодо евакуації", — наголошують у Deep State.

Про евакуацію вже оголосили у місті Вовчанськ та навколишніх сіл. Про це заявив голова Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

"Зараз ми евакуюємо населення. Основна маса людей виїжджає своїм транспортом. Але водночас разом з гуманітарним центром ми організовуємо вивіз тих місцевих, у кого немає своїх автівок. Спільно з волонтерами і поліцією працюємо. Вивозимо з Вовчанська і ближніх населених пунктів", — зазначив очільник Вовчанської ОВА в коментарі Громадському радіо.

Водночас у Міноборони повідомили, що 10 травня російські війська інтенсивно обстрілювали Вовчанськ КАБами та під прикриттям бронетехніки спробували прорвати оборону українських захисників у Харківській області. Атаку ворога відбито, зараз тривають бої різної інтенсивності.

"Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи. Сили оборони України продовжують стримувати наступ ворога", — йдеться у повідомленні.

Як заявив керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко, активізація росіян у прикордонних районах Харківщини — прогнозована. Росія може мати ресурси для загострення дій у прикордонні Харківської області, але про наступ на Харків не йдеться, наголосив він.

Оновлено о 15:10

Як повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов, внаслідок посилення обстрілів прикордоння Харківщини дві особи загинули, також є травмовані та поранені.

Як пише Reuters із посиланням на високопоставленого військового чиновника, росіяни хочуть створити буферну зону на Харківщині, відкинувши ЗСУ на 10 км від кордону РФ.

наступ окупантів евакуація харківщина

Знак гривні
Знак гривні