У ССО новий командувач: що відомо про Олександра Трепака "Редута"

Бригадний генерал Олександр Трепак очолив Сили спеціальних операцій Збройних сил України (ССО ЗСУ). На цій посаді він замінив полковника Сергія Лупанчука, який керував цим родом військ з листопада 2023 року. Відповідні укази №313 та №314 оприлюднені на сайті глави держави.

Олександр Трепак — 47-річний бригадний генерал, Герой України, професійний військовий.

Кар’єру у війську розпочав у 1993 році, під час якої встиг обійняти низку посад у розвідувальних підрозділах, пише Мілітарний.

З 2008 року Трепак проходив службу у лавах 3-го окремого полку спеціального призначення оперативного командування «Південь» Сухопутних військ, де став командиром загону спеціального призначення.

З 2014 року полковник Трепак брав участь в антитерористичній операції на сході України. В червні того ж року поблизу міста Бахмут група спеціального призначення на чолі з ним розпочала операцію з пошуку та евакуації тяжкопораненого командира Центру забезпечення бронетанковим озброєнням полковника Володимира Чобітка.

Тоді на чолі підгрупи з восьми бійців захопив блокпост російських бойовиків на в’їзді до міста та протягом трьох годин утримував його, забезпечивши коридор безпеки для доставки другою підгрупою командира центру до місця евакуації гелікоптером. Під час бою зазнав кульового поранення в ногу, але від евакуації відмовився і протягом двох діб керував відбиттям атак російських бойовиків на Центральну артилерійську базу озброєння у селищі Парасковіївка Бахмутського району Донецької області.

Після лікування у шпиталі з 27 серпня до 3 жовтня 2014 року був старшим військовим начальником з оборони території Донецького аеропорту. Здійснював безпосереднє керівництво відбиттям усіх спроб штурму та захоплення аеропорту російськими бойовиками.

Олександр Трепак у Донецькому аеропорту. Джерело фото: mil.in.ua
Олександр Трепак у Донецькому аеропорту. Джерело фото: mil.in.ua

У 2015 році полковнику Трепаку присвоєне звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка».

Наприкінці 2020 року Трепак залишив посаду начальника 3-го полку спецпризначення та був призначений начальником штабу — заступником командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

У грудні 2021 року Олександр Трепак отримав звання бригадного генерала.

Олександр Трепак відомий широкому загалу з позивним «Редут». Він став прототипом героя фільму Ахтема Сеітаблаєва «Кіборги», присвяченого обороні аеропорту Донецьк, що вийшов у прокат 2017 року.

Реакція на призначення Трепака

"Вперше в історії Сил спеціальних операцій ЗС України її очолив фаховий спеціаліст, який є вихідцем з даної структури. Не ще один варяг, з інших служб, а людина, яка встала в лави ССО ЗСУ з початку їх існування! Яка заслужила свій авторитет та повагу саме в рядах ССО, якого знають і шанують як в командуванні, так і в центрах”, — прокоментував призначення речник InformNapalm та старший оператор 8 полку спеціального призначення ССО Михайло Макарук.

"Мені дуже прикро, що командувачем ССО він став тільки сьогодні. Один з найдостойніших кого я знаю. Справжній Герой України!" — так висловився про Трепака засновник фонду "Повернись живим" і Ukrainian witness Віталій Дейнега.

ссо спецоперації військове керівництво призначення

Знак гривні
Знак гривні