Ліберальний міжнародний порядок поволі руйнується. Його крах може бути раптовим і незворотнім, — The Economist

Міжнародний порядок, який керував світовою економікою з часів Другої світової війни, руйнувався роками та сьогодні близький до краху. Таку тривожну тенденцію описує британський журнал The Economist. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти матеріалу.

Фото: Unsplash
Фото: Unsplash

Видання зазначає, що розпад старого порядку видно повсюди. Санкції застосовуються в чотири рази частіше, ніж у 1990-х роках (нещодавно США запровадили "вторинні" санкції проти організацій, які підтримують російську армію). Триває війна за субсидії, оскільки країни намагаються скопіювати величезну державну підтримку Китаю та Америки екологічного виробництва. Хоча долар і досі домінує, а економіки країн, що розвиваються, демонструють стійкість, глобальні потоки капіталу вже почали фрагментацію.

The Economist пише, що інституції, які захищали стару систему, або вже не існують, або швидко втрачають довіру. Світовій організації торгівлі наступного року виповнюється 30 років, але вона вже понад п'ять років перебуває у стані стагнації через нехтування з боку США. Міжнародний валютний фонд охоплений кризою ідентичності, розриваючись між "зеленим" порядком денним і забезпеченням фінансової стабільності. Рада Безпеки ООН паралізована. Наднаціональні суди, як-от Міжнародний суд ООН, дедалі частіше використовуються сторонами конфліктів як зброя.

"Досі фрагментація і занепад обкладали світову економіку непомітним податком: відчутним, але тільки якщо ви знаєте, де шукати. На жаль, історія показує, що можливі й глибші, хаотичніші колапси — і вони можуть статися раптово, як тільки занепад почнеться.

Повернення Дональда Трампа до Білого дому з його світоглядом "нульової суми" продовжить ерозію інститутів і норм. Страх перед другою хвилею дешевого китайського імпорту може прискорити її. Пряма війна між США і Китаєм за Тайвань або між Заходом і Росією може спричинити всеосяжний колапс", — йдеться у матеріалі.

У багатьох з цих сценаріїв втрати будуть набагато глибшими, ніж багато хто думає, застерігає британський тижневик.

"Зараз модно критикувати нерозвинену глобалізацію як причину нерівності, глобальної фінансової кризи та нехтування кліматом. Але досягнення 1990-х і 2000-х років — найвищої точки ліберального капіталізму — не мають аналогів в історії. Останні дослідження показують, що епоха "Вашингтонського консенсусу", на зміну якому сподіваються прийти сьогоднішні лідери, була добою, коли бідні країни почали насолоджуватися наздоганяючим зростанням, скорочуючи розрив з багатим світом.

Занепад системи загрожує сповільнити цей прогрес або навіть відкинути його назад. Зруйновану систему навряд чи вдасться замінити новими правилами. Натомість світові справи скотяться до свого природного стану анархії, що сприяє бандитизму і насильству. Без довіри та інституційних рамок для співпраці країнам стане важче справлятися з викликами 21-го століття — від стримування гонки озброєнь у сфері штучного інтелекту до співпраці в космосі. Проблеми будуть вирішуватися клубами країн-однодумців. Це може спрацювати, але частіше буде пов'язано з примусом і обуренням", — йдеться у матеріалі.

світовий порядок тенденції ліберальний порядок глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні